×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Fakty na temat mleka w mlecznych napojach kawowych

Fakty na temat mleka w mlecznych napojach kawowych

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 08 cze 2017 09:20
Zaktualizowano: 08 cze 2017 09:21

Mleczne napoje kawowe takie jak cappuccino czy latte macchiato są wyjątkowo lubiane przez Polaków. Czy wiesz od których parametrów mleka zależy jakość białej mlecznej pianki i finalny smak Twojej ulubionej kawy?

Wiadomo, że mleko jest świetnym dodatkiem do kawy. Niektórzy nawet jej sobie nie wyobrażają bez przynajmniej jednej warstwy mlecznej pianki! Co dla baristy i kawowych smakoszy powinno być w mleku najistotniejsze? Co wpływa na finalny smak kawowego napoju?

Laktoza to dwucukier równomiernie rozpuszczony w mleku. Jest ona natomiast mniej rozpuszczalna niż sacharoza (cukier prosty), dlatego też jest postrzegana przez człowieka jako mniej słodka. Kiedy jednak podniesie się temperaturę mleka, rozpuszczalność laktozy się zwiększa. Daje to wrażenie większej słodyczy odczuwalnej w Twoim cappuccino czy latte macchiato. Oczywiście z podgrzewaniem nie można jednak przesadzać. - Mleko najlepiej jest spienić maksymalnie do 65 °C. Powyżej tej temperatury białko w mleko ścina się i tworzy warstwę uniemożliwiającą połącznie piany z mlekiem – radzi Marcin Kozicki, barista i trener z Warsaw School of Coffee.

Innym ważnym parametrem mleka jest tłuszcz. Mleko sprzedawane jest w zależności od jego zawartości, ale w przypadku kawy zupełnie nie warto z niego rezygnować, gdyż tłuszcz pomaga lepiej przenosić smak. Zatem im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym pełniejszy będzie smak Twojego napoju kawowego. - Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% będzie najlepszym wyborem, biorąc pod uwagę jego słodszy smak. Mleko o niższej zawartości tłuszczu będzie się wydawało mniej słodkie w smaku i kremowe w odczuciu, jednak przy umiejętnym spienieniu (np. w ekspresie Saeco) nie będzie bardzo widocznej różnicy w ilości piany - dopowiada Marcin Kozicki.

Z kolei białko sprawia, że mleko może się spieniać. Podczas procesu spieniania mleka do jego powierzchni wprowadzane jest powietrze. Białka są o tyle ważne, iż wiążą ze sobą cząsteczki powietrza cienką, otaczającą je warstwą ochronną, dając im większą stabilność i trwałość. Tłuszcz oraz białko mają zatem wpływ na łatwość tworzenia się piany jak i na moment, w którym mleko przyjąć może największą ilość powietrza.

Pamiętaj też, że smak mleka zmienia się zależnie od pory roku, odmiany krów, fazy laktacji czy też pokarmu, który przyjmują krowy. Powoduje to niewielkie zmiany w jakości piany, które możemy zaobserwować podczas spieniania mleka, a także w smaku cappuccino.

Przygotowanie idealnej mlecznej kawy może być prostsze niż myślisz. W automatycznych ekspresach ciśnieniowych Saeco PicoBaristo z karafką możesz przygotować szeroki wybór kaw mlecznych za dotknięciem jednego przycisku. Opatentowana technologia Latte Perfetto sprawia, że wybrana przez Ciebie kawa zostanie zwieńczona jedwabistą warstwą mleka o odpowiedniej temperaturze, które wypływa wprost do filiżanki bez rozpryskiwania.

Dzięki zintegrowanemu pojemnikowi na mleko możesz cieszyć się kremowym cappuccino i latte macchiato o idealnej temperaturze w niezwykle prosty sposób.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także