REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Garnki do kuchni – jak wybrać odpowiednie naczynia?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 02 sie 2016 08:00
Garnki do kuchni – jak wybrać odpowiednie naczynia?
Fot. Okazje.info.
Garnki do kuchni – jak wybrać odpowiednie naczynia?
Garnki do kuchni – jak wybrać odpowiednie naczynia?
Garnki do kuchni – jak wybrać odpowiednie naczynia?
Garnki do kuchni – jak wybrać odpowiednie naczynia?

Druga połowa lata to okres przygotowywania przetworów na zimę, a także smakowania pysznych, polskich warzyw, których teraz jest zdecydowanie najwięcej. Sporo gotujemy, a więc bardziej niż zwykle zwracamy uwagę na to, czy posiadamy potrzebne do tego naczynia.

REKLAMA

Praktyczne i funkcjonale garnki mogą nam ułatwić przygotowywanie potraw oraz uczynić gotowanie szybszym i przyjemniejszym. Na co zwrócić uwagę kupując tego rodzaju naczynia, podpowiadają eksperci Grupy Okazje.

Wybór i kupno odpowiednich garnków okazuje się być sporym wyzwaniem. Do wyboru mamy bowiem bardzo wiele naczyń, które różnią się od siebie nie tylko kształtem czy pojemnością, ale również materiałem z jakiego zostały wykonane oraz przeznaczeniem. Warto wziąć pod uwagę wszystkie te parametry, gdyż od ich odpowiedniego dopasowania do naszej kuchenki i potrzeb kulinarnych, w dużej mierze zależeć będzie komfort przygotowywania potraw. Pamiętajmy także, że garnki, podobnie jak jakość wykorzystywanych produktów, mają duży wpływ na smak naszych dań.

Garnki odpowiednio dopasowane do kuchenki
Wybór odpowiednych garnków w dużym stopniu uzależniony jest od typu kuchenki, którą posiadamy. Jeśli jest to płyta indukcyjna, to podczas zakupów musimy zwrócić uwagę na symbole umieszczone na naczyniach. Specjalny znaczek poinformuje nas o możliwościach ich zastosowania, ale możemy również sprawdzić to za pomocą magnesu, który powinien przywierać do ich spodu. Tylko garnki z płaskim dnem z dodatkiem metalu ferromagnetycznego, będą kompatybilne z kuchenkami indukcyjnymi, gdyż tego rodzaju płyta nie jest nagrzewana bezpośrednio – to pole magnetyczne rozgrzewa naczynie umożliwiając gotowanie. Jakie plusy ma taka technologia? Zastosowanie kuchenki indukcyjnej jest z pewnością bardzo wygodne – gotowanie na niej zajmuje mniej czasu, ponieważ naczynia bardzo szybko się nagrzewają, a po wyłączeniu płyty równie szybko stygną. Łatwiej także utrzymać ją w czystości, ponieważ płyta dookoła garnka nie rozgrzewa się, a więc nic się na niej nie przypala w przypadku rozlania.

Odpowiednie oznaczenie powinny posiadać także garnki przeznaczone do stosowania na kuchence ceramicznej. Technologia ta wykorzystuje grzałki w postaci spiral elektrycznych lub lamp halogenowych. Wytwarzana przez nie energia cieplna z pola grzejnego przenoszona jest na naczynie. Z tego powodu garnki dedykowane kuchence ceramicznej powinny mieć idealnie płaskie dno, aby uniknąć niepotrzebnych strat energii. Warto także dopasować naczynia do średnicy pola grzejnego. Oszczędność zagwarantuje nam również grube dno naczynia. Gotowanie na tego rodzaju kuchence trwa nieco dłużej niż w przypadku kuchenki indukcyjnej, ale jest szybsze w porównaniu z kuchenką gazową.

Trzecim typem kuchenek, najbardziej powszechnym, są kuchenki gazowe. Ich ogromną zaletą jest uniwersalność – pasuje do nich większość garnków dostępnych na rynku. Zdaniem wielu kulinarnych ekspertów, dzięki zastosowaniu prawdziwego ognia, potrawy przygotowywane na nich smakują znacznie lepiej, niż te gotowane na ceramicznej czy indukcyjnej płycie.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA