×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Granitowa radość z gotowania

Granitowa radość z gotowania

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 14 sie 2017 08:40

Radość z gotowania i sukcesy w tej dziedzinie przyniosą nam również starannie dobrane komplety garnków, patelni, naczyń do pieczenia, smażenia, duszenia, etc.

Mistrzostwo w kuchni to nie tylko kwestia talentu, lat doświadczeń i eksperymentowania z rozmaitymi smakami. Do osiągnięć w trudnej sztuce kulinarnej przyczyni się właściwe rozplanowanie stref w tym pomieszczeniu: zaopatrzenia, zmywania, przygotowywania, gotowania i pieczenia. Dzięki prostej zasadzie ergonomii wszystkie czynności będą wykonywane płynnie, w łatwy sposób zapanujemy nad utrzymaniem porządku i zaoszczędzimy też sporo czasu podczas kuchennej krzątaniny. Radość z gotowania i sukcesy w tej dziedzinie przyniosą nam również starannie dobrane komplety garnków, patelni, naczyń do pieczenia, smażenia, duszenia, etc. Różnorodne: małe, średnie, duże, głębokie, płytkie, z idealnie wyprofilowanymi rączkami, antypoślizgowymi uchwytami, ... i tak można by długo wymieniać, bo przecież każdy pasjonat gotowania ma swoje preferencje i sposób na profesjonalny warsztat.

Przyjemność z przyrządzania posiłków dla przyjaciół czy rodziny to cenny dar, wypływający ze stanu naszego „ducha”, pragnienia obdarowywania bliskich tym, co najlepsze. Warto go pielęgnować, dobierając za towarzyszy kuchennych popisów sprzęty i urządzenia dobrej jakości, funkcjonalne i eleganckie, takie, które mogą stać się ulubionymi, w których wszystko wychodzi i bez których ani rusz ... Na miano kuchennych niezbędników może niewątpliwe zasługiwać odświeżona linia patelni i naczyń „Granita” marki Galicja dla Twojego domu.

„Granita” posiada wszystkie niezbędne cechy, jakie powinny charakteryzować praktyczne i jednocześnie nowoczesne patelnie. Ich nieprzywieralna wewnętrzna powłoka, niezawierająca substancji PFOA przypomina strukturę granitu o beżowej barwie. Taki sam wzór pokrywa naczynia również po zewnętrznej stronie i sprawia, że w kuchni robi się jaśniej i weselej. W parze z oryginalnym designem idzie solidna jakość — patelnie posiadają grube dno, o bardzo dobrej przewodności ciepła, co pozwala na szybkie uzyskanie równomiernej temperatury na całej powierzchni. Z kolei silikonowany, gustownie wykończony uchwyt chroni użytkownika przed poparzeniem i zabezpiecza przed wysunięciem się z dłoni. W linii „Granita” znajdują się patelnie o średnicy od 14 cm do 30 cm, standardowe, głębokie oraz do naleśników, grilla, wstępnej obróbki termicznej, smażenia i duszenia. Cała kolekcja nadaje się do użycia na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Na kuchenkach indukcyjnych mogą być stosowane wszystkie, oprócz patelni ze specjalną konstrukcją dna — grillowej i patelni o średnicy 14 cm.

Prawdziwym hitem tej bogatej granitowej kolekcji jest naczynie żaroodporne wykonane z wysokogatunkowego stopu aluminium. Duże, o pojemności 5,2 L i wymiarach 40/22/17 cm pomieści sporą tuszkę drobiu, królika lub zająca. Grube ścianki, które doskonale akumulują wysoką temperaturę, czynią pieczenie także ekonomicznym. Pokryte gładką powłoką nieprzywieralną, umożliwiają przygotowanie potraw przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Przezroczysta pokrywa i bezpieczne uchwyty są wykonane ze szkła żaroodpornego. Tak wyposażeni możemy „wyczarować”, duży rodzinny obiad, na przykład kurczaka o złocistej skórce, pachnącego ziołami, miodem i cytryną.

Złocisty kurczak à la Galicja.
Sprawioną i oczyszczoną tuszkę kurczaka (najlepiej z chowu zagrodowego lub ekologicznego) nacieramy delikatnie pieprzem i solą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy mieszankę ulubionych przypraw i ziół. Kurczak „lubi” majeranek, oregano, szałwię, bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, etc. Zainspirowani prostym, a zarazem szlachetnym smakiem kurczaka miodowo – cytrynowego z przepisu z książki „Le meilleur du poulet”, Wyd. Larousse polecamy przygotować zaprawę na bazie ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki, soku i skórki z cytryny, czosnku 2-4 ząbki, miodu 1-2 łyżki i oliwy 1-2 łyżki. Łączymy składniki i podgrzewamy: drobno posiekany czosnek, sok i otartą skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, miód i oliwę. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i dokładnie polewamy sosem całą tuszkę. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około godziny, od czasu do czasu polewając kurczaka powstałym sosem. Pod koniec pieczenia dekorujemy danie plasterkami cytryny. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład cenionymi w kuchni polskiej marchewką i groszkiem.

Po wyjęciu z piekarnika nasza potrawa świetnie prezentuje się na stole w granitowym naczyniu. Dekoracyjne „Granity” o ładnym, naturalnym wzornictwie podkreślają piękno każdej z potraw, a ich funkcjonalne zalety sprawiają, iż gotowanie staje się zajęciem łatwym i przyjemnym.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także