Formy do ciastek i ciasteczek, czyli coś na słodko
Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób to sam. Polecamy formy do ciastek i ciasteczek, dzięki którym pieczenie stanie się także świetną zabawą.
Są zabawne i kolorowe. Trochę śmieszne i trochę smakowite. Mają też bardzo różne, często ciekawe, a nawet zaskakujące kształty. Są przy tym odporne na wysokie i niskie temperatury, śmiało możemy więc ich używać zarówno w piekarniku, jak i w zamrażarce.
Takie są właśnie formy do ciastek i ciasteczek, które znajdziecie w naszym przeglądzie. Zajrzyjcie, bo warto.
Niech wspólne pieczenie będzie świetną zabawą dla całej rodziny. Smacznego!
Składniki: 2 jajka, 90 g cukru, 110 g masła, 110 g czekolady (gorzkiej lub deserowej), 4 kostki czekolady, 70 g mąki.
Przepis
1. Czekoladę i masło włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając (miskę z czekoladą i masłem umieścić na garnku z wrzącą wodą). Lekko przestudzić.
2. W drugiej misce ubić jajka z cukrem. Do masy jajecznej delikatnie wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać szpatułą do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę i mieszać (nie ubijać) aż składniki dobrze się połączą i powstanie ciasto.
3. Do każdej foremki wlać 2,5 łyżki ciasta czekoladowego. Ułożyć na środku kostkę czekolady (ciasto powinno ją przykryć). Piec 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
4. Ciastka można również przygotować w kuchence mikrofalowej – czas pieczenia: 1 minuta, moc: 800 W.
Poleca: LeDuvel.