REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Na Wielkanoc i nie tylko. Pyszny chleb i aromatyczny żurek

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 marz 2018 10:37
Na Wielkanoc i nie tylko. Pyszny chleb i aromatyczny żurek
Galicja dla Twojego Domu
Na Wielkanoc i nie tylko. Pyszny chleb i aromatyczny żurek
Na Wielkanoc i nie tylko. Pyszny chleb i aromatyczny żurek
Na Wielkanoc i nie tylko. Pyszny chleb i aromatyczny żurek
Na Wielkanoc i nie tylko. Pyszny chleb i aromatyczny żurek
Na Wielkanoc i nie tylko. Pyszny chleb i aromatyczny żurek

Do dań, które pasują zarówno do nadchodzących Świąt, jak i własnoręcznie wykonanego chleba należy tradycyjna potrawa wielkanocna – żurek staropolski na zakwasie.

REKLAMA

Każdy z nas przyzna zapewne, że najlepiej smakują domowe wyroby, i to zarówno różnego rodzaju ciasta oraz ciasteczka, jak i dania obiadowe. Przyrządzane zgodnie z gustami mieszkańców, ze starannie wybranych składników i według sprawdzonych receptur wzbudzają podziw, kusząc wyszukanymi smakami i wyglądem. Trudno dziś zliczyć przygotowywane w polskich domach potrawy. Na przestrzeni lat przepisy na nie niejednokrotnie ulegały rozmaitym modyfikacjom związanym na przykład z brakiem danych składników lub po prostu – z fantazją kucharzy i indywidualnymi upodobaniami spożywających.

Do tej bogatej kolekcji potraw należy chyba najbardziej popularny codzienny przysmak – wspaniały domowy chleb. Wyjątkowy zapach, który roztacza się w pomieszczeniach podczas pieczenia, wprowadza ciepłą atmosferę, budzi wspomnienia z dzieciństwa i cieszy zmysły. Kromka pysznego chleba z masłem dobrej jakości może być czymś wyjątkowym.
Chleb posiada bogatą symbolikę, związanych z nim jest również wiele przysłów i określeń. Weszły do słownika, takie jak: witać chlebem i solą, bez pracy nie ma kołaczy czy kto ma chleb ten ma wszystko. Na przestrzeni wieków chleb przybierał różne formy. W starożytności przypominał dzisiejszy podpłomyk, był płaskim plackiem z mąki i śruty pieczonym w popiele i na rozgrzanych kamieniach. Później, w specjalnych piecach piekarskich, z czasem pojawiły się duże bochny, które musiały zaspokoić potrzeby całej rodziny, ale także odświętne kołacze i wreszcie znane nam dziś chleby z formy.

Wypiekanie chleba w zaciszu domowym staje się coraz bardziej popularne. Powstają, więc wyborne chleby z mąki orkiszowej, żytniej i pszennej. Wzbogacone często o nasiona słonecznika, dyni, kminku, czarnuszki, a nawet żurawiny czy rodzynek odznaczają się niepowtarzalnym smakiem i wyglądem. Do przygotowania i pieczenia chleba wykorzystujemy rozmaite akcesoria i sprzęty takie jak miski i drewniane łyżki do mieszania składników, różnej wielkości blachy, specjalne wypiekacze i popularne piekarniki. Jeśli wybierzemy tradycyjną metodę pieczenia, przydatne okażą się odpowiednie formy. Doskonałym rozwiązaniem będą na pewno blachy z powłoką nieprzywieralną, dzięki której bez trudu wyjmiemy nasz wypiek. Wykonane zostały z wysokiej jakości blachy stalowej, która równomiernie się nagrzewa, ułatwiając pieczenie oraz jest łatwa w utrzymaniu czystości. Chleb po wyciągnięciu będzie wspaniale wyglądał i świetnie smakował. Ci z nas, którzy nigdy jeszcze nie piekli chleba mogą wykorzystać zbliżającą się Wielkanoc, by zrobić najbliższym pyszną niespodziankę na świąteczne śniadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne produkty, akcesoria i oczywiście dobry przepis.

Do dań, które pasują zarówno do nadchodzących Świąt, jak i własnoręcznie wykonanego chleba należy tradycyjna potrawa wielkanocna – żurek staropolski na zakwasie. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od niemieckiego słowa oznaczającego „kwaśny” lub „ukiszony”. Kiedyś spożywany był na śniadania, dziś, znacznie częściej. Aromatyczny, pełen wybornych składników znakomicie smakuje z kromką świeżo upieczonego domowego chleba. Aby powstał wyśmienity żurek, będziemy potrzebowali wielu składników oraz akcesoriów, w którym go przyrządzimy i podamy. Wysokiej jakości garnek stalowy z miarką, silikonowanymi uchwytami i szklaną pokrywą zapewni nam komfortowe gotowanie. Niezbędna okaże się również patelnia, na której podsmażymy boczek. Na pewno doskonale sprawdzi się solidna patelnia, której dno oraz wewnętrzna powierzchnia zostały pokryte nieprzywieralną powłoką, przypominającą granit. Powłoka jest trwała i odporna na zarysowania. Patelnia została wykonana z odkuwanego aluminium, co gwarantuje zachowanie kształtu, a dno nie deformuje się pod wpływem temperatury. Konstrukcja dna zapewnia równomierne rozprowadzanie temperatury po jego powierzchni. Patelnia posiada estetyczny drewnopodobny uchwyt. Jej ważną zaletą jest możliwość zastosowania na różnych rodzajach kuchenek, także indukcyjnych. Do podania żurku możemy użyć estetycznych bulionówek z transparentnego szkła, które wspaniale wyeksponują zawartość sprawiając, że nasza potrawa będzie znakomitą ozdobą świątecznego stołu.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA