Przepis na lekką tartę z owocami, z delikatnym kremem waniliowym à la Galicja
Przepis na tartę.
Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę (ok. 200 g) i dodajemy do niej cukier puder (2-3 łyżki), pastę waniliową (1 łyżeczka), mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę (ok. 100 g) oraz opcjonalnie 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany. Zagniatamy szybko składniki na jednolitą masę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki.
W tym czasie, gdy ciasto się chłodzi przyrządzamy krem z serka mascarpone (1/2 kg), śmietanki kremówki 30% (250 ml), łyżeczki pasty waniliowej i 5 łyżek cukru (opcjonalnie można zastąpić cukier mniej kalorycznym ksylitolem). Zimną śmietankę ubijamy na sztywno a następnie bardzo delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na stolnico-krajalnicy na placek o grubości 3 mm. Przekładamy do formy na tartę (można do tego celu wykorzystać wałek, na który ostrożnie nawijamy ciasto), dociskamy do dna i boków naczynia, wyrównujemy na brzegach i nakłute na całej powierzchni widelcem wkładamy do nagrzanego do ok. 175C piekarnika. Pieczemy około 15 minut pod obciążeniem (dobrze sprawdzają się ceramiczne kulki lub fasola) oraz jeszcze 10 minut bez obciążenia, aż placek nabierze złocistego koloru. Upieczone i schłodzone ciasto napełniamy kremem, układamy na nim dowolne owoce sezonowe i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!
Podajemy w porcjach, ułożonych na szklanej paterze ozdobionej koronkowym wzorem.