Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Przedświąteczna rozgrzewka kulinarna

  • Autor: ut
  • 08 lis 2018 09:19
Przedświąteczna rozgrzewka kulinarna
Przedświąteczna rozgrzewka kulinarna

Zanim wpadniesz w wir przedświątecznych przygotowań i wypieków, warto już teraz poświęcić chwilę czasu na kulinarną rozgrzewkę. Co powiesz na to, aby sprawdzić swoje siły w czymś innym niż tradycyjny makowiec , sernik, czy karpatka?

REKLAMA

Podwójne Święto

Już lada dzień będziemy świętować 100. Rocznicę Odzyskania Niepodległości. Będzie to doskonała okazja, aby zebrać całą rodzinę, z którą wspólnie zasiądziesz przy stole i wypróbujesz swoje umiejętności kulinarne. Nie każdy jednak wie, że 11 listopada obchodzimy nie tylko Święto Odzyskania Niepodległości, ale również Dzień Świętego Marcina. Katolickie święto, które wpisało się również do świeckiej tradycji, poprzez niezwykłego Rogala Świętomarcińskiego.

Tradycja pochodząca z Wielkopolski

Rogal Świętomarciński, od ponad 150 lat jest wypiekany przede wszystkim w Poznaniu i kilku powiatach w Wielkopolsce. Od kilku lat tradycja słodkiego wypieku została przejęta przez większość regionów naszego kraju. Już od pierwszych dni listopada, w większości cukierni możemy zauważyć pięknie wyeksponowane rogale. Dodatkowego waloru dodaje im fakt, że nie są dostępne na co dzień, a jedynie raz w roku, właśnie z okazji Dnia Świętego Marcina.

W czym tkwi sekret?

Czym jest Rogal Świętomarciński i jak go przygotować? Zarówno w Internecie, jak i w prasie z łatwością można znaleźć przeróżne przepisy. Są jednak trzy podstawowe elementy, o których nie możesz zapomnieć :

1. Biały mak - to właśnie on jest głównym składnikiem. Jest rzadszy, droższy od klasycznego, czarnego maku, ale również szlachetniejszy.
2. Waga – po czym można poznać, że trzymamy w ręku Rogala Świętomarcińskiego? Po wadze. Jest on znacznie cięższy od klasycznych rogalików, które kupujemy i pieczemy na co dzień. Dlatego pamiętaj, aby ważył nie mniej niż 200g.
3. Ciasto półfrancuskie – kolejny element, o którym nie możesz zapomnieć, ani go zastąpić, jeżeli chcesz upiec prawdziwego, tradycyjnego rogala.

Tradycyjny wypiek, innowacyjna folia

Mając wszystkie potrzebne składniki, nie możesz zapomnieć o tym, aby zadbać również o odpowiednie produkty do wypieków – takie jak innowacyjna folia z papierem do pieczenia 2 w 1 od Jana Niezbędnego. Zalety? Pozwala się wygodnie formować w dowolny, nawet nieregularny kształt, a dzięki silikonowej powierzchni papieru do wypieków, nie trzeba też używać tłuszczu. Z kolei aluminiowa strona przewodząc ciepło, wspomaga proces pieczenia.

A zatem nie pozostaje nic innego, jak życzyć powodzenia i smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA