Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Smaki lata zamknięte w słoikach. Domowe przetwory znowu modne!

  • Autor: ut
  • 08 sie 2019 09:58
Smaki lata zamknięte w słoikach. Domowe przetwory znowu modne!
Smaki lata zamknięte w słoikach Domowe przetwory znowu modne!
Smaki lata zamknięte w słoikach. Domowe przetwory znowu modne!
Smaki lata zamknięte w słoikach. Domowe przetwory znowu modne!
Smaki lata zamknięte w słoikach. Domowe przetwory znowu modne!
Smaki lata zamknięte w słoikach. Domowe przetwory znowu modne!

Nasze babcie tradycyjnie przygotowywały przetwory, by zimą cieszyć się bogactwem smaku i aromatu owoców oraz warzyw. Pełne spiżarnie były dumą pań domu; na półkach królowały konfitury, kompoty, nalewki, soki, kiszonki… Dziś powraca moda na domowe przetwory. Choć ich przygotowanie jest nieco pracochłonne – warto poświęcić na to czas.

REKLAMA

Wielu z nas ma ciepłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy w wakacje w całym domu pachniało przygotowywanymi przetworami. Dziś, pod wpływem rosnącej świadomości tego, co jemy, popularności bazarków owocowo-warzywnych i trendu na samodzielne gotowanie, obserwujemy wielki powrót domowych przetworów. Są zdecydowanie zdrowsze i tańsze od tych kupowanych w sklepie – a ich smak jest po prostu niepowtarzalny. Wysiłek, jaki w to włożymy, z pewnością się opłaci – a praktyczne wyposażenie kuchni sprawi, że ich przygotowanie okaże się prostsze, niż myśleliśmy.

W gotowaniu, smażeniu i duszeniu kluczowe znaczenie mają naczynia, których używamy. Doskonale sprawdzą się garnki emaliowane Emalia Polska Pleszew. Wytworzone są z wysokiej jakości materiału, który hamuje rozwój drobnoustrojów. Gładka powierzchnia zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Ma to ogromne znaczenie w przygotowywaniu przetworów, gdy ważne jest uniemożliwienie rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności. Garnki Emalia Polska Pleszew można stosować na każdym rodzaju płyty – gazowej, elektrycznej, indukcyjnej. Są dostępne również w bardzo dużej pojemności – 15, 20, a nawet 30 litrów! To pozwoli wygodnie przygotować większą ilość przetworów. Przydatny będzie też z pewnością poręczny rondelek. Te z kolekcji Emalia Polska Pleszew wyróżnia dodatkowo piękne wzornictwo.

Usuwanie pestek z owoców ułatwi drylownica Florina – nieodzowna, gdy wykorzystujemy wiśnie lub czereśnie. Jest wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, przez co nie wchodzi w reakcję z owocami. Elementy metalowe zaś zostały wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie ma obawy, że będą pokrywały się śniedzią. Precyzyjny mechanizm w łatwy sposób pozwala na usuwanie pestek z owoców. Narzędzie posiada wygodny pojemnik na pestki, a specjalna blokada z funkcją przyssawki, pozwala na mocowanie drylownicy do blatu stołu.

Jeśli chcemy przygotować soki, niezbędny będzie sokownik Florina. Wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, jest trwały i wytrzymały. Odpowiednia grubość ścianek i wielowarstwowe dno sprawiają, że nagrzewa się bardzo szybko i utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz. Dzięki temu, proces przyrządzania soku trwa od 30 minut do maksymalnie 1 godziny. Pozostały miąższ można wykorzystać do zrobienia dżemu.

Dżemy, konfitury, soki, kompoty, nalewki… co jeszcze zimą przypomni smak lata? Przeciery z pomidorów, idealne do zup i sosów, a także buraczki, które idealnie dopełnią zimowy obiad. Ogórki - kiszone, konserwowe, czy w formie sałatek. Pikle, czyli mieszanka ogórków, marchwi, dyni, cebuli i zielonych pomidorów w marynacie. Robiąc domowe przetwory, oprócz korzystania z tradycyjnych przepisów, coraz chętniej eksperymentujemy. Konfitura z fiołków? Dżem z mniszka lekarskiego? Czemu nie! Tradycyjne czy nowatorskie - produkty własnej roboty są obecnie bardzo modnym prezentem. Zwłaszcza zamknięte w stylowym słoiku lub butelce.

Sok z malin możemy podarować w butelce Bormioli Rocco Swing z etykietą do pisania kredą, z pałąkowym zamknięciem gwarantującym szczelność. Jest wykonana z wysokiej jakości szkła. Bormioli Rocco to również szeroki wybór słoików Quattro Stagioni. Słoiki są oferowane w różnych wymiarach i kształtach – są idealne nie tylko do spiżarni, ale też będą znakomicie się prezentować bezpośrednio na stole. Przetwory dobrze również zamknąć w słoikach Weck Florina – zamykanych na zatrzaski i wyposażonych w gumę.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA