×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy

Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 12 gru 2017 14:41

Sprawdź jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso.

Kawy czarne
Podstawowym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopularniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu.
Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml.
Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano to espresso, do którego dolewa się gorącej wody. Wbrew pozorom americano nie powstało w Stanach Zjednoczonych, ale we Włoszech. Nazwę rzeczywiście zawdzięcza jednak Amerykanom, którzy chętnie wybierali kawę w większym kubku i o łagodniejszym niż espresso smaku - Americano zachowuje charakterystyczny smak kawy, ale dzięki gorącej wodzie jednocześnie staje się on łagodniejszy – dodaje Marcin Kozicki. Z kolei caffé crema pierwotnie w niektórych krajach była nazwą dla espresso. - Jednak tak naprawdę jest to rodzaj kawy parzonej wodą pod ciśnieniem aż do uzyskania ok. 180-240ml objętości, bez dolewania wody (jak to się robi w przypadku americano). Przez taki zabieg z kawy wydobywa się inne substancje, a napar smakuje inaczej niż americano - opowiada barista.

Napoje mleczne
W Polsce najwięcej fanów mają napoje mleczne, a wśród nich króluje cappuccino. Jak powinno ono powstawać? - Jest to po prostu espresso połączone ze spienionym mlekiem o kremowej teksturze. Technicznie piana powinna zajmować więcej niż 1cm całości napoju - mówi Marcin Kozicki. Inny popularnym wyborem jest latte macchiato. To z kolei składa się z gorącego spienionego mleka, do którego wlewa się porcję espresso. - Prawidłowo zrobione latte macchiato ma 3 warstwy: mleko na dole szklanki, mleko zmieszane z espresso pośrodku i mleczną piankę na szczycie. Ma ono minimum 200 ml pojemności i często podawane jest w przezroczystej szklance, dzięki czemu widać ułożone warstwy – tłumaczy barista. Macchiato znaczy w języku włoskim splamiony, stąd też wzięła się nazwa innego napoju kawowego, czyli espresso macchiato. Jest to espresso z niewielką ilością spienionego mleka, czyli splamione mlekiem. Niesłusznie latte macchiato bywa też mylone z café au lait, czyli kawą na bazie espresso przedłużonego wodą z dodatkiem ciepłego mleka.
Jeszcze innym napojem mlecznym jest flat white. - To kawa pochodząca z Australii lub Nowej Zelandii - cały czas trwają spory o to, gdzie zaczęto serwować ją po raz pierwszy. Tradycyjnie przygotowuje się ją z podwójnego espresso, które zalewa się delikatnie spienionym, ciepłym mlekiem - opowiada Marcin Kozicki. Jak nazwa wskazuje, flat white powinna być płaska na powierzchni, bez dużej piany.

Różnorodne napoje kawowe w Twoim domu
Do przygotowania idealnego kawowego napoju nie potrzebujesz wizyty w kawiarni i profesjonalnego baristy. Kawę w wybranym wariancie możesz przygotować też samemu w domu w ekspresie automatycznym. Nowy w pełni automatyczny ekspres do kawy Saeco Xelsis SM7685 oferuje aż 15 światowej klasy napojów - od mocnego ristretto po doskonałe cappuccino, flat white czy café au lait. W dodatku kolorowy, dotykowy ekran z Coffee Equalizer™ umożliwia dostosowanie parametrów napoju takich jak: ilość, temperatura, moc oraz smak kawy, objętość mlecznej pianki, a nawet kolejność dozowania kawy i mleka. Ekspres zapamięta też do 8 profili użytkowników, na których każdy z domowników będzie mógł przechowywać spersonalizowane przepisy kawowe. To dopiero wygoda!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także