×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jak zjeść na śniadanie bombę witamin i minerałów w 1 szklance?

Jak zjeść na śniadanie bombę witamin i minerałów w 1 szklance?

Autor: ut
Dodano: 28 paź 2019 20:43

Rozpoczęcia dnia od pełnowartościowego śniadania nie musi pochłaniać dużo czasu i wysiłku. Wystarczy zblendować ulubione składniki, by zapewnić organizmowi solidną dawkę witamin i składników mineralnych.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, a mimo to wiele osób go pomija. Poranny pośpiech, brak czasu, niechęć do jedzenia z samego rana czy chociażby chęci zyskania dłuższego czasu na sen nierzadko wygrywają ze śniadaniem. Dlaczego pierwszy posiłek jest tak ważny? - Przede wszystkim, śniadanie daje nam zastrzyk energii na resztę dnia. Dzięki niemu poprawia się pamięć i koncentracja, a organizm szybciej przyswaja wiedzę. Ponadto pełnowartościowe śniadanie zapewnia dłuższe uczucie sytości, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na sięganie po szybkie, zawierające puste kalorie, słodkie przekąski – zauważa dietetyczka Agata Ziemnicka. Przekłada się to później na zachowanie prawidłowej masy ciała i zmniejszenie ryzyka wystąpienia otyłości i chorób przewlekłych m.in. cukrzycy, zespołu metabolicznego czy nadciśnienia tętniczego.

Jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie?

- Prawidłowe śniadanie powinno zawierać błonnik, białko, węglowodany złożone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega –3 i omega –6. Dodatkowo idealnie sporządzone śniadanie powinno pokrywać od 20–30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego – tłumaczy dietetyczka. Jakie śniadanie jest więc najlepsze? Każdy z nas powinien dostosować poranny posiłek do swoich indywidualnych upodobań. Jedni wolą śniadania słodkie, drudzy wytrawne. Ważne, aby dało nam ono energię na resztę dnia. - Ja na pełne bieganiny poranki proponuję śniadanie w szklance/słoiku. Pozwala ono dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i nie wymaga od nas umiejętności mistrza kuchni, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę! – przekonuje Agata Ziemnicka.

Śniadanie w szklance
Od czego zacząć komponowanie śniadania w szklance? Po pierwsze produkt zbożowy. Tu mamy pełen wachlarz wyboru: płatki owsiane, płatki wielozbożowe, otręby pszenne/owsiane, granola, musli. Tego typu produkty dostarczą nam błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości oraz witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza, miedzi i wapnia. - Zdecydowanie odradzam gotowe płatki fitness czy granole, które zawierają znaczne ilości cukrów prostych w swoim składzie – przestrzega dietetyczka, Agata Ziemnicka.

Po drugie produkt mleczny, źródło pełnowartościowego białka, wapnia, potasu, witamin z grupy B i witaminy D. Do przygotowania naszej śniadaniowej szklanki możemy wykorzystać mleko, jogurt naturalny, maślankę, kefir lub serek wiejski. Białko dostarczone za pomocą tych produktów jest wysokowartościowe i stanowi podstawowy element budulcowy wszystkich tkanek organizmu. Wapń natomiast zapewnia prawidłowy wzrost i budowę kości u najmłodszych, pozwala także na utrzymanie masy kostnej w ciągu całego życia.

Kolejnym składnikiem, o który możemy wzbogacić śniadanie są orzechy, nasiona i pestki. - Dostarczają one nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega –3 i omega –6), dzięki którym podniesiony zostaje współczynnik sytości posiłku oraz umożliwione jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. witamina A, D, E, K. Ponadto są źródłem witaminy A, E, D, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza oraz miedzi – dodaje Agata Ziemnicka. Znakomitym źródłem kwasów omega –3, są również siemię lniane oraz popularne w ostatnim czasie nasiona chia. Należy jednak pamiętać, że z ilością orzechów w ciągu dnia nie należy przesadzać, 20 do 40 g zdecydowanie wystarczy.

Ostatnią grupą produktów, który nie tylko wzbogaci naszą szklankę śniadaniową o dodatkowe witaminy i minerały, ale i zadba o walory smakowe, są owoce! Nie trzeba chyba przypominać, że 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia stanowi absolutne minimum. Dlatego do przygotowania śniadania wykorzystujmy owoce i warzywa, zwłaszcza te sezonowe.

Aksamitnie gładka konsystencja

Przygotowując śniadaniowy koktajl z dodatkiem różnorodnych składników, często trudnych do zblendowania bardzo ważną rolę odgrywa konsystencja. Blender próżniowy wysokoobrotowy Philips o mocy 1400W blenduje nawet najtwardsze składniki i gwarantuje aksamitnie gładką konsystencję, bez piany i rozwarstwiania. Technologia próżniowa wysysa tlen z dzbanka przed rozpoczęciem blendowania. Dzięki temu koktajle nie utleniają się i zachowują świeżość do 8 godzin oraz do 3x więcej witaminy C w porównaniu do tych blendowanych standardowo. Przygotowane w blenderze próżniowym koktajle będą nie tylko prezentem dla organizmu, ale także ucztą dla podniebienia.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także