×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zdrowo, smacznie i oszczędnie – nowe trendy w polskiej kuchni

Zdrowo, smacznie i oszczędnie – nowe trendy w polskiej kuchni

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 27 wrz 2018 11:24

Zdrowe gotowanie stało się w ostatnim czasie bardzo modne i to nie bez przyczyny - coraz więcej osób rozumie, jak ważny dla naszego zdrowia jest nie tylko ruch, ale i odpowiednia dieta. Zdrowy styl życia i ideologia zero-waste (bez marnowania) wkraczają do polskich domów. I bardzo dobrze. Zachęcamy Was nie tylko do gotowania z produktów lokalnych, sezonowych i zdrowych, ale również do przygotowywania posiłków bez tłuszczu, a także planowania zakupów i nie marnowania jedzenia.

Gotowanie bez tłuszczu nie musi być problemem – wystarczy zrezygnować ze smażenia w tradycyjny sposób, żeby uzyskać pierwsze pozytywne wyniki. Oczywiście tłuszcze są niezbędne do życia i są one ważnym elementem wielu procesów w organizmie. To one odpowiadają za wchłanianie cennych i rzadkich witamin, takich jak: A, D, K i E, ale ich nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Wystarczy jednak odpowiedni sprzęt i odrobina zapału, aby w prosty i szybki sposób przygotować smaczne i mniej kaloryczne potrawy. Nie trzeba przy tym rezygnować z frytek, „smażonej” ryby czy mięsa.
Dietetyczne frytki?
Świetnym sposobem na przygotowywanie ulubionych potraw bez nadmiaru oleju, bałaganu i nieprzyjemnego zapachu są urządzenia wykorzystuje technologię, która wcześniej była stosowana wyłącznie w dużych piekarnikach konwekcyjnych – czyli gorące powietrze (HOT AIR). Na polskim rynku pojawiła się właśnie beztłuszczowa frytkownica polskiej firmy Goclever pozwalająca smażyć (a także piec, podgrzewać i grillować) bez tłuszczu nie tylko frytki, ale i mięso, ryby oraz warzywa. Goclever HOT-AIR FRYER, to połączenie piekarnika z termoobiegiem, grilla i frytkownicy. Przyrządzane w niej potrawy są delikatniejsze w smaku i mają mniej kalorii niż potrawy smażone w tradycyjny sposób. A do tego sam sprzęt kosztuje tylko 269 zł.
Urządzenie ma 1500W mocy, co pozwala na szybkie i wydajne przygotowywanie potraw przy zachowaniu maksymalnej ekonomii (niskie zużycie energii). Ma także możliwość regulowania temperatury w niespotykanej na rynku skali – od 80 do 200 stopni Celsjusza. Dzięki takiej rozpiętości urządzenie daje szerokie możliwości wykorzystania w kuchni, zarówno do potraw bardzo delikatnych, do pieczenia i grillowania mięsa, jak i do przygotowywania pieczywa. Dodatkowo możemy wybrać jedno z 6 automatycznych ustawień dostosowanych do przygotowywania: frytek, ryb, owoców morza, mięs, pieczywa czy warzyw. W urządzeniu marki Goclever bez problemu można przygotować posiłek dla 4-5 osobowej rodziny, a przy odpowiednim doborze parametrów również przygotowywać lub odgrzać posiłki dla 1-2 osób. Koszyk (o pojemości 3,2 litra) oraz zbiornik zostały pokryte tworzywem typu NON STICK, dzięki któremu potrawy nie przywierają do niego, można je myć również w zmywarce.

Zero-waste i witaminy!
Nieprawidłowe przechowywanie – to główny powód, dla którego każdego roku około 4 miliony ton kupowanej w Polsce żywności marnuje się i trafia do kosza, a przeciętny Polak wyrzuca nawet 52 kg żywności rocznie. Dane te (pochodzące z badań Eurostatu) sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej. Jak uniknąć psucia się żywności i wydłużyć jej przydatność do spożycia nawet 5-cio krotnie? To równie proste, jak smażenie bez tłuszczu! Ponieważ jedzenie nieustannie podlega przemianom chemicznym, powodowanym głównie przez działanie drobnoustrojów i tlenu (który odpowiada za jełczenie tłuszczów, zmianę smaku, utlenianie witamin, a także sprzyja rozwojowi pleśni) wystarczy postawić na odpowiednie pakowanie. Tanim i łatwym sposobem przedłużenia przydatności jedzenia do spożycia – dostępnym dla każdego – jest metoda próżniowego zamykania produktów, która od dawna znana i stosowana była w przemyśle spożywczym oraz w gastronomii.
Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności, statystycznie każda polska rodzina wyrzuca miesięcznie żywność o wartości nawet 50 złotych – warto więc zainwestować w rozwiązanie, które przedłuży jej przydatność do spożycia. Do pakowania hermetycznego w domowych warunkach świetnie nadaje się niedroga, ale zaawansowana technologicznie zgrzewarka marki Goclever – VACUUM SEALER. Urządzenie składa się z pompy próżniowej o sile ssania 13 l/min (odciągającej powietrze ze specjalnych woreczków wykonanych z folii strukturalnej) oraz elektronicznego systemu kontrolującego drut indukcyjny zamykający folię. Po wyssaniu maksymalnej ilości powietrza z woreczka, urządzenie automatycznie zamyka je, zgrzewając brzegi, dzięki czemu okres przechowywania jedzenia przedłuża się wielokrotnie, jedzenie nie traci aromatu, witamin i nie wysycha. Dodatkową i bardzo ważną zaletą zgrzewarki Goclever jest jej uniwersalność – umożliwia bowiem stosowanie dostępnej w handlu folii w rolce oraz torebek plastikowych. W komplecie z Goclever VACUUM SEALER znajduje się rękaw foliowy (20x200cm), który pozwala na indywidualne dopasowanie długości opakowania do produktów oraz zestaw 5 torebek (20x30cm), które nadają się do gotowania w wodzie – zdrową i bardzo modną ostatnimi czasy, metodą SOUS VIDE. Zgrzewarka pozwala także na stosowanie worków, które mają do 30 cm szerokości – to jedna z największych szerokości zastosowana w domowych urządzeniach dostępnych na rynku. W komplecie znajduje się również zawór i wąż ssący do pojemników próżniowych, jest to więc w kuchni pozycja absolutnie obowiązkowa.
Jeść zdrowo i oszczędnie nie jest trudno, wystarczy odrobina dobrych chęci. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby planować posiłki i robić listy zakupów, a to co zostanie – pakować próżniowo (zaoszczędzi to również miejsce w lodówce). Warto także kupować produkty lokalne i skupić się na produktach nieprzetworzonych i sezonowych – warzywa czy owoce kupowane wtedy, kiedy właśnie dojrzewają są najtańsze, najsmaczniejsze i wymagają najmniej oprysków i nawożenia, będą to więc zakupy korzystne nie tylko dla kieszeni, ale również dla zdrowia, bo świeże, sezonowe i nisko przetworzone jedzenie generuje bez porównania mniej śmieci.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także