Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym

  • Autor: Urszula Tatur
  • 24 marz 2017 14:37
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
a Tab
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym
Obróbka skrawaniem, czyli jak radzić sobie z warzywami w warsztacie kuchennym

Zmęczeni długą zimą i niedoborem słońca, z utęsknieniem wyczekujemy wiosny, która poza piękną pogodą przynosi także pierwsze świeże warzywa. Warto spożywać je na surowo, gdyż zachowują najwięcej wartości odżywczych. A co, gdy chcemy je poddać obróbce? Nic nie stoi na przeszkodzie! Ważne są jednak odpowiednie akcesoria.

REKLAMA

Na noże…

i obieraczki. Ostre, wyprofilowane, stalowe i z tworzywa sztucznego, z ostrzem gładkim lub ząbkowanym - oferta noży jest naprawdę duża. Ale czy faktycznie musimy mieć w domu cały komplet godny prawdziwego szefa kuchni? Z uwagi na różnorodność produktów oraz zastosowań warto posiadać choćby kilka. Świetnie sprawdzają się te w bloku – poza tym, że łatwo się przechowują, posiadają kolorowe oznaczenia rękojeści, z łatwością wybierzemy więc ten, który w danym momencie jest nam potrzebny. Do krojenia chleba weźmy długi z ząbkowanym ostrzem, do mięs ostry, masywny i twardy, a do warzyw znacznie krótszy z ostro zakończonym czubku. Nie zapominajmy o obieraczkach, z którymi szybko uporamy się z warzywami na zupę czy sałatkę.

Deska to podstawa

Skoro mowa o nożach to nie ma krojenia i plastrowania bez odpowiedniej deski! Jaką wybrać? Najpraktyczniejsze wydają się te z tworzywa sztucznego, które bez problemu umyjemy w zmywarce. Warto także posiadać większą ich ilość, dostosowaną do poszczególnych produktów. Marka Joseph Joseph – prezentująca kreatywne rozwiązania kuchenne, proponuje zestawy kolorowych desek, różniących się nie tylko kolorem, ale i budową dopasowaną do obrabianej żywności. I tak np. zielona z wyższymi brzegami utrzyma sok z warzyw i owoców w obrębie deski, a niebieska z wypustami w centralnej części pozwoli z łatwością przygotować rybę. Ciekawym rozwiązaniem jest składany model Chop 2 Pot, który w pozycji leżącej pozostaje typową deską, a gdy tylko ściśniemy rączkę, boki deski składają się i tworzą rynienkę, którą bezpiecznie zsuniemy posiekane produkty wprost do garnka, patelni czy miski.

Pozwól sobie pomóc

‘Nie mam czasu na gotowanie’ – jakże częsta to wymówka! Producenci przyrządów kuchennych pomyśleli i tym. Z pomocą przychodzą specjalne siekacze, krajalnice, nożyce i mini tarki. Dzięki nim w mig pokroimy warzywa w plasterki, owoce w drobną kostkę, przygotujemy sałatę, awokado, a także ozdobimy nasze potrawy startym serem lub pociętymi ziołami. A może warzywne spaghetti? To zdrowa i świeża wersja włoskiego specjału, którą możesz przygotować w kilka minut dzięki innowacyjnej temperówce do warzyw. Nie tylko pięknie i zdrowo, ale jakże efektownie!

Gotowanie to sama przyjemność… pod warunkiem, że zadbamy w kuchni o funkcjonalnych pomocników.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA