Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wakacje na talerzu – co zjemy w 5 najpopularniejszych miejscach urlopowych?

  • Autor: ut
  • 13 sie 2019 11:14
Wakacje na talerzu – co zjemy w 5 najpopularniejszych miejscach urlopowych?
Wakacje na talerzu – co zjemy w 5 najpopularniejszych miejscach urlopowych?
Wakacje na talerzu – co zjemy w 5 najpopularniejszych miejscach urlopowych?
Wakacje na talerzu – co zjemy w 5 najpopularniejszych miejscach urlopowych?
Wakacje na talerzu – co zjemy w 5 najpopularniejszych miejscach urlopowych?
Wakacje na talerzu – co zjemy w 5 najpopularniejszych miejscach urlopowych?

Plaża lub góry, Europa, a może Azja lub Afryka? Gdziekolwiek pojedziemy, zawsze poznawanie nowej kultury wiąże się między innymi z testowaniem lokalnej kuchni. Dlatego przygotowaliśmy listę najpopularniejszych wśród Polaków wakacyjnych destynacji wraz z ich kulinarnymi tradycjami. Jeśli jeszcze nie byliście na urlopie, sprawdźcie, czego koniecznie spróbować w miejscu, do którego się wybieracie. A może już wróciliście? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kulinarnie pozwiedzać świat we własnej kuchni!

REKLAMA

#1 Grecja
Ten gorący kraj kojarzy się najczęściej z oliwkami i fetą. Nic dziwnego, bo naprawdę są warte spróbowania, zwłaszcza w tradycyjnej horiatiki, znanej u nas jako sałatka grecka. Poza tym w diecie Greków królują ryby i owoce morza: sardynki, kalmary, ośmiornice, krewetki oraz małże.
– Bardzo polecam kalmary – to prawdziwa wizytówka greckiej kuchni. Robione na różne sposoby, wszystkie pyszne – poleca Michel Moran, znany szef kuchni i ambasador marki Zwieger. – Co ważne, miejscowi przygotowują je też często w całości, nie tylko w krążkach.
Jedną z popularnych greckich potraw mięsnych są souvlaki, czyli szaszłyki, zazwyczaj podawane z dodatkiem frytek i sosem tzatziki. Warto też spróbować musaki – zapiekanki z mięsem mielonym, bakłażanem, ziemniakami, pomidorami, sosem beszamelowym i serem.

#2 Turcja
Ze względu na dużą liczbę muzułmanów żyjących w Turcji tradycyjna kuchnia tego kraju właściwie nie używa wieprzowiny – za to bardzo często baraninę. Dlatego kebab, który dotarł do nas stamtąd przez Niemcy, oryginalnie robiony jest z kurczaka, baraniny lub wołowiny, z sosem pomidorowym lub jogurtowo-pietruszkowym zamiast czosnkowego. Warto wiedzieć, że sam kebab (lub kebap) oznacza po prostu mięso – jeśli więc chcemy w Turcji zejść danie przyrządzone na rożnie i podane w chlebie pita, to musimy pytać o döner kebap.
– Döner kebap możemy przygotować też w domowym zaciszu, w piekarniku – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger. – Wystarczy przed pieczeniem przyprawione i zamarynowane kawałki mięsa poukładać na sobie, usztywniając konstrukcję ustawionymi pionowo patyczkami do szaszłyków. Mięso powinno się kroić w możliwie cienkie plasterki, więc trzeba użyć do tego dobrze naostrzonego noża.
Inne dania, których warto spróbować, to borek – pieróg z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym, domy, które przypominają nasze gołąbki, ale są mniejsze i zawijane w liście winogron, oraz pilaw, czyli specjalnie przygotowywany ryż z warzywami i mięsem. Turecki deser zawsze jest bardzo słodki. Do wyboru mamy chałwę, baklawę (oblane lukrem ciasto półfrancuskie z masą orzechową) oraz rachatłukum (galaretki obtoczone w cukrze).

#3 Bułgaria
Ze względu na położenie geograficzne Bułgarii tamtejsza kuchnia ma wiele wspólnego z dwiema wcześniej opisanymi. Zjemy tam między innymi pilaw, musakę i baklawę. Mimo podobnej nazwy do tego grona nie zaliczają się jednak bułgarskie kebapche, które są rodzajem wieprzowych lub wołowych podłużnych kotlecików z mięsa mielonego, przygotowywanych na grillu.
– Kebapche również możemy bez problemu zrobić w domu, nawet bez rozpalania grilla – mówi Grzegorz Kozieł. – Ten specyficzny sposób pieczenia świetnie odda nam patelnia grillowa. Nie tylko da charakterystyczny pasiasty wzór, ale też pozwoli spłynąć nadmiarowi wody i tłuszczu, przez co mięso nie będzie zbyt mokre.
Kawarma to bułgarska zapiekanka z wieprzowiny i warzyw z serem, nieraz pieczona pod ciastem. Jeśli mamy ochotę na coś lżejszego, doskonały będzie tarator, tradycyjny chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu, albo sałatka szopska z ogórkiem, pomidorem, papryką, cebulą i solankowym serem owczym, od którego wzięła swoją nazwę.
Region ma też tradycyjne wypieki: pyrlenkę – płaski chlebek zapiekany z dużą ilością żółtego sera, przypominający pizzę, oraz banicę, która ma formę placka lub dużego ślimaka, przekładanego białym serem. Czasem do jej nadzienia dodaje się także szpinak lub dynię.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA