REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia dla singla okiem projektanta

  • Autor: Urszula Tatur
  • 27 wrz 2016 18:30
Kuchnia dla singla okiem projektanta
Aranżacja kuchnia dla singla.
Kuchnia dla singla okiem projektanta
Kuchnia dla singla okiem projektanta
Kuchnia dla singla okiem projektanta
Kuchnia dla singla okiem projektanta
Kuchnia dla singla okiem projektanta
Kuchnia dla singla okiem projektanta

Coraz więcej osób decyduje się na mieszkanie w pojedynkę. Ciekawym wyzwaniem dla projektantów wnętrz jest zaprojektowanie kuchni, która będzie w pełni odpowiadała potrzebom singla.

REKLAMA

Projektanci pytając o wymagania klienta co do wnętrza na pierwszym miejscu wymieniają ekspres do kawy… i na tym ich wyobrażenia często się kończą. Architekci z oshi pracowni projektowej oraz eksperci od stylu i designu z firmy Whirlpool opowiadają o aranżacji kuchni dla gospodarstw jednoosobowych.

Projekt szyty na miarę
“W projektowaniu kuchni bardzo ważne jest zebranie od właściciela informacji na temat jego przyzwyczajeń kulinarnych i stylu życia. Ważne jest ile osób w rodzinie, jak często gotują, a także jakie prowadzą życie towarzyskiego. Na pewno potrzeby rodziny z trójką dzieci, gdzie codziennie przygotowywane są śniadania, obiady i kolacje, będą zupełnie inne od młodej pary czy singla, rozpoczynającego karierę.”– mówią Ola i Kajetan Hungerowie z oshi pracowni projektowej.

Projekt szyty na miarę
Wbrew pozorom życie osób mieszkających w pojedynkę, również kręci się wokół kuchni i spędzają tam wiele czasu – najczęściej z grupą przyjaciół, bo, jak powszechnie wiadomo, wszelkie spotkania często przenoszą się właśnie tam. Coraz modniejsze staje się połączenie kuchni z salonem, przez co osoby mieszkające samotnie przykładają jeszcze większą uwagę do jej perfekcyjnej aranżacji. Docelowo marzą o ekstrawaganckim wnętrzu, gdzie najważniejszym elementem jest wspomniany wcześniej ekspres do kawy.

Trendy to podstawa
Największym zainteresowaniem cieszy się styl nowoczesny, minimalistyczny z pełnymi szafkami bez uchwytów oraz ukrytymi sprzętami do zabudowy, dzięki czemu łatwiej zachować porządek. Coraz częściej single decydują się na chłodniejszą kolorystykę: bieli i czerni, a z mebli wybierają wysoki bufet ze stołkami barowymi. U osób, które organizują wspólne gotowanie z przyjaciółmi świetnie sprawdza się modna wyspa, przy której może zebrać się większa grupa osób i podziwiać umiejętności gospodarza lub pomagać w przygotowaniach.

Sprzęt do zabudowy mile widziany
Ponadto, mieszkające w pojedynkę osoby urządzając kuchnię najczęściej wybierają mniejsze zmywarki i kompaktowe piekarniki z funkcją mikrofal. Chętnie decydują się też na niewielkie lodówki do zabudowy, np. podblatowe. Do kompletu wybierają osobną chłodziarkę na wino. Użytkownicy stawiają również na nowoczesne technologie w sprzętach do zabudowy, ceniąc sobie funkcje, które ułatwiają i przyspieszają gotowanie. Właśnie taki jest designerski i jednocześnie funkcjonalny piekarnik AKZM 8480 marki Whirlpool. Technologia 6-ty Zmysł pozwala użytkownikowi osiągać doskonałe rezultaty, automatycznie ustawiając funkcję pieczenia i odpowiedni zakres temperatur. Single często proszą również o zaaranżowanie miejsca na telewizor plazmowy lub tablet, by móc wyświetlać przepisy i cały czas być online. Jednak głównym sprzętem AGD jest wspomniany wcześniej ekspres do kawy, z którego single korzystają najczęściej. Model, który sprawdzi się w każdej kuchni singla, to ACE 102 IXL marki Whirlpool, wyposażony w podwójny system grzewczy Termoblock. Dzięki wbudowanemu młynkowi, małą czarną można zaparzyć zarówno z kawy mielonej, jak i ziarnistej. Natomiast wyświetlacz LCD i dotykowy panel sterowania zapewniają maksymalny komfort obsługi.

Umiejętności kulinarne na 5!
Osoby żyjące w pojedynkę, ale prowadzące intensywne życie towarzyskie, chętnie zapraszają do swoich domów przyjaciół na wspólne gotowanie. Warto być dobrze przygotowanym i zabłysnąć znajomością oryginalnych przepisów. Datę 17 września powinni sobie zarezerwować w kalendarzu wszyscy miłośnicy owoców morza, których w Polsce systematycznie przybywa. Podczas warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25) Marco Ghia, szef kuchni i ekspert kuchni włoskiej, rozprawi się raz na zawsze z gumowatymi kalmarami i ośmiorniczkami, pokazując uczestnikom, jak szybko i bezbłędnie przyrządzić te pyszne głowonogi. W menu nie zabraknie też pysznych muli. Prostota i umiar to klucz do sukcesu. Uczestnicy warsztatów nauczą się przyrządzać pieczone kalmary faszerowane ricottą, migdałami i miętą, mule faszerowane, spaghetti z mulami i ostrą papryką w sosie pomidorowym, ośmiornicę w sosie pomidorowym z ziemniakami oraz owoce morza z warzywami. Idealnym dopełnieniem będzie kieliszek dobrze schłodzonego wina.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA