Świąteczne łakocie domowej roboty
Lukrowane pierniczki, choinkowe ciasteczka czy może ręcznie robione lizaki - bałwanki? Pomysłów na domowej roboty słodycze jest wiele, a na rynku odnajdziemy coraz więcej akcesoriów, które ułatwią nam ich przygotowywanie.
Tradycja pieczenia domowych ciasteczek na Boże Narodzenie sięga czasów, gdy wszystkie produkty przygotowywane były w domowym zaciszu. Własnej roboty pierniczki były idealną ozdobą świątecznego drzewka, a przy tym smakowitą przekąską. Obecnie, nieco znudzeni przemysłową produkcją i plastikowymi dekoracjami, coraz częściej sięgamy po ręcznie robione ozdoby choinkowe. Nie uciekamy jednak od praktycznych udogodnień współczesnych czasów i zamiast wydawać pieniądze na ozdoby kupujemy praktyczne akcesoria, które pomogą nam samodzielnie przygotować idealne dekoracje świąteczne.
I słusznie. Bowiem foremki do wycinania pierniczków czy formy do ciast wcale nie są drogie. Pozwalają za to stworzyć kulinarne cuda. Ciasta jak gwiazdy, choinki, a nawet prowincjonalne domeczki - wszystko domowej roboty, smaczne jak u mamy. Z kolei silikonowe formy, dzięki którym zrobimy domowe czekoladki czy lizaki o świątecznych kształtach pozwolą na prawdziwe "łakociowe" szaleństwo. Słodkie bałwanki, apetyczne mikołajki czy po prostu choineczki na patyczkach - na pewno podbija serca najmłodszych, a i na starszych zrobią wrażenie.
Warto też zadbać o oprawę. Pojemniczki w kształcie piernikowych chatek czy lukrowanych choineczek to idealne miejsce na lukrowane ciasteczka. Także porcelanowe miseczki ze świątecznymi dekorami uprzyjemnią kuchenne prace, a jako dekoracja stołu pozwolą w pełni cieszyć się magia świąt.