×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Płyty indukcyjne - co musisz o nich wiedzieć

Płyty indukcyjne - co musisz o nich wiedzieć

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 22 sie 2014 12:27
Zaktualizowano: 23 sie 2014 20:38

Nowe modele płyt indukcyjnych to już wyłącznie urządzenia sterowane muśnięciami palców, jak tablety. Są superoszczędne i inteligentne. Potrafią zapamiętać w jakiej temperaturze lubisz smażyć naleśniki czy omlety. Dbają, by nic nie wykipiało, ani się nie przypaliło.

Do wyboru płyty indukcyjnej przekonują nowoczesne rozwiązania oraz elegancki wygląd. Obecnie nie ma szybszych i bardziej oszczędnych płyt grzejnych. Dzieje się tak dlatego, że płyta indukcyjna (jest zasilana elektrycznie) wytwarza pole magnetyczne, które rozgrzewa wyłącznie dna naczyń (dlatego muszą być wykonane ze stali ferromagnetycznej). Od nich zaś nagrzewają się potrawy i sama płyta. W efekcie straty energii są minimalne.

Jakie inne atuty mają nowe modele płyt indukcyjnych?

Po pierwsze: elastyczność. Pola grzejne nie są już wyraźnie zaznaczone okręgami, jak na starszych modelach. Na płytach najbardziej zaawansowanych naczynia można stawiać w dowolnych miejscach, na innych wystarczy, by garnek zakrył jakiś znak graficzny, np. kropkę czy krzyżyk. Następnie inteligentne sensory dostosowują pole do wielkości i kształtu garnka. Pola można dowolnie łączyć w jedno, np. by ustawić brytfannę czy wok.

Po drugie: precyzja. Temperaturę można ustawiać nawet z dokładnością do 0,5°C! Standardem są cyfrowe wskaźniki mocy ciepła resztkowego oraz funkcja przyśpieszania

Po trzecie: bezpieczeństwo. Ciepło jest wytwarzane tylko w dnie naczynia, zaś płyta nagrzewa się pośrednio od niego – dlatego mniejsze jest ryzyko poparzenia. Wszystkie modele mają zabezpieczenia uniemożliwiające włączenie ich przez dzieci. Poza tym pola nigdy nie uruchomią się, zanim nie zostanie postawiony garnek.

Po czwarte: unikalny design. Kolorystyka płyt indukcyjnych jest zdecydowanie bardziej zróżnicowana niż kiedyś. Do wyboru są odcienie bieli, czerni, szarości. Ciekawe wzory graficzne na płytach, kolorowe wyświetlacze oraz wykończenie krawędzi to detale, które nadają elegancki szlif aranżacji kuchennej.

Tekst: Małgorzata Nietupska

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także