Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 30 kwi 2019 21:52
Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla
Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla_Zwieger
Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla
Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla
Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla

Majówka to czas relaksu, spotkań z rodziną i znajomymi, wiosennej pogody – to także idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowego! Co przygotować, żeby nie stracić za dużo czasu w kuchni i nacieszyć się dniami wolnymi? Oto kilka pomysłów na proste, szybkie i pyszne przysmaki na grilla.

REKLAMA

Mięsa wszelakie
Mięso to dla wielu podstawa dobrego grilla. Poza tradycyjnymi kiełbasami i kaszanką można przygotować marynowanego kurczaka, karkówkę lub żeberka. Te ostatnie szczególnie pyszne wyjdą wcześniej podduszone, marynowane w czerwonym winie z czosnkiem, kolendrą, papryką i musztardą lub sosie barbeque rozcieńczonym whisky lub burbonem. Coraz popularniejsze stają się też kotlety z mięsa mielonego, tradycyjne lub bardziej fantazyjnie doprawione, na przykład sosem worcestershire. Jeśli chcemy przygotować coś bardziej dietetycznego, świetnie sprawdzi się ryba – pstrąg smakuje wspaniale z cytryną i cebulą dymką.
– Podczas przygotowań do grilla najbardziej użyteczny będzie nóż szefa kuchni – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej m.in. noże, patelnie i garnki. – Jest dość duży, więc będzie wygodny do krojenia mięs, a odpowiednio naostrzony poradzi sobie z tym błyskawicznie. Jednocześnie jest na tyle zgrabny, że będziemy mogli go użyć do sprawnego krojenia warzyw.
Dla każdego coś dobrego
Nie zapominajmy jednak o innych, równie ciekawych składnikach! Warzywa można przygotować solo lub w połączeniu z mięsem. Szaszłyki to już klasyka, ale warto też spróbować owiniętych plastrami boczku szparagów, młodych marchewek lub suszonych śliwek, a także faszerowanych papryk czy pomidorów (w farszu można użyć warzyw, kaszy, sera i mięsa mielonego w przeróżnych połączeniach). Z grilla świetnie smakują również delikatnie doprawione plastry cukinii, bakłażana lub większe kawałki papryki. Jeżeli chcecie użyć do nich odrobiny tłuszczu, polecamy oliwę w sprayu – wtedy na pewno nie będzie jej zbyt dużo.

Mniejsze, ale nie mniej ważne – dodatki
Nawet najprostsze dania zabłysną w otoczeniu oryginalnych dodatków. Ciekawą alternatywą dla zwykłego chleba są grzanki czosnkowe. Wystarczy świeże pieczywo, wcześniej przygotowane masło czosnkowe i kilka minut na ruszcie. Pieczarki z grilla to kolejny przysmak, który można urozmaicić – ich kapelusze można faszerować lub posypać solą, pieprzem i żółtym serem. Coraz większą popularność zyskują grillowane sery – mowa tu nie tylko o oscypkach, ale i camembertach oraz greckim halloumi.
Warto pamiętać również o oryginalnych sosach: domowe tzatziki czy pomidorowo-paprykowa salsa nie wymagają dużo pracy, a robią piorunujący efekt! Pasują zarówno do głównego posiłku, jak i słonych przekąsek. Można do nich dodać świeże zioła, które wzmocnią wiosenne aromaty.
– Do sprawnego siekania czosnku czy ziół przyda się nóż santoku – mówi Grzegorz Kozieł. – Ma on tylko delikatnie wyprofilowane ostrze, dzięki czemu praca nim będzie szybsza i bardziej efektywna niż nożem szefa.
Jak widać, możliwości jest mnóstwo – mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie lub zainspiruje się naszymi propozycjami do stworzenia własnego menu na grilla. A jeśli aura nie będzie sprzyjająca, zawsze zostaje alternatywa w postaci patelni grillowej. Zachęcamy do eksperymentowania i życzymy smacznego!




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA