×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Sokowirówka, wyciskarka czy blender?

Sokowirówka, wyciskarka czy blender?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 19 paź 2016 09:27
Zaktualizowano: 19 paź 2016 09:33

Jeśli masz ochotę na przygotowywanie domowych soków lub koktajli, upewnij się, które urządzenie będzie dla Ciebie najlepsze i skorzystaj z przepisów dietetyczki Agaty Ziemnickiej- Łaski.

Warzywno-owocowe soki i koktajle to ogromna dawka witamin i minerałów. Aby dostarczać ich organizmowi jak najwięcej, warto przyrządzać zdrowe napoje samemu w domu. Potrzebne będzie do tego odpowiednie urządzenie – sokowirówka, wyciskarka lub blender. Podpowiadamy, który produkt wybrać, aby był jak najlepiej dopasowany do Twoich potrzeb.
Blender – świetny do koktajli
Jeśli lubisz zwłaszcza gęste koktajle i smoothie, z pewnością powinieneś zdecydować się na blender kielichowy. Przyrządzisz w nim bardzo gęsty i sycący napój, który z powodzeniem zastąpi posiłek, np. śniadanie lub podwieczorek. Do blendera możesz wrzuć przeróżne składniki: twarde warzywa i owoce: (np. jabłko, marchewka, burak), miękkie owoce (np. truskawki, borówki, pomarańcze), zieleninę (np. szpinak, jarmuż), składniki bogate w skrobię (np. banana), a także nabiał (tzn. mleko, maślankę, jogurt). Blendery poradzą sobie także z orzechami i migdałami, a niektóre modele, np. HR2195 z technologią ProBlend 6 dzięki funkcji kruszenia – nawet z lodem.
Sokowirówka czy wyciskarka?
Jeśli natomiast masz ochotę na domowe soki, które będą mniej sycące niż koktajl z blendera, ale dostarczą odpowiednią dawkę witamin z warzyw i owoców, zastanów się, które urządzenie będzie dla Ciebie lepsze – sokowirówka czy wyciskarka. Jakie są różnice?
W pierwszym typie urządzenia z łatwością i szybko przyrządzisz większe ilości klarownego soku, m.in. dzięki dużemu otworowi na owoce i warzywa, których nie trzeba obierać ani kroić. Do sokowirówki możesz wrzucić zarówno twarde składniki, jak i miękkie owoce, ale to właśnie przy twardych warzywach korzeniowych, jak marchewka czy burak, urządzenie daje najlepsze rezultaty. Sokowirówka działa też po prostu szybciej niż wyciskarka, więc jest lepszym rozwiązaniem dla większej rodziny, gdy trzeba przygotować duże ilości soku. W sokowirówkach Philips Avance za jednym razem przyrządzisz nawet do 2,5 litra soku bez konieczności wymiany pojemnika na miąższ.
Z kolei dzięki wyciskarce uzyskasz gęstszy sok pełen błonnika, co jest istotne np. podczas odchudzania. Sok z wyciskarki zapewnia uczucie sytości na dłużej, a drogocenny błonnik dodatkowo wspiera układ pokarmowy i odpornościowy naszego organizmu. Wyciskarka świetnie poradzi sobie zarówno z miękkim składnikami (np. truskawkami, borówkami, pomidorami i pomarańczami), jak i trwałymi owocami i warzywami. Różnorodność składników jest jednak w przypadku wyciskarki większa - możesz na przykład zmielić w niej uprzednio namoczone orzechy, (z których przygotujesz mleko roślinne) lub wycisnąć mus z bananów.
Co ważne, niezależnie od wybranego typu urządzenia możesz cieszyć się cennymi witaminami i minerałami – ich zawartość w sokach przyrządzonych w sokowirówce i wyciskarce jest bowiem porównywalna, co potwierdzają badania przeprowadzone przez Philips i Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (BOKU).
Sokowirówka jest polecana osobom, które zazwyczaj przygotowują sok dla całej rodziny i lubią jego klarowną konsystencję. Wyciskarka będzie dobra dla osób, którym zależy na większym spożyciu błonnika pokarmowego i zazwyczaj robią sok dla 1 – 2 osób (proces przygotowania soku w wyciskarce zajmuje więcej czasu niż w sokowirówce).
Sokowirówka FiberBoost
Dla niezdecydowanych pomiędzy wyciskarką a sokowirówką Philips ma także świetną alternatywę - sokowirówkę szybkoobrotową z technologią FiberBoost, która umożliwia przygotowanie w jednym urządzeniu soku całkowicie klarownego i odrobinę gęstszego, zawierającego nawet do 50% więcej miąższu. Wystarczy za pomocą jednego przycisku wybrać preferowaną konsystencję. Z kolei jednostajna prędkość silnika, zarówno w opcji klarownej, jak i z miąższem, zapewnia gładką konsystencję soku, bez względu na to, jak twardych lub jak miękkich składników się użyje. Należy jednak pamiętać, że największą zawartość błonnika uzyskamy w soku z wyciskarki.
Brak wymówek
Jeśli już wybierzesz najlepsze urządzenie dla siebie, powinieneś jak najczęściej z niego korzystać i przyrządzać zdrowe napoje. Problemem nie jest już nieporządek w kuchni i długie mycie po użyciu. Wszystkie sokowirówki i wyciskarki Philips mają funkcję QuickClean, dzięki której umycie całego urządzenia zajmuje zaledwie minutę. Dodatkowym udogodnieniem jest funkcja blokady kapania, która za naciśnięciem jednego przycisku zabezpiecza twój blat przed zachlapaniem.
A aby urozmaicić przygotowywanie koktajli i soków, skorzystaj z odpowiednich przepisów przygotowanych przez dietetyczkę i ekspertkę żywieniową Philips, Agatę Ziemnicką-Łaskę. Więcej inspiracji na przepisy na soki i koktajle, znajdziesz również w darmowej aplikacji mobilnej „Zdrowe napoje” od firmy Philips!
Przepisy na koktajle do przygotowania w blenderze kielichowym:
1. KOKTAJL NA DOBRE SAMOPOCZUCIE

