Szklane naczynia żaroodporne na każdą okazję
Jesienią znacznie chętniej sięgamy po ciepłe i pożywne posiłki. Gotowane, pieczone lub grillowane dodają nam energii potrzebnej do działania, rozgrzewają i dobrze przygotowują na nadchodzące chłody.
Przykładem takich dań są potrawy zapiekane w naczyniach żaroodpornych - wspaniały sposób na smaczny obiad lub kolację. Warto zatem posiadać w swej kuchni zestaw złożony z kilku naczyń różnej wielkości. W przypadku dużej rodziny doskonale sprawdzą się modele o większych gabarytach, które pozwolą na wygodne przyrządzanie ulubionych potraw. Dania jedno lub dwuosobowe przygotujemy w odpowiednio mniejszych naczyniach.
Szkło zawsze modne
Gotową potrawę możemy prosto z piekarnika podać na stół, a jeśli pozostanie nam jakaś jej część z powodzeniem przechować na następny dzień. Ograniczamy w ten sposób ilość akcesoriów do mycia, oszczędzając tym samym wodę, energię i oczywiście domowe wydatki. Dodatkowo dzięki swej gładkiej powierzchni pozbawionej kątów i żłobień, w których może gromadzić się tłuszcz lub resztki jedzenia, łatwo i szybko je umyjemy również w zmywarce bez obaw, że ich powierzchnia porysuje się i zmatowieje. Są odporne na działanie wysokich temperatur nawet do 300°C, a także wytrzymałe na niskie temperatury dlatego poza piekarnikiem umieścimy je w lodówce lub zamrażalce (można je mrozić do temperatury -40°C). Przeznaczone są do używania w piekarnikach oraz kuchenkach mikrofalowych.
Atutem naczyń szklanych jest przeźroczystość, która sprawia iż mamy kontrolę nad procesem pieczenia, a także możemy w całości zaprezentować nasze danie. Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością, jest odporne na działanie substancji chemicznych oraz nie absorbuje zapachów, a potrawy przyrządzane w naczyniach krótko się pieką i nie wymagają tłuszczu, co na pewno ucieszy wszystkich zwolenników zdrowego stylu życia.
Naczynia wyposażone zostały w dobrze wyprofilowane i ergonomiczne pokrywy oraz uchwyty, które pozwalają na wygodne wkładanie i wyjmowanie potrawy. Nie należy zapominać również o ich estetycznym wyglądzie. Prostokątne, kwadratowe, okrągłe lub owalne, komfortowe w użytkowania są zawsze modne i zawsze na czasie.
Jakie zatem potrawy przygotujemy w szklanych naczyniach żaroodpornych? Wyśmienite zapiekanki z ryb, kurczaka, warzyw, pyszne tarty, a nawet desery. Wszystko zależy od indywidualnych gustów, smaków i potrzeby chwili. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań mięsnych, warto do zestawu naczyń dodać specjalny nakłuwacz. Jego ostrza wykonane ze stali nierdzewnej świetnie przenikają w głąb mięsa, pozwalając na dotarcie do niego aromatycznych przypraw oraz skracając czas marynowania, pieczenia i gotowania naszej potrawy.