Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Na czym polega gotowanie sous-vide?

  • Autor: ut
  • 16 wrz 2019 20:10
Na czym polega gotowanie sous-vide?
Sekret wykwintnego smaku i niepowtarzalnego aromatu – na czym polega gotowanie sous-vide?
Na czym polega gotowanie sous-vide?
Na czym polega gotowanie sous-vide?

Sous-vide (fr. „w próżni”) to technika przyrządzania potraw polegająca na gotowaniu produktów spożywczych w stosunkowo niskich temperaturach, w szczelnie zamkniętym woreczku próżniowym.

REKLAMA

Metoda, rozpowszechniona około 50 lat temu przez francuskich szefów kuchni, stała się niezwykle popularna na całym świecie. Coraz częściej wykorzystywana jest nie tylko w najlepszych restauracjach, ale także w warunkach domowych. Na czym polega jej fenomen, jakie są jej zalety i co będzie potrzebne do gotowania sous-vide we własnej kuchni?

Najważniejszymi etapami w tym procesie gotowania jest ustalenie temperatury wody w zależności od rodzaju przyrządzanej potrawy, odpowiednie zapakowanie składników w woreczku próżniowym, określenie czasu gotowania oraz odpowiedni sposób samego podania potrawy. W zależności od tego, czy chcemy zaserwować idealnie ugotowane mięso, ryby, owoce morza czy warzywa – należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów.

Niskie temperatury – spektakularne efekty
Jedną z podstawowych zalet metody próżniowej jest niezwykle równomierna obróbka termiczna produktu, dzięki której wnętrze jest tak samo miękkie i soczyste jak jego zewnętrzna część. Efekt gotowania metodą sous-vide uzyskuje się głównie dzięki precyzyjnie ustawionej temperaturze, która nie może przekroczyć 90 stopni Celsjusza. Odpowiednia temperatura zależy od rodzaju produktu, jaki chcemy przyrządzić. Przykładowo: inny czas potrzebny będzie do ugotowania wołowiny, wieprzowiny czy drobiu, osobną kwestią pozostaje gotowanie sous-vide ryb i owoców morza. Każdy rodzaj produktu charakteryzuje się także innym stopniem twardości: niektóre potrzebują tylko delikatnego ogrzania – np. pierś kurczaka czy filet łososia, a inne (np. stek z polędwicy wołowej), aby uzyskać odpowiednią miękkość i smak – wymagają długotrwałej obróbki metodą próżniową. W przypadku mięsa czas i temperatura gotowania w dużej mierze zależy również od wielkości i wagi produktu. Kluczowe jest także utrzymanie stałej temperatury oraz uniknięcie choćby minimalnych jej wahań. Pomóc w tym może inteligentne urządzenie, np. Thermomix®, które w wersji TM6 posiada tryb Sous-vide, do tej pory dostępny wyłącznie w specjalistycznych urządzeniach, dedykowanych tej metodzie. Dzięki temu nie ma konieczności nadzorowania całego procesu gotowania próżniowego – wystarczy ustawić czas i temperaturę oraz kierować się wskazówkami wyświetlanymi krok po kroku na ekranie urządzenia. Ułatwieniem w nowej wersji TM6 jest także specjalna osłona noża miksującego, która chroni delikatniejsze składniki oraz sam woreczek próżniowy. Uniemożliwia ona blokowanie ruchów noża miksującego, a dodatkowo zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła przez długi czas.

Bogactwo smaku i aromatów
Do gotowania sous-vide niezbędny jest bezpieczny, odporny na wysokie temperatury woreczek, zamykany strunowo lub przy pomocy zgrzewarki próżniowej. Nie należy stosować worków śniadaniowych z polietylenu. Dzięki szczelnemu zamknięciu potrawa zachowuje pełnię smaków, aromatów oraz płynów zawartych w przygotowywanych daniach. Znikoma (w porównaniu do tradycyjnego gotowania, pieczenia lub smażenia) redukcja produktów gwarantuje także zachowanie cennych wartości odżywczych – witamin i minerałów, które nie „wyparowują” razem z wodą. Umieszczenie woreczka w kąpieli wodnej lub parowej pozwala także uzyskać aksamitną konsystencję składników oraz sprawia, że są jednocześnie soczyste i kruche. Brak dostępu powietrza pozwala także na dłuższe przechowywanie żywności – wydłuża zatem okres przydatności do spożycia. Dzięki takiej obróbce potrawy zachowują głębię naturalnych smaków, nie trzeba więc ich intensywnie przyprawiać. Poza walorami zdrowotnymi, gotowanie próżniowe w dostosowanych do tego urządzeniach, takich jak Thermomix®, gwarantuje także powtarzalność całego procesu – zapewnia uzyskanie tych samych efektów.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA