Przepisy na pyszne dania z mikrofalówki
Pyszny omlet, gruszki w białym winie czy łosoś na parze. Oto danie, które możecie przygotować w mikrofali.
Omlet z fetą, zielonym groszkiem i szynką
Składniki:
2 jajka
1 łyżka mleka (ok. 15 g)
1 łyżka pokruszonej fety (ok. 20 g)
2 łyżki groszku (mrożonego lub świeżego) (ok. 20g)
1 plaster szynki, pokrojony w paski (ok. 15 g)
1/2 łyżeczki masła
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Głęboki talerz wysmarować masłem, wbić jajka, wlać mleko i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać widelcem. Ustawić program A-1 ŚNIADANIE, 200 g (modele ZMW3104W, ZMW3105B).
Gruszki w białym winie z wanilią i czekoladową posypką
Składniki:
2 nieduże gruszki
laska wanilii
50 ml słodkiego białego wina
20g czekolady
listki świeżej melisy
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Do głębokiego, dużego talerza wlewamy wino, dodajemy do niego miąższ laski wanilii, mieszamy - do tak przygotowanego sosu wkładamy połówki gruszek. Podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przy użyciu programu A-1 DESER, 400g (modele ZMW2131B, ZMW2134B). Tak przygotowane gruszki oprószamy startą na tarce czekoladą i przyozdabiamy listkiem świeżej melisy. Podajemy z kleksem gęstego jogurtu lub bitej śmietany.
Łosoś na parze z pomidorową salsą
Składniki:
100 g filetu z łososia bez skóry
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Salsa:
1 łyżka szczypiorku, posiekanego (ok. 5g)
1 łyżka koperku, posiekanego (ok. 5g)
1 łyżka pomidora, pokrojonego w drobną kostkę
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do podstawy pojemnika do gotowania na parze wlać oliwę i sok z cytryny. Na sitku ułożyć łososia. Zakryć pokrywą. Ustawić program A-6 RYBA, 250 g. Sprawdzić stopień ugotowania ryby, w razie konieczności filet odwrócić i gotować kolejne 30 sekund (przycisk START/ +30sec/CONFIRM, bez programu). Składniki salsy wymieszać w miseczce. Łososia wyjąć delikatnie na talerz, przykryć salsą i polać częścią sosu z gotowania ryby. Podawać z ryżem.
Brokuły z parmezanem i cytryną
Składniki:
200 g brokuła, podzielonego na różyczki
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka strategu parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do podstawy pojemnika do gotowania na parze wlać oliwę i sok z cytryny, dodać sól, pieprz i skórkę z cytryny, zamieszać. Na sitku ułożyć różyczki brokuła. Zakryć pokrywą. Ustawić program A-5 TWARDE WARZYWA, 200 g. Sprawdzić stopień ugotowania brokuła, w razie konieczności gotować kolejne 30 sekund (przycisk START/ +30sec/CONFIRM, bez programu). Ugotowanego brokuła wyłożyć na talerz, polać częścią sosu z gotowania i posypać parmezanem. Podawać jako dodatek do dań.