REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Niezwykłe drinki kawowe

  • Autor: Urszula Tatur
  • 10 sie 2017 13:44
Niezwykłe drinki kawowe
Chilli – mango (3).jpg
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe
Niezwykłe drinki kawowe

Masz ochotę na niezwykły drink kawowy na bazie espresso z niezwykłego ekspresu? Zmieszaj kawę z ciekawymi przyprawami i zaparz ją za pomocą tabletu.

REKLAMA

Jeśli od czasu do czasu nachodzi Cię ochota na kawę inną niż zwykle i lubisz odkrywać nowe smaki, przyrządź kawowego drinka, czyli napój na bazie espresso z wybranymi dodatkami. Możesz poeksperymentować sam lub skorzystać z propozycji Marcina Kozickiego, baristy i trenera Warsaw School of Coffee. Tymi przepisami z pewnością zaskoczysz domowników i gości! A jeszcze większą niespodzianką będzie espresso zaparzone zdalnie za pomocą tabletu w ekspresie GranBaristo Avanti. Do dzieła!
Chilli – mango
Składniki:
20ml musu z mango
Odrobina chilli
Podwójne espresso
Mleko

Chilli-mango to umiarkowanie słodki, gładki w odczuciu, delikatnie pikantny drink kawowy podawany na ciepło. Mus z mango sprawia, że smak napoju jest unikalny, a niewielka ilość chilli daje efekt wręcz piorunujący. Jeśli wolisz, możesz użyć syropu smakowego do kaw o smaku chilli. Jak przyrządzić ten napój? Do wysokiej szklanki włóż mus z mango z dodatkiem chilli lub syropu smakowego. Dolej podwójne espresso, a na sam koniec dodaj aksamitnie gładkie, spienione mleko. Wierzch drinka możesz dodatkowo udekorować chilli.
Peppermint Chai Latte
Składniki:
Mleko
Przyprawy korzenne (2-5g)
Syrop miętowy (10ml)
Mięta do dekoracji
Espresso
Sos czekoladowy

Połączenie tych składników to propozycja na rozgrzewającą kawę z mieszanką korzennych przypraw i delikatną nutą pieprzowej mięty. Całość zwieńczona sosem czekoladowym pozwala w pełni rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Od czego zacząć? Najpierw do wysokiej szklanki wlej sos czekoladowy, potem syrop miętowy i wsyp zmielone przyprawy korzenne. Następnie wlej ciepłe spienione mleko (żeby uzyskać efekt warstw, wlewaj mleko powoli po łyżce,), a na koniec dodaj aromatyczne espresso. Dekoracja ze świeżej mięty i syropu czekoladowego z pewnością doda drinkowi uroku.
Jaśminowe espresso
Składniki:
Wywar z pomarańczy (20ml)
Zielona herbata jaśminowa
Melasa (10g)
Espresso

Czasami zastanawiasz się co wybrać: espresso czy zieloną herbatę, co będzie bardziej pobudzające? Zarówno kawa, jak i herbata zawierają przeciwutleniacze, więc dlaczego nie spróbujesz połączyć ich sił? Obierz pomarańcze, pokrój w kostkę i wrzuć je do małego garnka, dodaj niewielką ilość wody i melasę. Gotuj wszystko kilka minut, aż do uzyskania soku z pomarańczy. W międzyczasie zaparz zieloną herbatę jaśminową. Po zaparzeniu przelej herbatę i wywar z pomarańczy do odpowiedniego naczynia (kieliszek lub mała szklanka) i dodaj świeżo zaparzone espresso. Całość stworzy idealne połączenie.
Kawa za pomocą tabletu
Ciekawi Cię jeszcze jak można przyrządzić kawę za pomocą tabletu? Wszystko dzięki połączeniu Bluetooth i w pełni automatycznemu ekspresowi Saeco GranBaristo Avanti. Poza bogatym wyborem napojów kawowych zaawansowana technologia GranBaristo pozwala zdalnie regulować wszystkie parametry kawy. W prosty sposób możesz więc spersonalizować i zapamiętać moc aromatu, wielkość, temperaturę i smak każdego napoju. Napoje idealnie dopasowane do preferencji Twoich czy Twoich najbliższych możesz zapisać na 6 profilach użytkownika, dzięki czemu zadbasz nie tylko o domowników, ale też o swoich gości.
Ekspres GranBaristo zapewni idealny smak i aromat espresso, które jest bazą każdego drinka kawowego. Niezwykle trwałe, opatentowane, ceramiczne młynki gwarantują przyjemność z doskonałej kawy bez posmaku przypalonych ziaren, a filtr wody AquaClean pozwala w optymalny sposób wykorzystać w pełni automatyczny ekspres do kawy. Zmieniając filtr na życzenie urządzenia, nie musisz usuwać kamienia z automatycznego ekspresu do kawy do momentu zaparzenia do 5000 filiżanek . Przez cały ten czas kawa parzona jest z wykorzystaniem czystej i wolnej od zanieczyszczeń wody, co wpływa również na jej smak.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA