×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Wysoka zabudowa w kuchni. Miejsce na piekarnik

Wysoka zabudowa w kuchni. Miejsce na piekarnik

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 04 sie 2015 14:36
Zaktualizowano: 06 sie 2015 08:09

Wysoka zabudowa to idealne miejsce na piekarnik. Zobaczcie jak go ustawić.

Przez lata przyzwyczailiśmy się, że piekarnik tylko piecze, grilluje i ewentualnie rozmraża. Tymczasem
nowe modele piekarników potrafią znacznie więcej. Najwięcej na rynku jest piekarników wielofunkcyjnych, czyli właśnie takich, które pieką i grillują. Niektóre z nich mają jednak dodatkowe, bardzo ciekawe funkcje, jak podgrzewanie talerzy (podane na nich dania wolniej stygną) czy podtrzymywania ciepła (przydają się, gdy obiad czeka na spóźniających się gości lub domowników).

Nie tylko w małych kuchniach sprawdza się rozwiązanie typu 2 w 1: piekarniki wielofunkcyjne z funkcją gotowania na parze albo mikrofalami. Piecze się w nich jak w zwykłych piekarnikach, ale też gotuje na parze czy przyrządza dania z użyciem mikrofali. Można także łączyć różne rodzaje obróbki, np. jednocześnie piec i gotować na parze. Pieczenie z użyciem mikrofali sprawia, że pieczeń przyrządza się w czasie o połowę krótszym. Ale uwaga! Nie ma urządzeń typu 3 w 1, czyli łączących funkcje piekarnika, mikrofalówki i urządzenia do gotowania na parze.

Wybierając piekarnik warto zwrócić uwagę na rodzaj sterowania. Może być ono elektroniczne (często dotykowe) albo ręczne. Modele z elektronicznym sterowaniem mają zwykle zaprogramowane przepisy, potrafią poprawiać błędy użytkownika, zapamiętywać ulubione ustawienia, proponować temperaturę czy czas pieczenia. Możliwe jest zaprogramowanie startu na określoną godzinę. Modele z ręcznym sterowaniem (tradycyjnymi pokrętłami) mają mniej tego rodzaju funkcji, ale też niektóre są wyposażone w programowanie startu.

Na rynku dostępne są piekarniki w trzech standardowych wymiarach: 60x60 (najpopularniejsze), 60x45 i 90x45 cm (najmniej popularne). Tylko kilka marek, np. Miele i Gaggenau, oferują piekarniki w innych wymiarach – to modele z najwyższej półki. Modele o wymiarach 60x60 i 90x45 cm mają pojemność w granicach ok. 60-70 l.

Dzięki termoobiegowi we wszystkich można piec na kilku poziomach jednocześnie – w zależności od modelu na 2, 3 lub 4. Nieliczne na rynku piekarniki o wymiarach standardowych mają komory dzielone. Można w nich piec w dużej komorze (np. indyka) albo – po podziale specjalnym separatorem – w dwóch mniejszych (jednocześnie lub osobno). Dzięki temu oszczędza się czas i energię.

Mniejsze od standardowych są piekarniki kompaktowe o pojemności ok. 40 l. Mają podobne wyposażenie; można w nich także piec na kilku poziomach. Wiele ma funkcję gotowania z użyciem mikrofali lub pary.

Styl nowoczesny czy retro? To oczywiście kwestia gustu. Na pewno warto zwrócić uwagę na kolor drzwiczek. Oprócz stali szlachetnej (często z powłoką zapobiegającą pozostawaniu odcisków palców) do wyboru są m.in. odcienie bieli, mosiądzu, miedzi, szarości, brązu, czerni. 

Tekst: Małgorzata Nietupska

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także