REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 lis 2016 12:00
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Galicja dla Twojego Domu
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć
Zdrowe gotowanie: to musisz wiedzieć

Moda na zdrowy styl życia na dobre zagościła już w wielu polskich domach, i … nie zawsze wiąże się ona z pragnieniem zachowania szczupłej sylwetki.

REKLAMA

Coraz częściej osoby o prawidłowej wadze zaczynają zwracać uwagę na to, co warto jeść, i z czego należy zrezygnować. Doceniamy również zalety różnego rodzaju ćwiczeń, także na świeżym powietrzu. Spacery, nordic-walking, jazda na rowerze, taniec, joga czy Pilates doskonale dbają o naszą linię i dobre samopoczucie. Jednak najlepsze efekty przynosi połączenie odpowiednio dobranej gimnastyki ze zdrową, pełnowartościową dietą.

Kuchenni pomocnicy

Wielobarwne potrawy z warzyw i owoców są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również znakomicie prezentują się na naszych stołach. Nawet jesienią i zimą sięgamy po te wspaniałe dary natury, by urozmaicić dania mięsne, a niekiedy zupełnie je zastąpić. Naszymi sprzymierzeńcami w przygotowaniu posiłków są wybrane akcesoria kuchenne, których nie może zabraknąć w żadnym domu. Należą do nich różnej wielkości garnki, patelnie, noże, deski do krojenia i tarki. Niezwykle użytecznym urządzeniem jest również koszyk do gotowania na parze.

Sprawdzony duet

Warzywa gotowane na parze nie tracą cennych składników odżywczych i charakterystycznego dla siebie smaku. Wystarczy tylko zakupić odpowiedniej wielkości koszyk pasujący do średnicy garnka. Koszyk należy włożyć do garnka z wodą, a następnie umieścić na nim ulubione warzywa. W ten sposób szybko przyrządzimy zdrowe dania bez soli. Po wyciągnięciu, warzywa możemy pokroić, skropić wybranym olejem lub oliwą i posypać aromatycznymi przyprawami. Brokuły, kalafior, marchew, pietruszka, burak i wiele innych. Jeśli dodamy do nich na przykład brązowy ryż lub makaron gryczany, polany sosem z pomidorów z dodatkiem pachnącego koperku, powstanie smaczna i pięknie wyglądająca potrawa. Takich warzywnych, przygotowanych na parze kompozycji jest wiele. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i upodobań.

Koszykowi powinien towarzyszyć garnek, na przykład ze stali nierdzewnej, wyposażony w wygodne i bezpieczne w użyciu ergonomiczne uchwyty pokryte antypoślizgową i nienagrzewającą się silikonowaną powłoką. Garnek może być używany również do przygotowania innych potraw. Na jego wewnętrznej ściance znajduje się praktyczna miarka, 5–cio warstwowe dno kapslowe akumulujące ciepło, gwarantuje jego rozprowadzanie, a dobrze dopasowana do naczynia szklana pokrywa pozwala na podgląd zawartości i zoptymalizowanie czasu gotowania. Dlatego do przyrządzania naszych dań możemy używać małej ilości wody. Taki garnek sprawdzi się na wszystkich rodzajach kuchenek, nadaje się też do mycia w zmywarce.
Poza swoimi funkcjonalnymi zaletami oba akcesoria tworzą elegancką kuchenną parę, co sprawia, iż warzywa prezentują się znakomicie także podczas gotowania.

Do dań na parze i nie tylko

Jeśli zechcemy polać nasze danie domowym sosem warto zaopatrzyć się w użyteczny ubijak obrotowy do jajek, przygotowywania sosów na bazie mąki i mleka itp.

Potrawom na parze mogą towarzyszyć smaczne i zdrowe wywary. Dobrze jest sięgać po nie także wówczas, gdy zmarznięci wracamy do domu. W uzyskaniu gorącej porcji napoju dla jednej osoby, pomoże nam praktyczny kubek ze stali nierdzewnej. Wyposażony w poręczny uchwyt sprawi, iż podgrzejemy w nim niewielką ilość wielowarzywnego wywaru lub bulionu bądź niezwykle odżywczego wywaru z korzenia pietruszki, które szczególnie o tej porze roku rozgrzeją nas i dodadzą potrzebnej energii. Może się również przydać w przygotowaniu sosu do warzyw gotowanych na parze.
Nasz sos przelejemy do estetycznej, wykonanej z bezbarwnego szkła sosjerki, która będzie równocześnie doskonałą ozdobą stołu.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA