Lukrowane pierniki. Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka
Aromatyczne pierniki wykonywane na Ziemi Dobrzyńsko-Chełmińskiej. Porcja na 70 małych pierników. Koniecznie zobaczcie jak je przygotować.
Składniki:
- 4 niepełne szklanki mąki
- pół kostki margaryny
- 3 całe jaja
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- mniej niż pół szklanki cukru
- 2 paczki przyprawy do pierników
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Zagnieść mąkę, margarynę, jaja, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika. Ciasto będzie się lekko kruszyło. Następnie rozpuścić 2 łyżki miodu, po czym dodać go do ciasta i zagnieść. Wałkować nie za cienko, żeby pierniki nie były zbyt twarde. Wykroić kształty. Blachę do pieczenia posmarować smalcem. Włożyć do rozgrzanego (175 stopni C) piekarnika. Piec 7 minut.
Jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor pierników należy ująć 2 łyżki mąki, a w zamian dodać 2 łyżki gorzkiego kakao.
Przepis dzięki uprzejmości pani Elżbiety Kożuszek i doktora Radosława Kożuszka.
Wykonanie lukru:
Do jednego białka dodajemy cukier puder i ucieramy tak, by powstała gładka, bardzo gęsta masa. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Ucierając je, dodajemy po trochu cukier - najlepiej przesiany przez sitko, żeby nie powstały grudki. Masa ma być bardzo gęsta i kleista. Dzięki temu szybko zastygnie.
Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi lub żelowymi pisakami. Pierniczki ozdabiamy za pomocą strzykawki lub specjalnych akcesoriów cukierniczych. W sklepach dostępne są gotowe dekoracje do ciast, np. kolorowe kuleczki lub gwiazdki, które pięknie uzupełnią zdobienia.