×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Koktajle dla aktywnych z blenderem próżniowym

Koktajle dla aktywnych z blenderem próżniowym

Autor: ut
Dodano: 11 lip 2019 10:59

Aby zregenerować swój organizm po wysiłku fizycznym, potrzebny jest odpowiedni posiłek. Jaki będzie najlepszy i czego powinien dostarczać? Sprawdź i wypróbuj przepisy dietetyczki Agaty Ziemnickiej na zdrowe koktajle dla aktywnych.

Trening obciążający na wysokim poziomie czy rekreacyjna aktywność fizyczna? Nie ma to większego znaczenia. Niezależnie, czy dopiero zaczynamy przygodę ze sportem i wylewamy z siebie siódme poty, czy trenujemy zawodowo, intensywne ćwiczenia przyczyniają się do uszkodzenia włókien mięśniowych, zwiększonej produkcji wolnych rodników oraz wykorzystania zapasów glikogenu, czyli paliwa zgromadzonego w mięśniach i wątrobie. Potrzebny jest wtedy odpowiedni posiłek, a często po treningu pędzimy do pracy albo wypełniamy inne obowiązki i nie mamy czasu na przyrządzenie oraz zjedzenie takiego posiłku, który zapewni regenerację tkanki mięśniowej i odbudowanie zapasów glikogenu. Najlepszym, najprostszym i najwygodniejszym sposobem jest więc koktajl. W ten sposób miksujemy wszystko, co jest nam najbardziej potrzebne po wysiłku. O jakich składnikach powinniśmy pamiętać i które są najistotniejsze?

Po pierwsze węglowodany, które mają na celu uzupełnienie zapasów glikogenu w tkance mięśniowej. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza po długim wysiłku. - Aby węglowodany się w bardzo szybkim tempie przyswoiły należy wybierać te proste, najlepsze do koktajli: drobne kasze, jasne płatki np. ryżowe, jaglane oraz owoce o wysokim indeksie gimnicznym np. banany – radzi dietetyczka Agata Ziemnicka.

Po drugie, białko - dostarczone do 1 godziny po treningu przyspieszy proces regeneracji mięśni. - W tym przypadku można bazować na mleku (krowim, sojowym, migdałowym), jogurtach naturalnych, kefirach i maślankach - wymienia Agata Ziemnicka. Białka w połączeniu z węglowodanami prostymi szybko się wchłaniają i wywołują wyrzut insuliny, która ułatwia transport glukozy do mięśni. - Odradzam jednak stosowania gotowych koktajli białkowych, zawierają one bowiem wiele dodatkowych substancji smakowych i słodzących. Alternatywnie można dodać np. odżywkę z białka serwatkowego. Dobrym źródłem białka są również pestki i orzechy, dzięki którym możemy wzbogacić swoją kompozycję koktajlu. Oprócz białka, zawierają również cenne kwasy omega – 3, omega – 6 oraz wiele witamin, głównie B1, B2, A, E, C – zauważa dietetyczka.

Wreszcie - antyoksydanty, czyli substancje zwalczające wolne rodniki i chroniące organizm przed ich nadmiernym powstawaniem. Najlepszym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa. - Wśród owoców najwięcej zawierają ich: czarne jagody, borówki, żurawina, jeżyna, maliny, truskawki, jabłka, brzoskwinie. Jeśli chodzi o warzywa najlepszym źródłem antyoksydantów są: karczochy, szpinak, jarmuż, pomidory, papryka. Również wspomniane wcześniej pestki i orzechy są znakomitym źródłem antyoksydantów (zawierają witaminę A, C, E) – mówi Agata Ziemnicka.

Tak skomponowany koktajl, dostarczy nam po treningu wszystkich niezbędnych substancji do regeneracji organizmu. Wystarczy wrzucić do blendera wybrane składniki z każdej grupy (źródło białka, węglowodanów i antyoksydantów), zmiksować, zapakować do torby i wypić po treningu!

W przypadku koktajli, które poza owocami i warzywami zawierają inne składniki takie jak kasze, płatki, orzechy i ziarna, często trudne do zblendowania, bardzo ważną rolę odgrywa konsystencja. Blender próżniowy wysokoobrotowy Philips o mocy 1400W blenduje nawet najtwardsze składniki i gwarantuje aksamitnie gładką konsystencję, bez piany i rozwarstwiania. Technologia próżniowa wysysa tlen z dzbanka przed rozpoczęciem blendowania. Dzięki temu koktajle nie utleniają się i zachowują świeżość do 8 godzin. Ponadto gładko zblendowanie składniki są łatwo przyswajane przez organizm.

Wypróbuj przepisy na specjalne koktajle po treningu autorstwa dietetyczki, Agaty Ziemnickiej:

Zielony koktajl regenerujący
szklanka maślanki
1 porcja bezsmakowego białka serwatkowego
1 banan
garść szpinaku
½ garści orzechów włoskich
1 łyżeczka siemienia lnianego

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i gotowe!

Jagodowa bomba
szklanka mleka roślinnego
1 porcja bezsmakowego białka serwatkowego
½ garści borówek
½ garści jagód
1 banan
2 łyżki płatków owsianych

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i gotowe!

Bananowo – kakaowa moc
szklanka maślanki
1 porcja bezsmakowego białka serwatkowego
1 banan
1 łyżeczka kakao niesłodzonego
3 daktyle
garść migdałów

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także