Okapy ukryte w blatach
Dopóki nie są potrzebne, pozostają dyskretnie schowane w kuchennym blacie. To elita wśród okapów! Niektóre same dopasowują tryb pracy do intensywności oparów. Są ciche i wydajne. Ich filtry łatwo umyć w zmywarce.
Okapy blatowe polecane są zwłaszcza do montażu na półwyspach oraz wyspach. To bowiem modele o bardzo eleganckiej, neutralnej linii, przeznaczone do zabudowy w blacie kuchennym. Do wyboru są dwa typy okapów blatowych:
*Modułowe – są płaskie, pochłaniają opary z wysokości blatu roboczego. Ich wymiary są dopasowane do płyt grzejnych. Dlatego zwykle kupuje się się je w komplecie z jedną z lub dwoma płytami indukcyjnymi albo płytą tepan yaki (do gotowania potraw z kuchni japońskiej). Nie mają oświetlenia.
*Wysuwane z blatu - gdy nie pracują, są schowane w blacie kuchennym. Po rozpoczęciu gotowania wysuwają się z blatu. Odbywa się to automatycznie, jeśli mają taką funkcję, albo wystarczy jedno dotknięcie na panelu sterowania lub pilocie. Moment wysuwania się okapu z blatu jest wyjątkowo widowiskowy. Dlatego taki okap jest idealny w kuchniach, gdzie gotuje się razem z gośćmi. Okapy wysuwane z blatu mają oświetlenie, którego intensywność można dopasować do potrzeb. Mogą być nawet rodzajem dekoracyjnej lampy. Do wyboru szerokość 90 i 120 cm.
Wszystkie okapy blatowe mają po kilka trybów pracy usuwania oparów, a także 1 lub 2 tryby intensywne. Przydatna jest funkcja automatycznego wyłączenia. W zależności od modelu okap wyłącza się np. po 5 minutach od skończenia gotowania. Ciekawa jest funkcja wentylacji. Dzięki niej okap oczyszcza powietrze w kuchni nawet przez całą dobę, także gdy nikogo nie ma w domu.
Okapy blatowe dostępne są w wykończeniu ze stali nierdzewnej oraz czarnego i białego szkła. Dzięki temu łatwo je dopasować do kolorystyki blatu czy innych urządzeń AGD.
Tekst Małgorzata Nietupska