REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 lis 2017 10:02
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Galicja dla Twojego Domu
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania
Szarlotka – przydatne akcesoria do pieczenia i podawania

W szarlotce najczęściej znajdziemy jabłka, choć niektórzy dodają też inne owoce takie jak na przykład gruszki czy morele oraz rodzynki i przyprawy korzenne, przede wszystkim cynamon i goździki. Smaczna i pachnąca gości nie tylko w większości polskich domów i w niemal każdej cukierni, ale zajmuje również ważne miejsce w menu wielu restauracji i kawiarni.

REKLAMA

Trudno dziś wyobrazić sobie chłodne jesienno-zimowe wieczory bez rozgrzewającej herbaty pełnej aromatycznych przypraw i serwowanej do niej szarlotki. To pyszne półkruche lub kruche ciasto, zwane inaczej jabłecznikiem prawdopodobnie pochodzi z Francji, a nazwę swą zawdzięcza księżnej Charlotcie szwagierce cara Aleksandra I, dla którego je upieczono. W szarlotce najczęściej znajdziemy jabłka, choć niektórzy dodają też inne owoce takie jak na przykład gruszki czy morele oraz rodzynki i przyprawy korzenne, przede wszystkim cynamon i goździki. Smaczna i pachnąca gości nie tylko w większości polskich domów i w niemal każdej cukierni, ale zajmuje również ważne miejsce w menu wielu restauracji i kawiarni.

Pieczemy szarlotkę
Aby powstało wyśmienite ciasto, potrzebujemy sprawdzonego, często przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu, najlepszych składników oraz kilku kuchennych akcesoriów, które pozwolą w prosty sposób wyczarować owocowy przysmak. W kolekcji do kuchni firmy Galicja znajdziemy wszystko, co niezbędne do przygotowania wybornej szarlotki. Poza swoimi walorami użytkowymi akcesoria te charakteryzują się także estetyczną linią wzorniczą. Możemy wybrać naczynia na przykład w modnej miętowej barwie, zestawiając je z akcesoriami wykonanymi z metalu i transparentnego szkła. Taka kompozycja wspaniale ozdobi wnętrze, a umieszczone w naczyniach produkty zaprezentują się naprawdę znakomicie. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów kuchennych pomocników przydatnych podczas pieczenia naszej szarlotki.

Przed przystąpieniem do zasadniczej części pracy warto przygotować odpowiedni warsztat, a więc wszelkie kuchenne gadżety oraz oczywiście niezbędne składniki mającego powstać ciasta. Jednym z najważniejszych elementów szarlotki w tradycyjnym wydaniu są dobrze dobrane, najlepiej słodko-kwaśne lub kwaśne jabłka, które możemy umieścić w ładnych i praktycznych miskach. Dzięki trwałemu materiałowi, z jakiego je wykonano, naczynia są wytrzymałe na rozmaite uszkodzenia. Dostępne w różnych barwach i wielkościach od 0,5 l do 5 l przydadzą się także do mieszania poszczególnych składników potraw. Owoce przechowamy też w estetycznych koszyczkach o kwadratowym, owalnym lub okrągłym kształcie. Lekkie i łatwe w utrzymaniu w czystości występują w czterech atrakcyjnych kolorach: brąz, mięta, krem i szary.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA