×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Sezon na knedle ze śliwkami – przydatne akcesoria

Sezon na knedle ze śliwkami – przydatne akcesoria

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 13 sie 2018 21:16

Mirabelki, renklody, śliwki brzoskwiniowe, lubaszki czy wreszcie wyśmienite węgierki nie tylko wspaniale smakują, ale posiadają również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Doskonale wpływają na trawienie, poprawiają apetyt, korzystnie działają na układ nerwowy, uszczelniają naczynia krwionośne.

Te różnokolorowe pełne pysznego miąższu owoce od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Przygotowujemy z nich przetwory na zimę, dżemy i kompoty, suszymy, wykorzystujemy do ciast i bigosów. Mirabelki, renklody, śliwki brzoskwiniowe, lubaszki czy wreszcie wyśmienite węgierki nie tylko wspaniale smakują, ale posiadają również wiele cennych właściwości zdrowotnych. Doskonale wpływają na trawienie, poprawiają apetyt, korzystnie działają na układ nerwowy, uszczelniają naczynia krwionośne. Są bogate w witaminy C, A, E i B oraz w składniki mineralne takie jak potas, żelazo, magnez, wapń czy fosfor. Interesująca jest także symbolika śliwy, która ze względu na wczesne kwitnienie (jej kwiat pojawia się na jeszcze bezlistnym drzewie) oznacza wiosnę, młodość i czystość.

Węgierki uważane za jedną z najstarszych odmian pochodzą najprawdopodobniej z Azji Mniejszej, w Europie zaś znane są od XVII wieku. Polska nazwa związana jest z nazwą kraju, z którego najprawdopodobniej do nas przybyły. Z suszonych węgierek robimy wigilijny kompot, świeże zjadamy na surowo same lub w deserach, przygotowujemy z nich smaczne powidła lub dodajemy do rozmaitych potraw i wypieków.

Jednym z najbardziej popularnych letnich dań obiadowych, w których znajdziemy te śliwki, są lubiane nie tylko przez naszych najmłodszych knedle. Powstają one z dojrzałych owoców, a podawane bywają najczęściej ze śmietaną i cukrem. W przepisach na knedle oprócz śliwek są zazwyczaj takie składniki jak mąka, ziemniaki, jajko, sól i cukier. Zapewne każdy z nas ma już swoją własną, niejednokrotnie przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturę na znakomicie smakujące knedle. Jednak wszystkim przydadzą się użyteczne akcesoria, które mogą znacznie ułatwić przyrządzanie tej potrawy.

Co zatem warto posiadać w kuchni, by powstały wyśmienite knedle? Pojemniki spożywcze chroniące zawartość przed wysypaniem i wilgocią przechowają zarówno mąkę, jak i inne artykuły. Jeśli będą miały transparentną powierzchnię z widoczną miarką, z łatwością znajdziemy potrzebny produkt i odmierzymy jego pożądaną część. W tej ostatniej czynności pomogą nam również praktyczne szczelne pokrywy z otworami dozującymi w modnych kolorach: miętowym, szarym i kremowy, które doskonale będą się komponowały z innymi akcesoriami wykonanymi ze szkła, ceramiki bądź stali. Pojemniki są łatwe w utrzymaniu w czystości i wygodne w użytkowaniu.

Do przygotowania knedli na pewno przydadzą się także różnej wielkości miski ze stali nierdzewnej, przechowamy w nich na przykład śliwki. Później możemy wykorzystać je do serwowania różnych przekąsek i sałatek. Niezbędny okaże się też elegancki i funkcjonalny cedzak oraz nierdzewny przesiewacz z miarką do mąki, dzięki któremu ciasto stanie się bardziej pulchne, a mąka nie rozsypie się na boki podobnie jak przy tradycyjnym przesiewaniu.

Do wyrobienia ciasta potrzebujemy nie tylko mąki, jaj, ale i ziemniaków. Dlatego niezastąpiona będzie również specjalna wygodna w użyciu praska ze stali ocynowanej, która świetnie je rozgniecie. Ulepione knedle ułożymy na nowoczesnej silikonowej stolnicy, desce z miłego w dotyku drewna lub dużym talerzu. Ugotujemy je natomiast w pojemnym garnku, który podobnie jak większość wymienionych akcesoriów został wykonany ze stali nierdzewnej, a także wyposażony w praktyczną wewnętrzną miarkę oraz przezroczystą szklaną pokrywę.

Wszystkie te funkcjonalne przedmioty wspaniale uzupełniają kuchenny warsztat i mogą być wykorzystywane do przygotowywania wielu potraw. Ułatwiają pracę a dodatkowo, co jest ważne zwłaszcza przy wykonywaniu długotrwałych niejednokrotnie żmudnych czynności, prezentują się bardzo estetycznie, zachęcając nas do sprawdzania nowych przepisów i nowych dań.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także