×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zatrzymaj smak lata na cztery pory roku

Zatrzymaj smak lata na cztery pory roku

Autor: ut
Dodano: 29 lip 2019 10:54

Cały rok z niecierpliwością wyczekujemy lata. Słoneczna pogoda, dłuższe dni, wakacyjne wyjazdy i dojrzałe owoce sezonowe sprawiają, że pragniemy, by ten czas nigdy się nie skończył. Pór roku niestety nikt nie jest w stanie zatrzymać, ale my podpowiemy jak skutecznie przechować smak i zapach ciepłych dni na dłużej!

Lato rozpieszcza nas rozmaitymi darami. Owoce, warzywa, kwiaty i zioła w okresie od czerwca do września cieszą pełnią smaku, barw i wyjątkowego aromatu. Warto zatem korzystać z tych nieograniczonych możliwości i spożywać dojrzałe w słońcu dary natury, które są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów. Zielony jadłospis wpływa korzystnie nie tylko na kondycję organizmu, ale również na nasze dobre samopoczucie. Biorąc pod uwagę, że „nic co piękne nie trwa wiecznie”, trzeba więc zastanowić się, jak zachować dostęp do pełnowartościowych składników odżywczych nie tylko w trakcie wakacji, ale również wtedy, gdy za oknem robi się szaro i chłodno.

Rób susz!
Na szczęście istnieje sporo rozwiązań pozwalających na długotrwałe przechowywanie żywności. Jednym z nich jest suszenie, najstarsza i najbardziej ekologiczna z dostępnych metod. Pozwala ona zachować naturalny smak, skład i aromat. Suszarka spożywcza marki MPM model MSG-11 znakomicie sprawdzi się przy konserwowaniu owoców, warzyw, ziół
i kwiatów. Za pomocą tego urządzenia wzbogacimy dietę o naturalne minerały i witaminy nawet zimą. Cyrkulujące, ciepłe powietrze generowane przez suszarkę, skutecznie obniża zawartość wody w żywności i znacząco wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Model suszarki MPM MSG-11 wyposażony został w 5 przeźroczystych sit o średnicy 31 cm, których wysokość można regulować w zakresie od 2,5 do 5,0 cm. Transparentne ścianki pomogą kontrolować na bieżąco stopień wysuszenia produktów, a płynna regulacja temperatury - od 35°C do 70°C, pozwoli dopasować poziom ciepła do poszczególnych gatunków warzyw czy owoców. Dodatkowym atutem jest także wygodna, składana konstrukcja, umożliwiająca redukcję objętości urządzenia nawet o 40%. Podstawa wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej to gwarancja trwałości suszarki.
Suszarka spożywcza MPM MSG-11 cena detaliczna: 213,30 zł
Słodka przekąska?
Idealnym, a zarazem niskokalorycznym i zdrowym dodatkiem do ciast czy owsianek mogą być liofilizowane owoce jagodowe!

Owoce liofilizowane
Składniki
• Owoce (np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie, czereśnie, porzeczki - ilość wg uznania).

Wykonanie
1. Owoce myjemy, osuszamy.
2. Wiśnie i czereśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę.
3. Truskawki pozbawiamy szypułek i tniemy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
4. Układamy owoce na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie).
5. Uruchamiamy suszarkę MPM MGS-11 ustawioną na 65°C. Suszymy owoce do ich wysuszenia (ok. 45 godzin).
6. Tak przygotowane owoce miksujemy na drobną „mąkę” i przesypujemy do szczelnego słoika.
7. Zmiksowane owoce liofilizowane możemy używać jako dodatek do ciast, deserów, owsianek itp. Smacznego!

Smak ogrodu zamknięty w saszetce
Po letnich upałach, nastał czas na rozgrzewające herbaty, najlepiej te z owoców i kwiatów zerwanych we własnym ogrodzie.

Owocowa herbata z kwiatami
Składniki
• 1 kg jabłek
• 1 kg wiśni
• 1 kg malin
• 1 kg moreli
• 1 kg porzeczek (czerwonych, czarnych)
• 8 cytryn
• 2 limonki
• 2 łyżki miodu
• kwiaty jadalne (np. rumianek, bratki, nagietki, płatki róży)

Wykonanie
1. Owoce myjemy. Wyciągamy pestki. Jabłka, morele, 2 cytryny i limonki kroimy w kostkę (ok. 0,5 cm).
2. Z 6 pozostałych cytryn wyciskamy sok i łączymy w misce z miodem. Dodajemy jabłka, morele, cytryny i limonki. Mieszamy i odstawiamy, po kilku minutach powtarzamy czynność. Dzięki temu owoce nie ściemnieją podczas suszenia i nadadzą mieszance lekko słodką nutę.
3. Wiśnie drylujemy. Porzeczki, jeżeli są duże, obieramy z szypułek, jeśli natomiast są małe, zostawiamy je w kiściach – mniejsze mogą pospadać przez kratkę.
4. Układamy owoce i kwiaty na kratkach suszarki. Owoce powinny leżeć obok siebie (nie na sobie).
5. Włączamy suszarkę MPM MGS-11 ustawioną na 65°C. Suszymy owoce do momentu ich wysuszenia (ok. 45 godzin).
6. Tak przygotowaną mieszankę przesypujemy do szczelnego słoika. W miarę jak pojawiają się inne owoce czy kwiaty, możemy czynność powtarzać i dodawać do wcześniejszej przygotowanej mieszanki.

Szczypta aromatycznej soli
By urozmaicić smak dań i nadać im niepowtarzalnego charakteru, warto dodać do nich naturalnej, smakowej soli.

Sól ziołowa
Składniki
• 1 kg soli gruboziarnistej
• 100 g papryki piri-piri
• garść rozmarynu
• garść tymianku
• garść cząbru

Wykonanie
1. Zioła w gałązkach płuczemy i osuszamy.
2. Układamy zioła i paprykę na kratkach suszarki MPM MGS-11.
3. Suszymy wszystkie składniki do wysuszenia (ok. 20 godzin) w temperaturze 55°C.
4. Wysuszone zioła obieramy z gałązek.
5. Paprykę kroimy.
6. Łączymy w misce zioła, paprykę i sól.
7. Wszystko przesypujemy do szczelnych szklanych pojemników.
8. Tak przygotowaną sól możemy używać do sosów, zup, mięs, ryb oraz warzyw.

Szafa pachnąca Prowansją
Lawenda to piękna roślina o wyjątkowym zapachu, a do tego działa odstraszająco na mole.

Lawenda suszona
Składniki
• Lawenda (ilość wg potrzeb)

Wykonanie
1. Lawendę zbieramy rano w słoneczny dzień.
2. Kwiaty układamy luźno na suszarce. Lawendę suszymy w temp. 65 stopni do osiągnięcia wysuszenia. Czas: około 10 godzin.
3. Wysuszone kwiaty wiążemy w wiązki lub przekładamy do woreczków utworzonych np z gazy.
4. Stosujemy np. do szaf, szuflad z ubraniami lub pościelą, albo wieszamy w łazience.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także