×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jak zredukować cukier i nadal jeść słodkości

Jak zredukować cukier i nadal jeść słodkości

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 13 cze 2017 22:04

Słodki smak towarzyszy nam od zawsze i kojarzy się z czymś pysznym, przyjemnym i pełnym energii. Okazuje się, że może się również kojarzyć z czymś wartościowym! Owocowe desery dostarczają cennych składników i ratują w chwili, gdy dopada ochota na coś słodkiego.

Chyba każdy z nas lubi słodki smak. Jest to spadek po naszych przodkach, którzy w ten sposób rozpoznawali, czy dany owoc nadaje się już do spożycia. Ponadto nasz organizm doskonale zdaje sobie sprawę, że wszystko, co słodkie kryje w sobie ogromną dawkę łatwo dostępnej energii w postaci węglowodanów. Z drugiej strony wiemy, że to co słodkie niekoniecznie jest zdrowe, a z pewnością niedietetyczne.
Czy jednak należy całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku? Niekoniecznie! Musisz wiedzieć, że nie same cukry, czyli węglowodany proste są złe, ale towarzystwo w jakim je spożyjesz. - W klasycznym ciasteczku znajdziemy cukier i tłuszcz, czyli składniki, które wywołają w naszym organizmie szybki skok poziomu energii, zaangażują do pracy trzustkę i wątrobę, ale równie szybko spowodują pojawienie się uczucia głodu i senności. Taka sama ilość cukru w świeżym lub suszonym owocu (połączona z dobrą dawką błonnika, wody, witamin i składników mineralnych) przyniesie zupełnie inne rezultat – mówi Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips. Cukier z owoców doda nam energii, nasyci, wzmocni odporność, a jednocześnie zaspokoi ochotę na “coś słodkiego”.
Dlatego owoce warto wykorzystywać do produkcji domowych słodyczy oraz deserów. - Świetnie nadadzą się do tego celu banany (szczególnie te dojrzałe), jabłka, gruszki, ananasy oraz suszone daktyle, morele, figi czy śliwki. Słodzić można również wykorzystując warzywa, np. słodkie bataty czy marchewkę - radzi Agata Ziemnicka-Łaska. Przecież puree z pieczonych batatów czy rozdrobniona marchewka to świetna słodka podstawa do domowych wypieków, babeczek czy muffinek. A namoczone i zmiksowane suszone owoce pozwolą uzyskać słodki syrop –idealny np. do lodów.
Ale owoce same w sobie mogą być przecież wyśmienitym deserem. Wystarczy przygotować domowy koktajl, mus, a nawet sorbet. Najwięcej słodyczy takim owocowym deserom dodadzą zwłaszcza banany. Nadadzą im kremowości i delikatności. Do przygotowania owocowych deserów przyda się blender kielichowy, zwłaszcza szybkoobrotowy, który poradzi sobie z przeróżnymi składnikami, np. Philips Innergizer HR3868 lub wyciskarka wolnoobrotowa. W wyciskarce wolnoobrotowej Philips HR1933 dzięki specjalnemu akcesorium oprócz gęstego smacznego soku przyrządzisz też naturalny owocowy sorbet! Aby zamienić mrożone owoce w sorbet, wystarczy wrzucić je do otworu na składniki, wyciskając je w taki sam sposób jak przy robieniu soków i pyszny deser gotowy.
- Takie desery są prostą alternatywą dla sklepowych słodyczy i poza pysznym smakiem niosą wartość odżywczą. Jedząc je, możemy wręcz czuć, jak odżywiamy i wzmacniamy nasz organizm - podsumowuje Agata Ziemnicka-Łaska.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także