Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca? Poznaj swoje potrzeby

  • Autor: Urszula Tatur
  • 16 marz 2018 21:41
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca? Poznaj swoje potrzeby
Indesit
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca? Poznaj swoje potrzeby
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca? Poznaj swoje potrzeby
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca? Poznaj swoje potrzeby

Podczas urządzania kuchni zawsze stajemy przed ważnym dylematem – piekarnik i płyta grzewcza do zabudowy czy kuchnia wolnostojąca? Oba rozwiązania mają swoje zalety, a ostateczny wybór najlepiej uzależnić od swoich przyzwyczajeń i potrzeb, ale także od projektu naszej kuchni. Na co zwracać uwagę podejmując tę ważną decyzję?

REKLAMA

Od czego zacząć?
Na samym początku powinniśmy zadać sobie z pozoru proste, ale niezwykle istotne pytanie – czym dla mnie będzie się różnić posiadanie kuchni wolnostojącej od posiadania piekarnika? Kuchnia wolnostojąca to w dużym uproszczeniu połączenie piekarnika z płytą grzewczą. To rozwiązanie bardziej ekonomiczne – zarówno jeśli chodzi o finanse potrzebne na zakup sprzętu, jak i czas potrzebny na podłączenie i uruchomienie go. Kuchnie dzielimy na:
• gazowe (gazowy piekarnik i płyta grzewcza),
• elektryczne (elektryczny piekarnik i płyta grzewcza),
• gazowo-elektryczne (elektryczny piekarnik i gazowa płyta grzewcza).
Sprzęt wystarczy podłączyć wtyczką do gniazdka elektrycznego oraz w razie potrzeby odpowiednim przewodem do zaworu gazu i możemy rozpocząć jego użytkowanie. Musimy jednak pamiętać, iż ze względów bezpieczeństwa podłączenie kuchni do instalacji gazowej musi być wykonane przez wykwalifikowanego specjalistę. Obecnie na rynku istnieje wiele modeli różniących się od siebie designem, zatem bez problemu wkomponujemy któryś z nich w estetykę naszego pomieszczenia do gotowania. Jednak kuchnie to zawsze sprzęt wolnostojący. Jeżeli zależy nam na zabudowaniu sprzętów, powinniśmy zdecydować się na piekarnik i osobno montowaną płytę grzewczą. Płyta ta może być indukcyjna, ceramiczna lub gazowa, a wybór technologii powinniśmy uzależnić od odpowiedzi na pytania: jak często gotuję oraz dla ilu osób? Ponadto, płyty indukcyjne są bezpieczniejsze dla dzieci. Taki sprzęt zazwyczaj posiada blokadę sterowania, uniemożliwiającą zmianę ustawień mocy płyty. Nawet jeśli dziecko „włączy” zablokowaną płytę, w praktyce nie będzie w stanie jej uruchomić – bo nie ustawi żadnej mocy. Dzięki temu możemy być spokojni – nasze dziecko, krzątające się po kuchni i zaglądające w każdy jej zakamarek, jest bezpieczne. Oczywiście jeśli w swojej kuchni nie posiadamy zaworu gazowego (lub przygotowanej przez specjalistę instalacji z butlą gazową), szereg dostępnych na rynku modeli pozwala nam na wybór sprzętu opartego wyłącznie na rozwiązaniach elektrycznych.

Jakie smaki wybierasz?
- Warto również zastanowić się, jakie dania przygotowujemy najczęściej – tłumaczy Grzegorz Proniewicz, ekspert marki Indesit. – Jeśli oprócz ciast i pieczonych mięs, które możemy przygotować w piekarniku, gustujemy np. w kuchni azjatyckiej, zdecydowanie pomocne będą dla nas palniki gazowe. Precyzyjne operowanie wokiem da nam maksimum satysfakcji właśnie na fizycznym płomieniu. Ciekawym rozwiązaniem są kuchnie o szerokości 60 cm z 6-cio stopniową regulacją mocy płomienia. Przykładowo dla palnika o mocy 3kW możemy skokowo wybierać moc od wartości minimalnej 700W, aż do maksymalnej 3000W. Takie rozwiązanie posiada specjalne zapadki, które ułatwią powrót do wybranej mocy i przyspieszają oraz ułatwiają gotowanie. Warto także zwrócić uwagę na to, czy kuchnia posiada klasyczne czy wysokowydajne pionowe palniki, które zwiększają komfort gotowania oraz oszczędzają pobór gazu oraz skracają czas gotowania. Płyta indukcyjna to dobre rozwiązanie, jeśli będziemy korzystać z niej często, ale z mniejszą intensywnością. Co więcej, dzięki technologii indukcyjnej nie nagrzewa się sama płyta, a wyłącznie naczynia na nią stawiane. Dzieje się to niemal natychmiast, a temperatura pola grzewczego pozostaje stosunkowo niska, bo powierzchnia nagrzewa się wyłącznie od naczynia, co jednocześnie ułatwia usuwanie wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń (do płyty nic się nie przypala). To najszybsza z dostępnych na rynku metoda grzania. Efektywność podgrzewania może dodatkowo zwiększać funkcja „Booster”, która chwilowo zwiększy moc pola grzewczego. Spotkamy również udogodnienia, które pozwolą nam zaprogramować płytę tak, aby wyłączyła się w określonym przez nas czasie – dodaje.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA