REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Lód za oknem, nie w lodówce!

  • Autor: Urszula Tatur
  • 03 sty 2017 18:20
Lód za oknem, nie w lodówce!
Hotpoint
Lód za oknem, nie w lodówce!
Lód za oknem, nie w lodówce!

Wielu z nas z wielkim zniecierpliwieniem czeka na śnieżno-lodowe atrakcje. Warto pamiętać, że mimo przyjemnych skojarzeń, tych dwóch „stanów skupienia”, czasami powinniśmy się wystrzegać – zwłaszcza w naszych lodówkach. Jak poradzić sobie ze sprzętem, który emanuje nadmiernym chłodem nawet poza okresem zimowym?

REKLAMA

Lodowa profilaktyka
Lodówka to jedyne urządzenie w gospodarstwie domowym pracujące nieprzerwanie przez 365 dni w roku. Jak więc korzystać z tego sprzętu, aby maksymalnie przedłużyć żywotność jego działania? Pomocne będzie posłużenie się oczywistościami, o których zdarza nam się zapominać – zwłaszcza w trakcie szybkiego wykonywania innych, codziennych czynności. Pamiętajmy, by nie zostawiać otwartych drzwiczek zbyt długo. Lodówka utrzymuje w swoim wnętrzu określoną temperaturę, a jeśli pozwolimy na nadmierny dostęp powietrza z zewnątrz, zaburzamy ten system i narażamy naszą chłodziarkę na wahania temperatur. W efekcie może to prowadzić do gromadzenia się w jej wnętrzu lodu. Warto też zminimalizować częstotliwość otwierania drzwiczek. Z pomocą przychodzą tu rekomendacje producentów informujące, gdzie powinniśmy przechowywać określone artykuły spożywcze. Oprócz osiągnięcia najlepszych warunków termicznych, takie sugestie pozwalają nam odstawiać produkty na stałe miejsca, a wycieczka do lodówki nie wiąże się wtedy z czasochłonnymi poszukiwaniami.
Sama temperatura też jest bardzo istotna. Często wydaje nam się, że „czym zimniej, tym lepiej”. Należy jednak pamiętać, że idealna temperatura w lodówce to około 3-4°C, a w zamrażalniku około -18°C (ten poziom skutecznie blokuje rozwój bakterii). Ustawianie powyższych wartości niżej, nie dość że przysporzy nam dodatkowych kosztów (uzyskanie niższych temperatur wymaga poboru większej ilości energii), to również zwiększa ryzyko zamarzania wnętrza naszego AGD.

Rozmrażamy
Jeśli mimo wszystko musimy zmierzyć się z problemem „obrośniętej” lodem lodówki, jej odmrożenie należy podzielić na kilka etapów:
1. Odłączamy lodówkę od źródła zasilania.
2. Wyjmujemy wszystkie produkty i odkładamy je w chłodnym miejscu. Jeśli rozmrażamy sprzęt w okresie zimowym, świetnie sprawdzi się do tego balkon lub ogródek, gdzie naturalna temperatura schłodzi nasze produkty.
3. Wyciągamy wszystkie półki i szuflady, których konstrukcja na to pozwala. Jeśli niektóre wyjmowane części lodówki przymarzły do wnętrza, lepiej je zostawić na swoim miejscu. Siłowanie się z nimi może poskutkować uszkodzeniem tychże elementów.
4. Jedna z najważniejszych czynności – zabezpieczamy podłogę i dolne części lodówki przed wodą. Żadne z elektronicznych części nie mogą mieć z nią kontaktu. Najlepiej zrobić to, umieszczając na podłodze ściereczki lub stare gazety i systematycznie je wymieniać, gdy zbyt mocno nasiąkną wodą.
5. Gdy pozbędziemy się już szronu z naszej lodówki (po rozmrożeniu), możemy przystąpić do mycia lodówki. Możemy wykorzystać do tego specjalistyczne środki czystości (np. profesjonalne i bezpieczne produkty do czyszczenia marki „WPRO”, rekomendowane przez markę Hotpoint), jak i domowe sposoby – wystarczy już roztwór wody z płynem do mycia naczyń. Po dokładnym osuszeniu, możemy przywrócić półki i szuflady na swoje miejsca oraz włączyć lodówkę.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA