×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Gotowanie dla singla

Gotowanie dla singla

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 19 kwi 2017 08:06
Zaktualizowano: 19 kwi 2017 08:07

Przyrządzanie posiłków dla jednej osoby nie musi być męczące i frustrujące. Godziny spędzone w kuchni, a potem jedzenie tych samych dań przez kolejne kilka dni z rządu lub odgrzewanie gotowych niezdrowych dań zawierających konserwanty i sztuczne substancje, to nie jedyne rozwiązania dla singli. Wystarczy trochę dobrej organizacji, przemyślane zakupy, porządek w zamrażarce i wielofunkcyjne urządzenie.

Gdy mieszkasz sam, gotowanie dla jednej osoby czasami wydaje się nieco bezsensowne. Wyciągać garnki, patelnie, miski, kroić, siekać i smażyć, tylko po to, by podać obiad jednej osobie. Potem wszystko posprzątać i jeszcze jeść resztki przez następne kilka dni, bo przecież jedzenia się nie wyrzuca, a porcję jak zwykle przyrządziłeś zbyt dużą… Tak może wyglądać gotowanie singla, ale wystarczy kilka drobnych zmian, parę prostych trików, by móc cieszyć się pysznymi (i wartościowymi!) domowymi potrawami, nawet jeżeli na obiedzie pojawisz się tylko Ty.

Najważniejsze wydaje się rozsądne planowanie zakupów, zgodne z potrzebami. - Zapomnij o wielopakach i kilogramowych paczkach ryżu czy makaronu (chyba że to Twoje ulubione danie). Sięgaj po mniejsze opakowania, a najlepiej kupuj zgodnie z planem posiłków na najbliższy tydzień – radzi dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo pieniędzy, a podziękują Ci za to też Twoje plecy, bo torby z zakupami staną się lżejsze. Ważne jest również dostosowanie przepisu do Twoich potrzeb. - Zazwyczaj proporcje podawane są na 3-4 porcje dania. Zastanów się, czy na pewno będziesz mieć ochotę nawet na najpyszniejszego pieczonego łososia cztery dni z rzędu – przekonuje Agata Ziemnicka- Łaska.

Dobrym rozwiązaniem dla singla jest mrożenie. Trudno w sklepie kupić pół porcji kurczaka, czy małą paczkę szpinaku. Nie zawsze masz również ochotę i czas przyrządzać jedzenie na świeżo od samego początku. - Jeżeli 2-3 razy w tygodniu przygotujesz pyszny obiad, wystarczy, że podzielisz go na pojedyncze porcje i zamrozisz – radzi dietetyczka.

Świetnym sposobem na przygotowywanie potraw dla jednej osoby jest także urządzenie wielofunkcyjne, np. Philips Airfryer, w którym możesz smażyć, piec i grillować. Urządzenie jest bardzo proste w obsłudze - dzięki cyfrowemu ekranowi dotykowemu można łatwo kontrolować czas i temperaturę gotowania. Dodatkowo można zapisać ustawienia swojego ulubionego dania, dzięki czemu następnym razem do jego przygotowania wystarczy dotknięcie przycisku. - To idealne rozwiązanie dla osób, które lubią smak świeżo przyrządzonych potraw, a mają niewiele czasu na gotowanie - potwierdza Agata Ziemnicka- Łaska. W dodatku dania z urządzenia Airfryer są także zdrowsze od tradycyjnie przyrządzonych, gdyż można używać niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować! Wszystko dlatego, że Airfryer smaży gorącym powietrzem, dzięki czemu dania są chrupkie i można cieszyć się ulubionym smakiem smażonych potraw w zdrowszej wersji. - Lubisz smażone w głębokim tłuszczu kawałki kurczaka i frytki? Nie ma problemu. Możesz przygotować je samodzielnie i to praktycznie bez dodatku tłuszczu - mówi Agata Ziemnicka- Łaska. Ale w urządzeniu Philips Airfryer przygotujesz też grillowane mięso, warzywa, a nawet upieczesz ciasto!

Przyrządzanie smacznych i domowych posiłków dla jednej osoby nie musi być więc uciążliwe. Pożegnaj gotowe dania kupione w sklepie i zacznij rozsądnie planować swoje menu i wykorzystaj nowoczesne rozwiązania. - Zalety takich zmian odczuje też Twój organizm - domowe jedzenie jest bowiem najzdrowsze na świecie, a to przyrządzone w Airfryerze zawiera mniej tłuszczu, pełne jest natomiast naturalnych witamin i składników mineralnych - podsumowuje dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także