×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Mikrofala – szkodliwe mity

Mikrofala – szkodliwe mity

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 14 marz 2017 18:58
Zaktualizowano: 14 marz 2017 19:02

Wokół kuchenek mikrofalowych krąży wiele mitów, które sugerują, iż potrawy podgrzewane w tym sprzęcie są gorszej jakości, niż np. te z klasycznego piekarnika. Czy faktycznie powinniśmy obawiać się kuchenki mikrofalowej? O tym, jak wykorzystywać ją w korzystny sposób na przykładzie modelu do zabudowy MP 996 IX HA opowiadają eksperci marki Hotpoint.

Jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest ubogie w wartości?
To chyba najpopularniejszy mit związany z przygotowywaniem potraw w kuchence mikrofalowej. Panuje powszechne przekonanie, że mikrofale wyjaławiają żywność poddawaną obróbce termicznej w środku. Czy jest w tym choć ziarnko prawdy? Podgrzane jedzenie może być nieco mniej wartościowe, jednak to nie wina mikrofal, a samej obróbki termicznej. Temperatura, bez względu na źródło ciepła, potrafi zniszczyć wartościowe dla człowieka składniki – także w piekarniku czy na patelni. Dlatego warto zdawać sobie z tego sprawę i korzystać z kuchennych sprzętów rozważnie – minimalizując „ubytki” odżywcze. Często dla wygody podgrzewamy jedzenie na najwyższej z możliwych w mikrofali mocy, w efekcie nasze danie jest sparzone, o dużo wyższej temperaturze, niż ta umożliwiająca nam komfortowe zjedzenie posiłku. Przez to nasze danie jest bardziej ubogie w składniki, niż mogłoby być, gdybyśmy podgrzali je zgodnie z zaleceniami producenta sprzętu. Warto sprawdzić w instrukcji naszej kuchenki mikrofalowej, jaka moc jest zalecana dla danego typu pożywienia. Dzięki stosowaniu się do tych wytycznych uchronimy naszą żywność przed utratą wartości odżywczych. Często dużo korzystniej jest podgrzać nasze jedzenie o kilka minut dłużej, ale na niższej mocy urządzenia. Jeśli jednak nie tylko wartości odżywcze, ale i czas jest dla nas priorytetem, warto wybrać kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem. Dzięki niemu zaoszczędzimy na czasie, a także ilości zużytej energii. Termoobieg jednocześnie rozszerzy zakres możliwych do przygotowywania przez nas potraw, gdyż równomierne rozprowadzanie ciepła w komorze kuchenki mikrofalowej wpływa korzystnie na efekty naszych pomysłów kulinarnych. W modelu Hotpoint MP 996 IX HA możemy zdecydować, czy skorzystamy wyłącznie z działania mikrofali lub termoobiegu, czy wykorzystamy te dwie technologie jednocześnie.

Mikrofale są dla nas szkodliwe?
Dyskusja nad tym pytaniem jest bardzo żywa, a kolejne badania prezentują wciąż świeże argumenty budujące tę polemikę. Jednakże niezaprzeczalnym faktem jest to, iż człowiek w trakcie korzystania z kuchenki mikrofalowej... nie ma kontaktu z mikrofalami w procesie podgrzewania jedzenia. Kuchenki mikrofalowe posiadają specjalną ochronną siatkę, dzięki której mikrofale nie wydostają się na zewnątrz urządzenia podczas przygotowywania potraw. Co więcej, kuchenki mikrofalowe mają zabezpieczenia, które wyłączają emisję mikrofal w momencie otworzenia drzwiczek.

Jedzenie z mikrofali jest mniej smaczne?
Kolejnym popularnym mitem jest to, iż jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest mniej smaczne niż odpowiednik takiego samego dania przyrządzony np. w klasycznym piekarniku. Choć smak to oczywiście kwestia mocno subiektywna, to powyższe przekonanie ma mocne podstawy w utrwalonej opinii na temat jakości jedzenia przeznaczonego do mikrofali – fast foody i gotowe produkty z marketów, niosące nikłe wartości odżywcze. Nic bardziej mylnego! Kuchenkę mikrofalową możemy śmiało traktować jako alternatywę dla klasycznego piekarnika. Z pomocą przychodzą nam nowoczesne funkcjonalności oferowane przez producentów w najnowszych modelach. Np. model do zabudowy Hotpoint MP 996 IX HA oprócz klasycznej funkcji podgrzewania za pomocą mikrofal, oferuje np. funkcję Dynamic Crisp. Wpływa na to, iż potrawy są kruche i delikatne. Pozwala jednocześnie osiągnąć oczekiwaną temperaturę dania w odpowiednim czasie, dzięki wykorzystaniu innowacyjnej technologii Multiwaves (zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz komory kuchenki mikrofalowej), specjalnego talerza crisp oraz grilla. Dodatkowo, specjalny uchwyt talerza zapewni bezpieczeństwo użytkowania. Ponadto, warto wykorzystać dołączone do wyposażenia sprzętu dodatki, którymi możemy zmodyfikować sposób przygotowywania dań. Jednym z nich jest dołączany do modelu pojemnik do gotowania na parze. Dzięki podgrzanej w nim wodzie znajdujące się w pojemniku warzywa czy mięso osiągną oczekiwany przez nas stan, zachowując przy tym jeszcze więcej wartości odżywczych. Taki sprzęt sprawdza się też świetnie do rozmrażania jedzenia. W tym przypadku przyda nam się funkcja Dynamic Defrost. Technologia ta sprawia, że kuchenka poradzi sobie z rozmrożeniem 500 g mięsa jedynie w 7 min, zamiast 14 min w standardowym programie.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także