×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Zamrażarka nie tylko na lato – jak wybrać urządzenie dla siebie

Zamrażarka nie tylko na lato – jak wybrać urządzenie dla siebie

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 04 sie 2016 10:00

Zamrażarka to urządzenie, które często pomijamy podczas aranżacji kuchni – głównie z powodu braku wolnej przestrzeni. Sprzęt ten często kojarzy się z dużymi gabarytami czy rzadkim wykorzystywaniem. Warto się jednak zastanowić, czy nie skusić się na takie urządzenie w domu – ma on wiele plusów i jest przydatne nie tylko w lecie, ale przez cały rok.

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Pozwala na dłużej zachować świeżość produktów, bez pozbawiania ich wartości odżywczych i konieczności poddawania obróbce z wykorzystaniem konserwantów, takich jak cukier czy sól. Podczas aranżacji przestrzeni
warto więc zastanowić się, czy nie przeznaczyć dodatkowego miejsca właśnie na zamrażarkę. Obecnie na rynku dostępne są modele, które z łatwością umieścimy nawet w najmniejszej kuchni. Jeżeli natomiast nie mamy miejsca w kuchennej zabudowie, zamrażarkę z powodzeniem możemy wstawić do innego domowego pomieszczenia – garażu, piwnicy czy nawet korytarza, ponieważ nie jest ona tak intensywnie wykorzystywana, jak lodówka.

Dodatkowe mrożenie, nawet w najmniejszej kuchni
Zamrażarkę trzeba dostosować do wolnego miejsca, jakie posiadamy w domu, ale także do indywidualnych preferencji oraz potrzeb w przechowywaniu rodzajów i ilości jedzenia. Jeżeli w zabudowie kuchennej dysponujemy jedną wolną szafką, możemy wyposażyć ją w kompaktowy model, który zamontujemy pod kuchennym blatem lub w małej, niewykorzystanej wnęce. Przy wyborze tego typu urządzenia warto zwrócić uwagę na sposób montażu drzwi i wybrać ten, który wyposażony jest w specjalną konstrukcję zawiasów, pozwalającą na zmianę kierunku otwierania drzwi. Zamrażarki kompaktowe zawierają przeważnie trzy duże pojemniki, w których ulokujemy więcej produktów, niż
w standardowych chłodziarko-zamrażarkach. Urządzenie Freggia LSB0010 posiada 107 litrów pojemności.

Zamrażarka szufladowa czy skrzyniowa?
Osoby, które dysponują większą powierzchnią do zagospodarowania, mogą wybierać spośród dwóch typów urządzeń – zamrażarek skrzyniowych oraz szufladowych, które zazwyczaj występują
w wersjach wolnostojących. Decydując się na jedną z nich trzeba przemyśleć, do czego urządzenie będzie nam służyć. Zamrażarka skrzyniowa lepiej sprawdzi się w przechowywaniu dużych porcji produktów, które nie mieszczą się na tradycyjnych półkach. Tego typu modele mają również więcej pojemności – nawet do ponad 400 l. Zamrażarka szufladowa posłuży przede wszystkim osobom, które chcą mrozić poporcjowane i posegregowane produkty. Dużo bardziej efektywne będzie ułożenie ich w szufladach, przez które będziemy widzieć, co się w nich znajduje.

Na jakie funkcje zwrócić uwagę przy zakupie zamrażarki
Decydując się na zakup urządzenia powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na jej wytrzymałość
w najbardziej upalne dni. Zamrażarki dostępne w ofercie Freggia mają najwyższą klasę klimatyczną T,
co oznacza, że sprzęt bez problemów będzie pracował w temperaturach nawet do + 43°C i co najważniejsze – nawet w takich warunkach utrzyma temperaturę wewnątrz, aż do -24 °C. Jest to bardzo istotne, ponieważ przy przechowywaniu dużej ilości żywności, zamrażarka nie może przestać funkcjonować – grozi to utratą zamrożonych produktów lub ich zepsuciem. Trzeba również pamiętać o wysokiej klasie efektywności energetycznej - sprzęt, który pracuje przez cały rok bez przerwy, powinien zużywać, jak najmniej energii elektrycznej.

Funkcje, które pomogą w codziennym użytkowaniu
Aby maksymalnie wykorzystać funkcje zamrażarki i zapewnić przechowywanej w niej żywności, optymalne warunki, należy zadbać, m.in. o utrzymywanie w niej odpowiedniej temperatury. Posłuży do tego, m.in. wyświetlacz z elektronicznym sterowaniem, dzięki któremu można zaprogramować pracę urządzenia oraz elektroniczny mechanizm kontroli temperatury wnętrza, zapewniający jego precyzyjne regulowanie. Natomiast tryb szybkiego zamrażania umożliwi zamrożenie nawet dużej ilości żywności w bardzo krótkim czasie. Warto również zwrócić uwagę na przezroczyste szuflady, przez które widać zawartość poszczególnych pojemników, bez potrzeby ich otwierania.

W przypadku zamrażarek, w których zazwyczaj przechowywane są duże ilości produktów, bardzo dobrze sprawdzi się również, znany z nowoczesnych lodówek, system No Frost. Zapobiega on osadzaniu się lodu w komorze zamrażarki, eliminując w ten sposób konieczność okresowego, ręcznego odmrażania urządzenia.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także