×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Gotowanie to styl życia. Poznaj wyniki najnowszych badań

Gotowanie to styl życia. Poznaj wyniki najnowszych badań

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 12 kwi 2016 13:26
Zaktualizowano: 13 kwi 2016 09:56

Jak pokazują najnowsze badania gotowanie staje się nowoczesnym stylem życia.

Nowe międzynarodowe badanie pokazuje, że gotowanie jest coraz częściej postrzegane jako część stylu życia. Urządzenia wykorzystujące najnowsze technologie, zostały stworzone z myślą o potrzebach najbardziej wymagających klientów.

Kwiecień 2016 – firma Whirlpool opublikował wyniki międzynarodowego badania, które rysują obraz rosnącego fenomenu „maksymalizacji stylu życia”. W odpowiedzi na codzienny stres, konsumenci coraz więcej wagi przykładają do tego, by wygospodarować więcej czasu na cieszenie się chwilą. Coraz mocniej liczy się dla nich tu i teraz.

Aby przekonać się, jakie nastawienie do jedzenia i gotowania mają współcześni ludzie, Whirlpool przeprowadził ankietę wśród gotujących mieszkańców Włoch (Mediolan i Neapol), Francji (Paryż i Lyon), Wielkiej Brytanii (Londyn i Birmingham) i Polski (Warszawa i Katowice).

Badanie pokazuje, że w ciągu ostatnich lat jedzenie zaczęło być postrzegane jako jeden z elementów istotnie wpływających na standard naszego życia. Ta zmiana być może ma częściowo związek z trudniejszymi warunkami ekonomicznymi. Nie bez znaczenia w tym trendzie jest także rosnąca popularność szefów kuchni, z których wielu stało się celebrytami. W dzisiejszych czasach to, jak gotujemy i jemy oraz jakich używamy składników coraz częściej staje się sposobem na wyrażenie tego, kim jesteśmy. Jedzenie nie jest tylko czymś, czego potrzebujemy, by przeżyć, to dziedzina przyjemności, obszar do eksperymentów i odkryć.

Jedzenie to przyjemność

We wszystkich krajach biorących udział w ankiecie gotowanie jest postrzegane jako sposób wyrażania siebie. Z przygotowanych potraw można być dumnym, a dla wielu prace wykonywane w kuchni to hobby. Osoby, które w gotowaniu widzą miejsce na kreatywność i dobrą zabawę, chętnie eksperymentują z przepisami, dodając składniki wedle własnego uznania, mieszają różne smaki, wymyślają nowe przepisy.

Tradycja kontra nowinki

Przedstawiciele niektórych krajów, np. Włoch i Francji, podkreślają silne przywiązanie do regionalnej, tradycyjnej kuchni. Jednocześnie tu również przedostają się nowe trendy. Widać wpływy kuchni azjatyckiej czy afrykańskiej. Przyrządzając w domu posiłki, chętnie dodajemy obcą przyprawę. Często też eksperymentujemy z tradycyjnymi przepisami, robiąc na przykład wegetariańską lasagne.

Jedzenie to wyraz zdrowszego odżywiania

Przygotowywane posiłki nie tylko mają wzbogacać nasz styl życia. To, jak gotujemy, jest również świadomym wyborem, uwzględniającym aspekty prozdrowotne. Staranniej dobieramy składniki, wertujemy przepisy, dostosowujemy odpowiednio sposób przygotowania. W niektórych krajach nacisk na prowadzenie zdrowszego stylu życia jest priorytetem. Ludzie starają się jeść domowe jedzenie, pamiętają o dziennej porcji warzyw i owoców. Wyrażają też chęć ograniczenia spożycia smażonych potraw. Dużą popularnością zyskało natomiast gotowanie na parze.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Zobacz także