×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jak przygotować idealne espresso?

Jak przygotować idealne espresso?

Autor: ut
Dodano: 28 lis 2019 09:20

Wykorzystaj porady baristy, by opanować sztukę parzenia kawy lub postaw na ekspres automatyczny, by zawsze cieszyć się idealnym smakiem espresso.

Przygotowanie perfekcyjnego espresso jest sztuką. Żeby zrobić to w poprawny sposób i przede wszystkim móc cieszyć się idealnym, zbalansowanym smakiem kawy za każdym razem, dobrze kierować się kilkoma przydatnymi radami, które zdradza Marcin Kozicki, barista Julius Meinl.
Czym jest espresso?
Na początku, wytłumaczmy, czym jest espresso? - Espresso jest metodą parzenia kawy, podczas której niewielka ilość wody przeciskana jest przez powierzchnię odpowiednio zmielonej i ubitej kawy (coffee cake), dając w efekcie skoncentrowany napar. Podczas całego procesu woda powinna mieć stałą temperaturę i określone ciśnienie - tłumaczy Marcin Kozicki, barista Julius Meinl. Znając już definicję espresso, warto przyjrzeć się bliżej parametrom, które będą determinować to jak finalnie będzie wyglądał ten aromatyczny napar.
Optymalne parametry
Optymalna ilość kawy potrzebna do zaparzenia pojedynczego espresso to 7-10g. - Jeśli zależy nam jednak na uzyskaniu intesywniejszego naparu, możemy zwiększyć ilość kawy, którą zaparzymy. Czas ekstrakcji, który wynosi 20-30 sekund, to czas potrzebny, aby woda dokładnie przeszła przez wszystkie drobiny kawy i zabrała ze sobą aromatyczne substancje. Tradycyjne, włoskie espresso to 20-30ml naparu – opowiada Marcin Kozicki.
Żeby dobrze zapanować nad tymi parametrami, młynek do kawy powinien dawać możliwość dobrania odpowiedniej grubości mielenia. - Im drobniejsze mielenie, tym parzenie kawy będzie dłuższe i uda się wydobyć z niej więcej substancji, więc smak i aromat kawy stanie się bardziej intensywny – podsumowuje barista.
Dobranie odpowiedniej grubości zmielenia jest sprawą kluczową, a końcowym etapem przygotowania kawy jest jej ubicie. - Przy tej czynności, najważniejsze jest, aby robić to jak najdokładniej i jak najbardziej równo, tak, aby powierzchnia kawy była jednolita i jednakowo przepuszczała wodę. Ściskając drobinki zmielonej kawy, zbliżamy je do siebie i najistotniejsze jest, aby ubicie ścisnęło drobinki kawy na tyle, żeby były one maksymalnie blisko siebie – po tym momencie zwiększanie siły nacisku nie zmieni już nic w procesie ekstrakcji kawy. Drobinki kawy mają bowiem już określony kształt po zmieleniu i uciskanie ich bardzo mocno nie ma znaczenia, bo one już nigdy nie będą bliżej siebie. Więc czy ucisk będzie 15, 20, czy 30kg, one nie powinny już zbliżyć się do siebie, co za tym idzie nie poprawimy, ani nie pogorszymy przepływu wody i sposobu ich parzenia - wyjaśnia Marcin Kozicki.

Saeco Xelsis – ekspres automatyczny
Jak ułatwić sobie przyrządzanie perfekcyjnego espresso, jeśli nie jesteś zawodowym baristą? Skorzystaj z osiągnięć technologii i możliwości ekspresu automatycznego Saeco, który sam zadba o odpowiednią ilość kawy , czas parzenia i siłę nacisku. Za to dzięki funkcji personalizacji ekspres Saeco Xelsis zapewnia możliwość decydowania o przeróżnych parametrach kawy: mocy, temperaturze, ilości i smaku kawy, objętości mlecznej pianki, a nawet kolejności dozowania kawy oraz mleka. Wszystko to można intuicyjnie ustalić na nowoczesnym kolorowym dotykowym ekranie Coffee Equalizer™. Ponadto jest też możliwość zapisania aż 8 profili użytkowników, przechowując przepisy i spersonalizowane ustawienia widoczne bezpośrednio na ekranie. Później wystarczy dotknąć jeden przycisk i pyszne espresso gotowe!

Obsługa ekspresu Saeco Xelsis jest intuicyjna. Podobnie jak jego konserwacja. Łatwy do wyciągania wewnętrzny blok zaparzający można opłukać do czysta w ciągu kilku sekund, a filtr AquaClean pozwala na zaparzenie kawy z krystalicznie czystej wody, co zapewnia idealny smak i aromat Twojego ulubionego napoju.

Możesz też liczyć na doskonałą jakość kawy przez lata. Saeco Xelsis został wyposażony w trwały ceramiczny młynek z 12-stopniową regulacją grubości mielenia ziarna. Po zakupie i rejestracji ekspresu do kawy Saeco, otrzymasz 10 lat gwarancji na ceramiczny młynek.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także