×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Tradycyjna pizza włoska

Tradycyjna pizza włoska

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 23 maj 2017 13:54

Jak wyczarować włoskie specjały w swojej kuchni? Na sukces składają się nie tylko dobrze dobrane składniki, ale również to, w czym przygotowujemy oraz na czym serwujemy gotowe dania.

Przyjmuje się, że pierwszą pizzę w formie znanej dzisiaj przygotował neapolitański kucharz. Wtedy to do miasta zawitała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Zaserwowano jej danie na cienkim cieście z pomidorami, mozzarellą oraz bazylią – te składniki reprezentowały włoskie barwy narodowe. Na cześć królowej pizzę nazwano margheritą, a termin ten znany jest dziś każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej.

Jak przygotować w domowych warunkach specjał, który zdobył uznanie włoskiej królowej, a następnie całego świata? Kluczem do sukcesu są świeże produkty, trochę talentu i… praktyczne akcesoria. Przydadzą się stolnica do rozwałkowania ciasta, sprawny wałek oraz blacha do pieczenia. „Tę ostatnią możemy zastąpić specjalnym kamieniem do pizzy, dzięki któremu nasz zwykły piekarnik upodobnimy do tradycyjnego włoskiego pieca opalonego drewnem. Dodatkowo przyśpieszy on proces pieczenia, nada ciastu właściwą konsystencję oraz znacznie poprawi jego smak, tworząc chrupiące brzegi” – mówi Marta Suchodolska, dyrektor kreatywna Westwing.

Wśród akcesoriów nie powinno też zabraknąć pomocników do serwowania włoskiego przysmaku. Drewniana deska do pizzy – dostępna w wielu różnych formach – oraz specjalny nóż do krojenia wyposażony w okrągłe, obrotowe ostrze sprawią, że poczujemy się jak w prawdziwej neapolitańskiej pizzerii.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także