Nie tylko ruskie – rodzaje pierogów w Polsce
Wielu z nas na hasło „pierogi” automatycznie myśli „ruskie”. Tymczasem kuchnia polska bogata jest w różnorodne przepisy na farsze, które czasami mogą być zaskakujące. Świąteczny sezon na pierogi tuż, tuż, czas więc zgłębić swoją kulinarną wiedzę i poznać receptury z różnych regionów kraju.
Mazowsze
Przepisy na pierogi w tym regionie są zróżnicowane pod względem poszczególnych jego części. W stolicy jada się je z farszem z kaszy gryczanej, orzechami włoskimi i gotowaną rybą. Innym popularnym przepisem na pierogi po warszawsku jest mieszanka surowych ziemniaków, cebulki, soli i pieprzu, którą podsmaża się na patelni. Na kurpiowszczyźnie natomiast popularne są pierogi nadziewane farszem grzybowo-orzechowym. W obrębie Mazowsza wyróżnić jeszcze można recepturę na farsz składający się z gotowanego mielonego maku, koniaku, miodu i bakalii, a także mieszankę z kaszy jęczmiennej, ziemniaków, kiełbasy, pieprzu i soli.
Kresy
Kuchnia kresowa jest najbogatsza w przepisy na pierogi – wyróżnić można nawet parę tysięcy receptur! My ograniczymy się do tych najbardziej popularnych i typowych dla tego regionu. Pierwszym z nich jest farsz z kaszą gryczaną i twarogiem, co, trzeba przyznać, stanowi dość osobliwe połączenie. Kolejnym ciekawym przepisem są pierogi z gotowanym kurczakiem, ryżem i śmietaną. W klimat świąteczny natomiast wpiszą się pierogi nadziewane śledziami.
Wschód
Na Lubelszczyźnie pierogi jada się z kaszą gryczaną, białym serem i suszoną miętą. W zależności od zakątku kasza gryczana czasami bywa zamieniana na gotowane ziemniaki. W innych regionach wschodnich niezwykle popularne są pierogi z soczewicą.
Podhale
Region podhalański korzysta z dobroci lokalnych wyrobów, wykorzystując je także przy robieniu pierogów. Najbardziej charakterystycznym farszem, z którego słynie ten region, jest mieszanka bryndzy, czyli miękkiego sera z mleka owczego, kapusty, surowego jajka i cebuli. Niektóre receptury do wyżej wymienionych składników dołączają także biały ser i oscypek. Podaje się je z reguły z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką.
Śląsk
Na Śląsku, jak wiadomo, najpopularniejsze są tradycyjne kluski, ale i tutaj znaleźć można kilka charakterystycznych przepisów na pierogi. Najpopularniejsza jest mieszkanka gotowanych ziemniaków, cebulki, soli i pieprzu. Wyróżnić można jeszcze farsz z ziemniakami, cebulą i wołowiną, a także pierogi ze skwarkami, czosnkiem i ziemniakami.
Wielkopolska
W Wielkopolsce najbardziej popularne są szagówki, w innych regionach Polski znane jako kopytka. Receptury na pierogi czerpią z przepisu na szagówki, którego głównym składnikiem jest biały ser. Do farszu na pierogi potrzebne jest także masło, cebulka i ziemniaki. W niektórych regionach do mieszanki dodawany jest również cynamon. Inny znany przepis to pierogi z płuckami cielęcymi i cebulką oraz farsz z mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, majeranku, soli i pieprzu.
Pomorze
Na Pomorzu najpopularniejsze są pierogi koszalińskie, w skład których wchodzi wędzony boczek, kasza gryczana, jajko na twardo, cebula, masło, sól i pieprz. Innym popularnym przepisem jest farsz z płuckami wieprzowymi, cebulą i jajkiem oraz mieszanka kaszy gryczanej, twarogu, soli i pieprzu.
Mazury
Wymawiając nazwę pierogów tego regionu można połamać sobie język. Są to dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, a w swoim składzie mają kaszę gryczaną, cebulę, jajko na twardo i boczek wędzony. Skrzeczką jest posypka składająca się z boczku, czosnku, majeranku, soli i pieprzu. Popularne są również pierogi z surową białą kiełbasą, pieprzem, białkiem jaja i cebulą.