- szklanka mleka (może być roślinne)
- owoce z połowy granatu
- pół banana
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
3 orzechy włoskie

Banany zawierają tryptofan – amiinokwas wchodzący w skład serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Siemię lniane i orzechy włoskie wzmacniają układ nerwowy, a granat pomaga w dolegliwościach menstruacyjnych i może być silnym afrodyzjakiem.

2. KOKTAJL PORANNY WYJĄTKOWO SYCĄCY

- pół banana
- szkalnka mleka (może być roślinne)
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 morele
- łyżeczka kurkumy

Koktail posiada węglwodany złożone pochodzące z płatków i siemienia, błonnik dzięki bananom, przeciwutleniacze występujące w morelach i białko z mleka. Zatem propozycja idealna na sycące śniadanie.

3. KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY

- szklanka mleka
- 2 łyżeczki płatków owsianych
- szklanka truskawek
- pół banana
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego

Płatki owsiane i otręby są niezwykle bogate w błonnik, który oczyszcza jelita i dzięki temu cały organizm. Dodatkowo truskawki odkwaszają i równoważą kwasowość i zasadowość, pozwalając na lepsze trawienie.
Przepisy na soki do przygotowania w sokowirówce lub wyciskarce:
1. SOK WZMACNIAJĄCY ODPORNOŚĆ

- duża garść szpianku
- pęczek natki pietruszki
- cytryna
- gruszka
- 2 liście jarmużu
- 1 cm imbiru

Sok zawiera dużą ilość witaminy C, która ma działanie bakteriobójcze. Dodatkowo imbir działa wzmacniająco na układ odpornościowy, chroniąc organizm przed drobnoustrojami. Gruszka ma wyjątkowe właściwości przeciwgorączkowe, a dodatkowo dużą ilość jodu, co pomaga w równoważyć gospodarkę hormonalną.


2. SOK NA ODCHUDZANIE

- 2 gałęzie jarmużu
- 1 jabłko
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 plastry ananasa

Seler naciowy i jabłko same w sobie mają działanie odchudzające i przyspieszające przemianę materii. Podobnie jak ananas przyspieszający metabolizm dzięki zawartej bromelainie. Jarmuż jest z kolei bogaty w wapń, a ma dużo mniej kalorii niż mleko.

3. SOK MARCHEWKOWY NA PIĘKNĄ CERĘ

- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- połówka selera zwyczajnego
- 1 pomarańcza

Sok z marchwi to gwarancja pięknej cery o zdrowym kolorycie. Zawarta w pomarańczy i selerze witamina C dodatkowo poprawia kondycję naczyń włosowatych skóry twarzy. Ponadto seler jest źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości.

4. SOK JESIENNY

- 3 podłużne buraki
- 1 jabłko
- 2 cm imbiru
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kalarepa

Sok idealny na jesienne słoty, czyli czas osłabienia i zmęczenia, gdyż działa na organizm wzmacniająco dzięki witaminie C i odpowiednim minerałom. Imbir ma dodatkowo działenie bakteriobójcze.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także