Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sezon na potrawy z buraków

  • Autor: U.T.
  • 23 lip 2018 10:21
Sezon na potrawy z buraków
Galicja dla Twojego Domu
Sezon na potrawy z buraków
Sezon na potrawy z buraków
Sezon na potrawy z buraków
Sezon na potrawy z buraków
Sezon na potrawy z buraków

Burak jest częstym gościem w wielu polskich kuchniach. Możemy go spożywać na surowo jako sok czy dodatek do surówek, w wersji gotowanej na przykład w połączeniu z chrzanem i oczywiście w formie tradycyjnego barszczu.

REKLAMA

Lato to najlepszy czas, by w znacznym stopniu ograniczyć spożycie mięsa, a nawet przejść na wyżywienie wegetariańskie. Ilość i różnorodność dostępnych na rynku warzyw sprawia, że możemy przygotować naprawdę pyszne potrawy na każdą okazję, które dzięki wartościom odżywczym i pięknej kolorystyce będą nie tylko znakomicie smakować, ale także doskonale prezentować się na stole. Surówki, sałatki, zupy na ciepło, pasztety, koktajle warzywne czy świetne na gorące dni chłodniki, urozmaicą nasze codzienne menu.
Każde z warzyw charakteryzuje się niepowtarzalnym zapachem, smakiem i wyglądem. Posiada witaminy i składniki mineralne, które wzmacniają nasze siły witalne i pomagają oczyścić organizm. Jednym z najbardziej popularnych i lubianych warzyw jest znany w Polsce od wieków aromatyczny burak. Warto wspomnieć, iż nad Morzem Śródziemnym spożywano go już 800 lat p.n.e., zaś w starożytnej Babilonii używano liście buraków do celów leczniczych. Wraz z upływem czasu pojawił się burak korzeniowy, z którego powstały trzy odmiany: cukrowy, pastewny i ćwikłowy czerwony oraz burak liściowy znany nam jako boćwina *.
Warzywo odznacza się wspaniałymi właściwościami leczniczymi, jest zasadotwórcze i działa odkwaszająco na organizm. W medycynie naturalnej stosuje się je na pobudzenie apetytu, anemię, brak minerałów, grypę i wiele innych dolegliwości. Burak jest częstym gościem w wielu polskich kuchniach. Możemy go spożywać na surowo jako sok czy dodatek do surówek, w wersji gotowanej na przykład w połączeniu z chrzanem i oczywiście w formie tradycyjnego barszczu.

Pyszną i pożywną potrawą z buraków jest chłodnik litewski. Podajemy go z jajami i zieleniną. Doskonały zwłaszcza podczas upałów może stać się podstawowym, a nawet jedynym daniem naszego letniego obiadu. Doda energii, świetnie orzeźwi i wspaniale będzie się prezentował na stołach zwłaszcza w dekoracyjnych białych talerzach bądź miseczkach wykonanych z hartowanego szkła o białej i gładkiej powierzchni.
Do przygotowania chłodnika podobnie jak każdej innej potrawy warto użyć wypróbowanych akcesoriów. Przydadzą się na pewno funkcjonalne garnki na przykład wykonane ze stali nierdzewnej wyposażone w przeźroczyste pokrywy, które umożliwią podgląd zawartości podczas gotowania W tej roli dobrze sprawdzą się garnki z miarką zaznaczoną na wewnętrznych ściankach, posiadające kapslowe akumulujące ciepło. Zachowujemy w ten sposób w potrawach cenne składniki odżywcze. Garnki te są bardzo praktyczne, gdyż użyjemy ich na wszystkich rodzajach kuchenek również indukcyjnych oraz umyjemy w zmywarkach.

Jeśli chcemy, aby przyrządzanie posiłków dostarczało nam także znakomitych doznań estetycznych, do kompletu garnków dobierzmy pasujące akcesoria. Mogą to być na przykład satynowe miski ze stali nierdzewnej o różnej wielkości. Umieścimy w nich niezbędne do barszczu składniki takie jak pokrojone buraczki, botwinkę, ogórek, czosnek, szczypiorek czy jajka. Oprócz misek przydadzą się wykonane ze stali nierdzewnej nabierki, a także bardzo użyteczne w każdej kuchni metalowe podstawki pod gorące naczynia. Trudno też wyobrazić sobie nowoczesną kuchnię bez różnego rodzaju pojemników. Pomieszczą one niezastąpione podczas przyrządzania potraw przyprawy i zioła. Pasujące do każdego wystroju pojemniki szklane z eleganckimi lekko połyskującymi metalowymi pokrywami zestawione z wielobarwną zawartością wyglądają naprawdę imponująco, ułatwiają organizację pracy i doskonale chronią zawartość przed wilgocią i rozsypaniem.
Wszystkie wymienione akcesoria znajdą zastosowanie podczas przygotowywania i podawania naszego chłodnika, ale też innych dań i to nie tylko takich, których głównym składnikiem są cenne dla naszego zdrowia buraki.

*Jadwiga Górnicka, Apteka natury, Poradnik zdrowia. AWM wyd. IV str. 103




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA