Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Fakty na temat mleka w mlecznych napojach kawowych

  • Autor: Urszula Tatur
  • 08 cze 2017 09:20
Fakty na temat mleka w mlecznych napojach kawowych
Saeco
Fakty na temat mleka w mlecznych napojach kawowych
Fakty na temat mleka w mlecznych napojach kawowych
Fakty na temat mleka w mlecznych napojach kawowych

Mleczne napoje kawowe takie jak cappuccino czy latte macchiato są wyjątkowo lubiane przez Polaków. Czy wiesz od których parametrów mleka zależy jakość białej mlecznej pianki i finalny smak Twojej ulubionej kawy?

REKLAMA

Wiadomo, że mleko jest świetnym dodatkiem do kawy. Niektórzy nawet jej sobie nie wyobrażają bez przynajmniej jednej warstwy mlecznej pianki! Co dla baristy i kawowych smakoszy powinno być w mleku najistotniejsze? Co wpływa na finalny smak kawowego napoju?

Laktoza to dwucukier równomiernie rozpuszczony w mleku. Jest ona natomiast mniej rozpuszczalna niż sacharoza (cukier prosty), dlatego też jest postrzegana przez człowieka jako mniej słodka. Kiedy jednak podniesie się temperaturę mleka, rozpuszczalność laktozy się zwiększa. Daje to wrażenie większej słodyczy odczuwalnej w Twoim cappuccino czy latte macchiato. Oczywiście z podgrzewaniem nie można jednak przesadzać. - Mleko najlepiej jest spienić maksymalnie do 65 °C. Powyżej tej temperatury białko w mleko ścina się i tworzy warstwę uniemożliwiającą połącznie piany z mlekiem – radzi Marcin Kozicki, barista i trener z Warsaw School of Coffee.

Innym ważnym parametrem mleka jest tłuszcz. Mleko sprzedawane jest w zależności od jego zawartości, ale w przypadku kawy zupełnie nie warto z niego rezygnować, gdyż tłuszcz pomaga lepiej przenosić smak. Zatem im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym pełniejszy będzie smak Twojego napoju kawowego. - Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% będzie najlepszym wyborem, biorąc pod uwagę jego słodszy smak. Mleko o niższej zawartości tłuszczu będzie się wydawało mniej słodkie w smaku i kremowe w odczuciu, jednak przy umiejętnym spienieniu (np. w ekspresie Saeco) nie będzie bardzo widocznej różnicy w ilości piany - dopowiada Marcin Kozicki.

Z kolei białko sprawia, że mleko może się spieniać. Podczas procesu spieniania mleka do jego powierzchni wprowadzane jest powietrze. Białka są o tyle ważne, iż wiążą ze sobą cząsteczki powietrza cienką, otaczającą je warstwą ochronną, dając im większą stabilność i trwałość. Tłuszcz oraz białko mają zatem wpływ na łatwość tworzenia się piany jak i na moment, w którym mleko przyjąć może największą ilość powietrza.

Pamiętaj też, że smak mleka zmienia się zależnie od pory roku, odmiany krów, fazy laktacji czy też pokarmu, który przyjmują krowy. Powoduje to niewielkie zmiany w jakości piany, które możemy zaobserwować podczas spieniania mleka, a także w smaku cappuccino.

Przygotowanie idealnej mlecznej kawy może być prostsze niż myślisz. W automatycznych ekspresach ciśnieniowych Saeco PicoBaristo z karafką możesz przygotować szeroki wybór kaw mlecznych za dotknięciem jednego przycisku. Opatentowana technologia Latte Perfetto sprawia, że wybrana przez Ciebie kawa zostanie zwieńczona jedwabistą warstwą mleka o odpowiedniej temperaturze, które wypływa wprost do filiżanki bez rozpryskiwania.

Dzięki zintegrowanemu pojemnikowi na mleko możesz cieszyć się kremowym cappuccino i latte macchiato o idealnej temperaturze w niezwykle prosty sposób.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA