×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy

Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 23 gru 2016 09:37

Święta to magiczny czas. Wyjątkowe chwile przy stole umilą smakowite potrawy.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:
• 1 kg buraków
• Bulion grzybowy Knorr
• 200 g cebuli
• 200 g suszonych grzybów
• 200 ml wody
• 500 ml soku z kiszonych buraków
• seler
• pietruszka
• 2 marchwie
• 400 g mąki pszennej
• 50 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
Sposób przygotowania:
1. Pokrój buraki, ugotuj razem z z marchewką, pietruszką, selerem.
2. Uszka: Przygotuj ciasto jak na pierogi, ale bardziej miękkie. Pokrój w kwadraty. Nakładaj na nie farsz ze zmielonych, gotowanych grzybów okraszonych cebulką smażoną na Ramie. Przygotowane uszka wrzucaj na wrzątek.
3. Po ugotowaniu odcedź, dodaj pół litra soku z kiszonych buraków (kisić tydzień wcześniej) oraz rozpuszczony w szklance wrzącej wody bulion Knorr. Dopraw do smaku. Odstaw nie przykrywając.

Zupa rybna
Składniki:
• głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• 4 kromki chleba bez skórki
• 60 g drobno posiekanej marchwi
• 60 g drobno posiekanego selera
• 250 ml śmietany kremówka
• 2 łyżki kaszy manna
• 2 łyżki mąki
• szczypta zmielonego czarnego pieprzu
• żółtko
• 4 łyżki masła
• łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr, dla nadania smaku i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
2. Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
3. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
4. Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
5. Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
6. Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Gabriel - zupa grzybowa
Składniki:
• 60 g suszonych grzybów
• Bulion grzybowy Knorr
• duża cebula
• marchew
• masło
Sposób przygotowania:
1. Zalej grzyby około 1/2 litra ciepłej wody, dodaj kostkę Bulionu grzybowego Knorr i mocz 2 godziny albo całą noc. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
2. Pokrój miękkie grzyby w paski. Wywar odparuj tak, by zostało ćwierć litra. Przecedź przez gęste sito.
3. Posiekaj cebulę i drobno pokrój marchew. Rozgrzej masło, cebulę i marchew duś 5 - 8 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
4. Zalej gorącym bulionem, wlej wywar z grzybów i gotuj pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, dopraw do smaku jeśli uznasz, że jest to konieczne.


Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
Składniki:
• 300 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• 200 g ziemniaków ugotowanych
• cebula
• 2 sztuki czosnku posiekanego, ząbek
• łyżeczka rozmarynu świeżego (posiekany)
• 550 g mąki pszennej
• szklanka wody ciepłej
• jajko
• 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.
2. Na rozgrzanej patelni na oleju przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Grzyby pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż chwilę razem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dodaj do grzybów wraz z rozmarynem. Do farszu dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, dla nadania aromatu i duś wszystko razem do momentu jej rozpuszczenia. Farsz wystudź.
3. Z ciasta wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.
4. Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą lekko osoloną wodę. Gotuj 2,5-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Wigilijna kapusta z grzybami i grochem
Składniki:
• 1 kg kiszonej kapusty
• 150 g grochu (najlepiej cały, nie łuskany)
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• 50 g suszonych grzybów (najlepiej borowiki)
• marchew
• 2 sztuki liścia laurowego
• 0.5 łyżeczek kminku zmielonego
• 3 sztuki ziela angielskiego ziarenka
• 5 sztuk pieprzu ziarenka
• 50 ml oleju rzepakowego
• 50 ml oleju lnianego
• łyżka majeranku
• 2 sztuki czosnku (ząbek )
• cebula


Sposób przygotowania:
1. W odpowiednim garnku na oleju rzepakowym podsmaż posiekany czosnek, pokrojona w kostkę cebulę i startą marchewkę ,dodaj poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż chwilę.
2. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która nada daniu pełen smak, zmielony kminek. Dodaj grzyby i groch, całość zalej 2 litrami wody i gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Kapustę na sam koniec dopraw olejem lnianym i majerankiem do smaku.

Kaczka z sosem śliwkowym
Składniki:
• 4 piersi z kaczki
• 50 g śliwek wędzonych bez pestek
• szalotka
• Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
• 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
• kilka sztuk goździków w całości
• kilka sztuk cynamonu w laskach
• łyżka cukru
• 50 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Rozkrusz goździki i cynamon, a następnie wymieszaj z przyprawą do mięs i łyżeczką cukru.
2. Powstałą marynatę nałóż na każdą z piersi kaczki od strony mięsa. Piersi złóż układając je jedna na drugiej skórą do góry. Mięso ponacinaj nożem w kratkę, ściśle zafoliuj i wstaw do lodówki – najlepiej na 6 godzin.
3. Po tym czasie smaż mięso od strony skóry na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut, aż tłuszcz zupełnie się wytopi. Następnie odwróć kaczkę i smaż jeszcze ok. 5 minut od strony mięsa. Usmażoną kaczkę przełóż na talerz.
4. Przygotuj sos. Na patelni pozostaw 1 – 2 łyżki tłuszczu z pokruszonymi przyprawami (cynamonem i goździkami), resztę tłuszczu usuń. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę szalotkę, dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki, a następnie dodaj szklankę wody i esencję do sosu Knor, aby nadać aromatu. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj 2- 3 minut aż zgęstnieje. Kaczkę podawaj pokrojoną w plastry, na czerwonej kapuście z sosem śliwkowym i kluskami śląskimi.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
Składniki:
• 5 kg indyka w całości
• litr kefiru lub jogurtu
• czosnek główka, wcześniej upieczona
• 30 g Przyprawy do mięs Knorr
• łyżeczka ostrej papryki
• 2 cytryny
• 100 g orzechów pekan
• 100 g rodzynek
• 2 kg słodkich ziemniaków
• 10 g imbiru
• 20 szalotek, przekrojone na pół
• 2 łyżki cynamonu
• 100 ml syropu klonowego
• 2 pomarańcze
• rozmaryn, doniczka
• sok i kości po upieczeniu indyka
• 5 sztuk Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
• margaryna
Sposób przygotowania:
1. Wyciśnij upieczoną główkę czosnku, powstałą pastę połącz z jogurtem, otartą skórką z cytryn, sokiem wyciśniętym z cytryn oraz przyprawą do mięs Knorr i ostrą papryką. Powstałą marynatą natrzyj indyka z zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin. Obróć go przynajmniej raz po około 6 godzinach tak, aby cały indyk miał szanse dobrze przejść aromatem marynaty. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty.
2. Bataty obierz i pokrój w 1x1cm grubości kostkę. W dużej misce połącz je mieszając z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, rodzynkami startym imbirem, cynamonem, przekrojonymi na pół cebulkami, otartą skórka z dwóch pomarańczy, syropem klonowym i kostka masła.
3. Indyka nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami otwór indyka i zwiąż nogi na krzyż.
4. Indyka wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3-4 godziny, piecz polewając wytapiającym się tłuszczem.
5. Po upieczeniu indyka zbierz powstałe soki, mięso z indyka odetnij od kości wyporcjuj na mniejsze kawałki i ułóż w brytfance na wyjętym ze środka farszu.
6. Pozostałe kości i soki przełóż do garnka zalej litrem wody gotuj jeszcze przez około 30 minut. Powstały wywar przecedź. Powinno go być około 1 litra.
7. Przygotuj sos. Chłodny wywar rozmieszaj z Esencjami do sosu Knorr (jeśli wywaru jest mniej niż 1 litr, zmniejsz ilość esencji). Sos gotuj około 3-5 minut aż zgęstnieje.

Szynka marynowana w pieprzu
Składniki:
• 1 kg wieprzowiny od szynki
• 30 g Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
• 2 dymki
• 3 łyżki pieprzu
• szczypta mielonego ziela angielskiego
• 2 plastry świeżego imbiru
• łyżka wódki
• 2 łyżki sosu sojowego
• łyżka cukru
• 1,5 łyżki startego imbiru
• łyżka posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
1. Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz i podgrzewaj mniej niż minutę. Ostudź go, zmiel w moździerzu z zielem angielskim.
2. Mięso przekrój na dwa kawałki i natrzyj przygotowaną przyprawą oraz Naturalną przyprawą do mięs Knorr, aby nadać smaku. Mięso włóż do miski, przykryj i zostaw w lodówce, na co najmniej 4 godziny.
3. Do dużego garnka wlej 1,5 -2 litry wody i zagotuj. Włóż szynkę, dorzuć imbir, dymki i wódkę.
4. Gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjmij, odsącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę.
5. Zwinięte mięso przełóż do miski, obciąż garnkiem wypełnionym wodą i zostaw w chłodnym miejscu na dwie godziny.
6. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
7. Szynkę rozwiń i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem.


Pierogi z grochem
Składniki:
• szklanka żółtego grochu
• Bulion na włoszczyźnie Knorr
• ciasto francuskie
• jajko
• żółtko
• cebula
• świeży imbir
• 2 ząbki czosnku
• pęczek natki pietruszki
• łyżka maku lub czarnego sezamu
• 5 łyżek bułki tartej
• 3 łyżki masła
• 2 łyżki śmietany
• 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Groch namocz na noc. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj przecedzony groch i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, aby nadać aromat. Gotuj do miękkości. Wystudź.
2. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir (około 4 centymetrowy) zetrzyj na tarce. Posiekaną cebulę zrumień na maśle (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa).
3. Do grochu dodaj cebulę, imbir, czosnek i natkę pietruszki. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą tak, by powstała gęsta masa.
4. Wyrób i uformuj wałeczki o długości 8 centymetrów.
5. Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój w kwadraty, zawiń w nie wałeczki z grochu.
6. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posyp czarnym sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz na rumiano około 30 minut.

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• suszone pomidory w małym
• Przyprawa do mięs Knorr
• 200 g szpinaku mrożonego
• szklanka śmietany 30%
• suszone oregano
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.
2. Każdy kawałek dopraw przyprawą Knor, aby nadać wyrazistego smaku.
3. Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.
4. Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.
5. Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.
6. Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.

Soczysta pieczona wieprzowina
Składniki:
• 1 kg schabu wieprzowego bez kości
• Przyprawa do mięs Knorr
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki świeżego rozmarynu
• 2 łyżki suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z Przyprawą do mięs Knorr, majerankiem i drobno pokrojonymi liśćmi rozmarynu.
2. Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.
3. Mięso umieść w brytfannie, wlej do niej 50 ml wody. Dodaj ząbki czosnku. Piecz przez około 30 min. Obróć mięso i piecz dalej przez kolejne 30 min. Jeśli to konieczne, dodaj wody. Wyjmij z piekarnika. Odstaw mięso na 10 min, zanim je pokroisz. Podawaj z sosem z pieczeni.

Udziec jagnięcy z rozmarynem i kiszonymi ogórkami
Składniki:
• 1 kg udźca jagnięcego
• Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
• 3 kiszone ogórki
• pęczek rozmarynu
• 0,5 czosnku ( główka)
• 3 łyżki oliwy
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Z udźca wyjmij kości, a następnie natrzyj go oliwą, solą i przyprawą Knorr, dla nadania wyjątkowego aromatu.
2. Ogórki pokrój w kostkę, a rozmaryn i czosnek posiekaj.
3. Udziec naszpikuj rozmarynem, czosnkiem i ogórkami.
4. Całość uformuj przy pomocy sznurka i piecz w piekarniku około 1,5 godziny.
5. W trakcie pieczenie polewaj udziec wytwarzającym się sosem.

 

Szynka w miodzie z goździkami
Składniki:
• 3 kg szynki wieprzowej
• 3 łyżeczki Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
• łyżka goździków
• 50 g miodu
• 0,25litra soku pomarańczowego
• 100 ml brandy
• 10 ml oliwy
Sposób przygotowania:
1. Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
2. Natrzyj mięso przyprawą Knorr, a w powstałe szczelinki powtykaj całe goździki.
3. Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem i brandy.
4. Przełóż następnie szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika do 140 stopni na około 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Podawaj na ciepło, jak i zimno.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także