×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Garnki duże i małe. Przewodnik zakupowy

Garnki duże i małe. Przewodnik zakupowy

Autor: Ewa Kozioł
Dodano: 07 sie 2014 11:11
Zaktualizowano: 13 sie 2014 08:49

Zielone, czerwone, żółte, turkusowe, a może bardziej nowoczesne w kolorze stali? Takie mogą być garnki w Waszej kuchni. Zobaczcie sami.

Przed zakupem ganków warto się dokładnie zastawić jakiego produktu poszukujemy. Oferta dostępna na rynku jest bowiem niezwykle bogata nie tylko pod względem samej ilości, ale również kolorystyki, pojemności, jak i kształtów.

Na początek należy wziąć pod uwagę materiał, z którego garnki są wykonane. Mamy produkty ze stali nierdzewnej, z powłoką ceramiczną, żeliwne, miedziane czy emaliowane. Każdy z tych materiałów jest trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne i ławy do utrzymania w czystości.

Warto wiedzieć: dostępne materiały

Garnki ze stali nierdzewnej

Obecnie najpopularniejsze garnki to garnki ze stali nierdzewnej chromowo - niklowej 18/10. Jest to stal najwyższej jakości, bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości, nie przywierają do niej żadne mikroorganizmy, nie wchłania zapachu potraw, nie barwi się od potraw. Jest odporna na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur. Dzięki warstwowej budowie dno takich garnków doskonale przewodzi ciepło, ale także je akumuluje, co pozwala na gotowanie na małym płomieniu i równocześnie zapobiega przywieraniu potraw. Posiłki można przygotować w nich szybko i bez utraty wartości odżywczych.

Garnki z powłoką ceramiczną

Powłoka ceramiczna to powłoka powstała w oparciu o naturalne składniki mineralne, nie zawiera substancji szkodliwych dla zdrowia, jest też odporna na wysoką temperaturę i zarysowania. Potrawy przygotowywane w tego typu naczyniach zachowują doskonałe walory smakowe. Można w nich gotować bez użycia tłuszczu lub przy jego minimalnej ilości. Pozwalają wydobyć z potraw smaki, których wcześniej nie wyczuwaliśmy.

Garnki żeliwne

Wykonane z żeliwa (stop odlewniczy żelaza z węglem), które zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i długie utrzymywanie wysokiej temperatury. Podstawową zaletą tego typu naczyń jest możliwość rozgrzania ich do bardzo wysokich temperatur, co w efekcie znacząco poprawia walory smakowe przygotowywanych potraw. Garnki z żeliwa mogą być też używane do bezpośredniego serwowania potraw na stole. Są wytwarzane bez dodawania chemicznych i toksycznych substancji, co sprawia, że przygotowane w nich potrawy są zdrowe i doskonale wzbogacają naszą dietę.

Garnki emaliowane

Charakteryzuje je przystępna cena oraz szeroka gama kolorów i wzorów. Wykonane są ze stali węglowej pokrytej emalią. Niestety są wrażliwe na zadrapania, uderzenia. Przy myciu i pielęgnacji należy pamiętać, aby nie szorować ich druciakami lub ostrymi zmywakami.

Źródło: na podstawie materiałów garnki24.pl

Sprawdźmy również czy wybrany przez nas garnek może być używany na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, indukcyjnej oraz na przykład w piekarniku. To ważne, nie wszystkie garnki przeznaczone są bowiem do stosowania na płytach indukcyjnych. Taka informacja zawsze jednak umieszczana jest na opakowaniu.

Jeśli mamy małą kuchnię przydadzą się garnki, które można układać jeden na drugim. Zyskamy dodatkową przestrzeń i będziemy mogli przeznaczyć ją na inny cel. Warto również sprawdzić czy garnki można myć w zmywarce. A to po prostu ze względu na naszą wygodę.

I jak zawsze kupujmy produkty sprawdzone, dobrej jakości. 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także