Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Pyszny keks na początek wiosny

  • Autor: ut
  • 21 marz 2019 08:42
Pyszny keks na początek wiosny
Pyszny keks na początek wiosny
Pyszny keks na początek wiosny
Pyszny keks na początek wiosny
Pyszny keks na początek wiosny
Pyszny keks na początek wiosny

Choć keks najczęściej kojarzy się nam ze świętami, jednak ze względu na swoje walory smakowe i niezwykle apetyczny wygląd może być również doskonałym ciastem na każdą okazję, taką jak na przykład… przywitanie wiosny.

REKLAMA

Tradycyjny keks, znany w Polsce także pod nazwą cwibak to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii. Posiada prostokątną formę i bywa polewane czekoladą lub lukrem. Keks spożywany był już w starożytnym Rzymie, gdzie wypiekano go z mąki jęczmiennej z dodatkiem orzeszków piniowych, rodzynków i owoców granatowca. Średniowieczni cukiernicy wzbogacili to pyszne ciasto o przyprawy, miód oraz inne owoce.
Aromatyczny, lekki, pełen wyśmienitych bakalii pokryty dekoracyjną polewą nie tylko jest świetnym przysmakiem do kawy czy herbaty, ale także smaczną i dodającą energii przekąską między posiłkami, na rodzinny piknik lub górskie wyprawy. Znamy dziś keksy z różnymi bakaliami i owocami oraz takie, w których najważniejszą rolę odgrywa jeden składnik. W naszych domach zobaczymy więc keksy orzechowe, makowe, cytrynowe, bananowe czy czekoladowe. Znakomicie wyglądają, wspaniale pachną i są piękną ozdobą stołów.

Sposób na keks
Aby przygotować wyśmienite ciasto będziemy potrzebować przede wszystkim sprawdzonego przepisu. Niektórzy sięgną zapewne po ten tradycyjny od mamy czy babci, inni zaś przetestują recepturę całkowicie oryginalną, odbiegającą od tradycyjnego wzoru. Zawsze jednak warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości produkty spożywcze, zakupić ekologiczną mąkę, bakalie suszone na słońcu czy czekoladę bez cukru i oczywiście w specjalne akcesoria kuchenne, bez których nie zdołamy upiec naszego ciasta. W grupie tej znajdą się więc blachy do pieczenia, ubijaczki, łyżki i różnej wielkości miseczki. Na rynku dostępne są formy pokryte powłoką ceramiczną, szklane, silikonowe i wreszcie bardzo praktyczne wykonane ze stali ̶ blachy z powłoką nieprzywieralną. Dla naszego wypieku najlepiej wybrać blachę o kształcie prostokątnym, choć keks kwadratowy czy okrągły na pewno będzie smakował tak samo.
Przykłady blach ze stali nierdzewnej pokrytych nieprzywieralną powłoką znajdziemy w kolekcji Candy firmy Galicja. Wygodne w użytkowaniu formy charakteryzuje duża odporność na przypalanie i przyklejanie się ciasta. Blachy te są także niezwykle trwałe i wytrzymałe na uszkodzenia takie jak wgniecenia i rdzewienie. Dodatkowo łatwo i szybko je umyjemy, co znacznie ułatwi nam pracę przy przygotowaniu ciasta.

Linię Candy wyróżniają ładne pastelowe kolory zdobiące zewnętrzną powierzchnię blach. Do wyboru mamy zatem akcesoria w jasnych odcieniach zieleni i różu. W takich formach nasze wypieki zaprezentują się na pewno wyjątkowo, a ich przygotowanie będzie wielką przyjemnością. Kolekcję tworzą blachy w kilku funkcjonalnych wymiarach i kształtach. Obok kwadratowej i trzech prostokątnych jest również forma okrągła. Możemy więc wyposażyć naszą kuchnię w elegancko prezentujący się zestaw, który pozwoli nam na komfortowe pieczenie ciast na każdą okazję.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA