×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Przepis na lekką tartę z owocami, z delikatnym kremem waniliowym à la Galicja

Przepis na lekką tartę z owocami, z delikatnym kremem waniliowym à la Galicja

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 28 paź 2016 19:52
Zaktualizowano: 28 paź 2016 19:54

Przepis na tartę.

Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę (ok. 200 g) i dodajemy do niej cukier puder (2-3 łyżki), pastę waniliową (1 łyżeczka), mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę (ok. 100 g) oraz opcjonalnie 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany. Zagniatamy szybko składniki na jednolitą masę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki.
W tym czasie, gdy ciasto się chłodzi przyrządzamy krem z serka mascarpone (1/2 kg), śmietanki kremówki 30% (250 ml), łyżeczki pasty waniliowej i 5 łyżek cukru (opcjonalnie można zastąpić cukier mniej kalorycznym ksylitolem). Zimną śmietankę ubijamy na sztywno a następnie bardzo delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na stolnico-krajalnicy na placek o grubości 3 mm. Przekładamy do formy na tartę (można do tego celu wykorzystać wałek, na który ostrożnie nawijamy ciasto), dociskamy do dna i boków naczynia, wyrównujemy na brzegach i nakłute na całej powierzchni widelcem wkładamy do nagrzanego do ok. 175C piekarnika. Pieczemy około 15 minut pod obciążeniem (dobrze sprawdzają się ceramiczne kulki lub fasola) oraz jeszcze 10 minut bez obciążenia, aż placek nabierze złocistego koloru. Upieczone i schłodzone ciasto napełniamy kremem, układamy na nim dowolne owoce sezonowe i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!
Podajemy w porcjach, ułożonych na szklanej paterze ozdobionej koronkowym wzorem.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także