Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Tradycyjna pizza włoska

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 maj 2017 13:54
Tradycyjna pizza włoska
Westwing
Tradycyjna pizza włoska
Tradycyjna pizza włoska
Tradycyjna pizza włoska
Tradycyjna pizza włoska
Tradycyjna pizza włoska

Jak wyczarować włoskie specjały w swojej kuchni? Na sukces składają się nie tylko dobrze dobrane składniki, ale również to, w czym przygotowujemy oraz na czym serwujemy gotowe dania.

REKLAMA

Przyjmuje się, że pierwszą pizzę w formie znanej dzisiaj przygotował neapolitański kucharz. Wtedy to do miasta zawitała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Zaserwowano jej danie na cienkim cieście z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią – te składniki reprezentowały włoskie barwy narodowe. Na cześć królowej pizzę nazwano margheritą, a termin ten znany jest dziś każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej.

Jak przygotować w domowych warunkach specjał, który zdobył uznanie włoskiej królowej, a następnie całego świata? Kluczem do sukcesu są świeże produkty, trochę talentu i… praktyczne akcesoria. Przydadzą się stolnica do rozwałkowania ciasta, sprawny wałek oraz blacha do pieczenia. „Tę ostatnią możemy zastąpić specjalnym kamieniem do pizzy, dzięki któremu nasz zwykły piekarnik upodobnimy do tradycyjnego włoskiego pieca opalonego drewnem. Dodatkowo przyśpieszy on proces pieczenia, nada ciastu właściwą konsystencję oraz znacznie poprawi jego smak, tworząc chrupiące brzegi” – mówi Marta Suchodolska, dyrektor kreatywna Westwing.

Wśród akcesoriów nie powinno też zabraknąć pomocników do serwowania włoskiego przysmaku. Drewniana deska do pizzy – dostępna w wielu różnych formach – oraz specjalny nóż do krojenia wyposażony w okrągłe, obrotowe ostrze sprawią, że poczujemy się jak w prawdziwej neapolitańskiej pizzerii.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA