×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla

Majówka tuż-tuż! Najlepsze pomysły na potrawy z grilla

Autor: ut
Dodano: 30 kwi 2019 21:52

Majówka to czas relaksu, spotkań z rodziną i znajomymi, wiosennej pogody – to także idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowego! Co przygotować, żeby nie stracić za dużo czasu w kuchni i nacieszyć się dniami wolnymi? Oto kilka pomysłów na proste, szybkie i pyszne przysmaki na grilla.

Mięsa wszelakie
Mięso to dla wielu podstawa dobrego grilla. Poza tradycyjnymi kiełbasami i kaszanką można przygotować marynowanego kurczaka, karkówkę lub żeberka. Te ostatnie szczególnie pyszne wyjdą wcześniej podduszone, marynowane w czerwonym winie z czosnkiem, kolendrą, papryką i musztardą lub sosie barbeque rozcieńczonym whisky lub burbonem. Coraz popularniejsze stają się też kotlety z mięsa mielonego, tradycyjne lub bardziej fantazyjnie doprawione, na przykład sosem worcestershire. Jeśli chcemy przygotować coś bardziej dietetycznego, świetnie sprawdzi się ryba – pstrąg smakuje wspaniale z cytryną i cebulą dymką.
– Podczas przygotowań do grilla najbardziej użyteczny będzie nóż szefa kuchni – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej m.in. noże, patelnie i garnki. – Jest dość duży, więc będzie wygodny do krojenia mięs, a odpowiednio naostrzony poradzi sobie z tym błyskawicznie. Jednocześnie jest na tyle zgrabny, że będziemy mogli go użyć do sprawnego krojenia warzyw.
Dla każdego coś dobrego
Nie zapominajmy jednak o innych, równie ciekawych składnikach! Warzywa można przygotować solo lub w połączeniu z mięsem. Szaszłyki to już klasyka, ale warto też spróbować owiniętych plastrami boczku szparagów, młodych marchewek lub suszonych śliwek, a także faszerowanych papryk czy pomidorów (w farszu można użyć warzyw, kaszy, sera i mięsa mielonego w przeróżnych połączeniach). Z grilla świetnie smakują również delikatnie doprawione plastry cukinii, bakłażana lub większe kawałki papryki. Jeżeli chcecie użyć do nich odrobiny tłuszczu, polecamy oliwę w sprayu – wtedy na pewno nie będzie jej zbyt dużo.

Mniejsze, ale nie mniej ważne – dodatki
Nawet najprostsze dania zabłysną w otoczeniu oryginalnych dodatków. Ciekawą alternatywą dla zwykłego chleba są grzanki czosnkowe. Wystarczy świeże pieczywo, wcześniej przygotowane masło czosnkowe i kilka minut na ruszcie. Pieczarki z grilla to kolejny przysmak, który można urozmaicić – ich kapelusze można faszerować lub posypać solą, pieprzem i żółtym serem. Coraz większą popularność zyskują grillowane sery – mowa tu nie tylko o oscypkach, ale i camembertach oraz greckim halloumi.
Warto pamiętać również o oryginalnych sosach: domowe tzatziki czy pomidorowo-paprykowa salsa nie wymagają dużo pracy, a robią piorunujący efekt! Pasują zarówno do głównego posiłku, jak i słonych przekąsek. Można do nich dodać świeże zioła, które wzmocnią wiosenne aromaty.
– Do sprawnego siekania czosnku czy ziół przyda się nóż santoku – mówi Grzegorz Kozieł. – Ma on tylko delikatnie wyprofilowane ostrze, dzięki czemu praca nim będzie szybsza i bardziej efektywna niż nożem szefa.
Jak widać, możliwości jest mnóstwo – mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie lub zainspiruje się naszymi propozycjami do stworzenia własnego menu na grilla. A jeśli aura nie będzie sprzyjająca, zawsze zostaje alternatywa w postaci patelni grillowej. Zachęcamy do eksperymentowania i życzymy smacznego!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także