Makaron – główny bohater spaghetii
Zobacz akcesoria, dzięki którym przygotowanie spaghetti bolognese według tradycyjnych włoskich receptur będzie prostsze niż myślisz!
Choć przepisy często odbiegają od klasycznych receptur z Italii, niektóre potrawy na stałe weszły do polskiego kanonu kulinarnego. Jednym z nich jest spaghetti, które znajdziemy w różnych wersjach: od bolognese po carbonarę.
Długi, apetyczny makaron – przez Włochów uważany za ważniejszy od samego sosu – sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego obiadu z rodziną, jak i podczas romantycznej kolacji. Jak wykonać go samodzielnie? Receptura jest bardzo prosta – wystarczą mąka, jaja i sól. Oprócz dobrania składników w odpowiednich proporcjach, ważne jest właściwe pokrojenie ciasta. Realizację tego zadania ułatwi maszynka do krojenia makaronu.
Jeśli nie mamy ochoty ugotować całości makaronu powstałego z domowej produkcji, możemy wysuszyć go na suszarce, a następnie zamrozić. Aby poradzić sobie z niesfornym, ugotowanym produktem, warto zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria. Durszlak oraz łyżka do spaghetti to „must have” we włoskiej kuchni! Nie zapomnijmy również o naczyniach, w których podamy efekt naszej pracy – specjalne talerze do pasty dodadzą potrawie eleganckiej oprawy.