Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jabłka do lodówki, ogórki na półmisek - czyli jak przechowywać warzywa i owoce?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 11 paź 2016 11:00
Jabłka do lodówki, ogórki na półmisek - czyli jak przechowywać warzywa i owoce?
Projekt Małgorzata Borzykowska. Fot. Bartosz Jarosz.

Warzywa i owoce są podstawowym element zdrowej diety. To naturalne źródło witamin, cennych składników odżywczych i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przechowywane we właściwych warunkach, zachowują świeży smak i dobroczynne właściwości. Co zatem należy zrobić aby im te warunki zapewnić?

REKLAMA

Chociaż pozornie mogłoby się wydawać, że to drobnostka, sposób przechowywania warzyw i owoców ma bardzo duże znaczenie. Są to produkty, które dość szybko ulegają zepsuciu, a ich krótki termin przydatności do spożycia skutkuje tym, że jest to jeden z najczęściej wyrzucanych pokarmów w naszych domach. Wystarczy jednak wdrożyć kilka prostych rozwiązań, aby móc dłużej cieszyć się ich świeżością i dobrym smakiem.

Przede wszystkim należy pamiętać, że nie wszystkie owoce i warzywa należy magazynować w lodówce. Mowa tu między innymi o egzotycznych artykułach, które ze względu na klimat z jakiego pochodzą, lepiej będzie przechowywać w suchym i ciepłym miejscu. Również takie warzywa jak pomidor, cukinia i ogórki dłużej zachowają swoją świeżość jeśli ułożymy je na półmisku i zostawiamy na kuchennym blacie lub szafce. Z kolei ziemniaki i cebulę najlepiej będzie odizolować od promieni słonecznych i umieścić wewnątrz szafki lub szuflady, gdzie panować będzie temperatura pokojowa.

Produktami, które warto schować do lodówki są np. brukselka, kapusta, por, a także rzodkiewka. Również takie owoce jak jabłka i gruszki zachowają dłużej swój unikalny smak, jeśli umieścimy je na półkach chłodziarki. Należy także podkreślić, że delikatne produkty, takie jak truskawki, jagody czy wiśnie również należy przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż 2 dni.

Decydując się na umieszczenie tych artykułów w lodówce, pamiętajmy aby układać je w dolnych szufladach, które powinny być dobrze osuszone, aby nie zbierała się w nich wilgoć. To bardzo istotna kwestia, ponieważ czynnik ten ma znaczny wpływ na proces starzenia się warzyw i owoców. Problem ten dostrzegają również producenci sprzętów AGD. Podczas tegorocznych targów IFA firma Haier zaprezentowała technologię Fresher Techs, która posiada specjalne strefy dla warzyw i owoców, charakteryzujące się redukcją poziomu wilgoci wewnątrz pojemników. Wszystko dzięki specjalnym membranom wykonanym z włókien roślinnych. Ponadto lodówki wyposażone w tę technologię posiadają szereg usprawnień, które mogą znacząco wydłużyć czas przechowywania żywności.

Równie istotny jak temperatura jest również sposób przechowywania tych produktów. Owijanie ich w papierowe i foliowe torebki znacząco ogranicza dostęp powietrza, przez co będą krócej nadawać się do spożycia. Ponadto skraplająca się woda wewnątrz takiej osłony, będzie niekorzystnie wpływać na ich jakość i smak, a także może pogorszyć walory estetyczne. Jeśli wewnątrz lodówki dostrzeżemy produkt, który już uległ zepsuciu, należy jak najszybciej odizolować go od pozostałych. Przejrzałe warzywa i owoce znacznie przyspieszają proces psucia się innych, skracając okres ich przydatności do spożycia.

Oprócz stosowania się do wspomnianych zasad przechowywania warzyw i owoców, warto także zwrócić uwagę na to, co i w jakich ilościach kupujemy. W przypadku tych artykułów wskazane jest kupowanie częściej, ale w mniejszych ilościach. To zwiększa prawdopodobieństwo, że produkty znajdujące się w naszym domu są świeższe, a tym samym zdrowsze i smaczniejsze.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA