×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Pieczenie czas zacząć – funkcjonalne blachy na każdą okazję

Pieczenie czas zacząć – funkcjonalne blachy na każdą okazję

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 13 gru 2017 11:33
Zaktualizowano: 13 gru 2017 11:36

Niektórzy z nas już na początku grudnia komponują bożonarodzeniowy jadłospis, uwzględniając oczywiście także jego słodką część. Pieczenie zaczyna się nawet na kilka dni przed Wigilią. Wcześniej jednak musimy sprawdzić, czy w naszym kuchennym warsztacie posiadamy niezbędne akcesoria. Bez nich nawet z najlepszych składników nie wyczarujemy doskonałych ciast i ciasteczek.

Z każdym kolejnym dniem zbliżamy się do najbardziej rodzinnych Świąt w naszym kalendarzu. Przypominają nam o tym pięknie udekorowane wystawy i wnętrza sklepów oraz rozbrzmiewająca w nich muzyka nawiązująca do ciepłej atmosfery bożonarodzeniowej. Przedświątecznej krzątaninie może towarzyszyć zmęczenie, które jednak szybko mija, gdy wraz z pierwszą gwiazdką zasiadamy do stołu z najbliższymi, życząc im wszystkiego najlepszego i obdarowując prezentami.

Boże Narodzenie poza swoim duchowym i społecznym wymiarem kojarzy się nam również ze wspaniałymi potrawami spożywanymi tylko podczas tych niezwykłych Świąt. Bogate i różnorodne menu związane najczęściej z danym regionem obejmuje między innymi takie dania jak wigilijny barszcz z uszkami, kapustę z grochem, smażonego karpia i rybę po grecku. Na stole nie może zabraknąć także wielu słodkości, pełnych bakalii - wyśmienitego sernika i makowca oraz lubianych szczególnie przez dzieci pierniczków w formie choinki, bałwanka czy gwiazdki. Te wyborne smakołyki znakomicie dekorują stoły przez wszystkie świąteczne dni.

Niektórzy z nas już na początku grudnia komponują bożonarodzeniowy jadłospis, uwzględniając oczywiście także jego słodką część. Pieczenie zaczyna się nawet na kilka dni przed Wigilią. Wcześniej jednak musimy sprawdzić, czy w naszym kuchennym warsztacie posiadamy niezbędne akcesoria. Bez nich nawet z najlepszych składników nie wyczarujemy doskonałych ciast i ciasteczek. W grupie takich akcesoriów powinny znaleźć się odpowiednie blachy do pieczenia. Przy kompletowaniu zestawu kierujemy się rodzajem i kształtem ciast, jakie mają w nich powstać oraz liczbą osób, które je będą spożywać. Możemy wybrać na przykład formy ze stali lub fakturowane, oba rodzaje odznaczają się cennymi zaletami praktycznymi pozwalającymi na łatwe i sprawne pieczenie ulubionych przysmaków. W kolekcji do kuchni firmy Galicja znajdziemy blachy w wielu rozmiarach, które wykorzystamy nie tylko do przygotowania specjałów na Boże Narodzenie, ale również na każdą inną okazję.

Funkcjonalne zestawy

Linia Silver to komplet blach wykonanych ze stali, posiadających praktyczną nieprzywieralną powłokę. Dzięki niej z łatwością wyjmiemy z formy nasze dzieło, a jego spód pozostanie nienaruszony. Odporne na wysokie temperatury dostępne są w kilku użytecznych rozmiarach, co sprawia, że stosownie do naszych potrzeb upieczemy w nich ciasta o różnej wielkości. W kolekcji znajduje się też forma na babkę z tuleją, idealna na Wielkanoc oraz na tartę, którą zwolennicy tego smacznego rodzaju ciasta z pewnością wykorzystają do przygotowania dań obiadowych, kolacji na ciepło i deserów. Powstanie w niej więc na przykład tarta warzywna ze szpinakiem, brokułami i pomidorami, a także wersja na słodko - z owocami i bakaliami. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Najmłodszym na pewno spodobają się formy na mufinki – model klasyczny – babka oraz oryginalny – kwiatek. W sam raz na wyśmienitą przekąskę czy dziecięce przyjęcie. Pięknie ozdobione, umieszczone w dekoracyjnych papierowych foremkach wspaniale wyglądają i świetnie smakują. Natomiast na tradycyjny urodzinowy tort niezastąpiona okaże się należąca do tej samej kolekcji praktyczna, okrągła lub kwadratowa tortownica.

Pyszne torty, szarlotki, pierniki, babki oraz babeczki powstaną również w dostępnych w kilku kształtach i rozmiarach - formach Platino. Wykonane z wytrzymałej i stali ocynowanej, lekkie i wygodne w użyciu, doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Posiadają charakterystyczną fakturowaną powierzchnię, która jest odporna na przyklejanie ciasta. Podobnie jak formy Silver są łatwe w utrzymaniu w czystości. Obie kolekcje nadają się również do pieczenia potraw mięsnych i warzywnych. Dlatego w każdym kuchennym warsztacie znajdziemy zazwyczaj kilka blach o różnych kształtach i wielkości.

Te niezwykle użyteczne, choć najczęściej ukrywane we wnętrzu piekarnika lub w szafkach akcesoria są niezastąpionymi pomocnikami każdej pani domu. Na zbliżające się Boże Narodzenie powstaną w nich wspaniałe wypieki takie jak na przykład tradycyjny sernik czy makowiec zwijany z bakaliami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także